REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė valstietė Agnė Širinskienė siūlo panaikinti privalomą apsaugą Seimo pirmininkui.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė valstietė Agnė Širinskienė siūlo panaikinti privalomą apsaugą Seimo pirmininkui.

REKLAMA

„Iš Seimo narių renkamas Seimo pirmininkas, įvertinus galinčias kilti grėsmes jo saugumui, jei tokių būtų nustatyta, galėtų būti saugomas kaip ir kiekvienas Seimo narys, nenustatant jam atskiro teisinio statuso“, – savo pasiūlymą grindžia parlamentarė.

Todėl teikdama pasiūlymą Vadovybės apsaugos įstatymo naujai redakcijai ji Seimo pirmininko pareigybę siūlo išbraukti iš vadovybės apibrėžimo.

Dabar galiojančiame įstatyme ir svarstomoje redakcijoje numatyta, kad vadovybę sudaro prezidentas, Seimo Pirmininkas, ministras pirmininkas ir asmenys, laikinai einantys jų pareigas.

Būtent šiuos asmenis ir saugo Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai. 

„Galime tik pajuokauti, kad belieka Seimo pirmininko pareigybę išbraukti ir iš Konstitucijos“, – A. Širinskienės pasiūlymą antradienį BNS komentavo Seimo pirmininko patarėja Karolina Frolovienė.

REKLAMA
REKLAMA

A. Širinskienė antradienį BNS teigė, kad keista išskirti vieną Seimo narį iš 141 ir jį saugoti.

„Turime suprasti, jog Seimo pirmininkas yra vienas iš 141 išrinktas. Jo statusas tikrai kitoks negu tiesiogiai renkamo prezidento. Lygiai taip pat tikėtina, kad ir grėsmės, kurios kyla valstybės vadovui, yra kitokios negu kylančios Seimo pirmininkui“, – sakė komiteto vadovė.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad Seimo pirmininkas, kaip ir kitas asmuo, prokuroras ar diplomatas, būtų saugomas, jeigu būtų nustatyta, jog jam kyla grėsmė.

„Tas reguliavimas leis Vadovybės apsaugos departamentui diferencijuoti apsaugą. Galbūt tikrai, jeigu nėra tokių grėsmių, ir nesaugoti su dviem ekipažais greitkelyje. Bus užtikrinta mažesnė apsauga, bus taupomos valstybės lėšos“, – sakė A. Širinskienė.

„Ir pats Seimo pirmininkas, kiek pamenu laidoje pas E. Jakilaitį, ir anksčiau yra sakęs, kad nenorėtų būti labai saugomas“, – pridūrė ji.

„Valstiečių“ atstovė neigė, kad šis pasiūlymas gimė dėl to, kad nepavyko atleisti Viktoro Pranckiečio iš Seimo pirmininko pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne, jis niekaip nėra susijęs, jis iš tikrųjų įsigalios greičiausiai tik (kitų metų – BNS) liepos mėnesį“, – tvirtino ji.

„Visi suprantame, kad tradicija saugoti Seimo pirmininką atsirado kokiais devyniasdešimt kažkelintais metais, kai pas mus ir kriminogeninė situacija, ir bendrai situacija valstybėje buvo kitokia. Na, dabar aš tikrai nematau pagrindo, kodėl, tarkime, greitkeliu važiuojantį Seimo pirmininką, kas juo bebūtų, ar Jonaitis, ar Petraitis, turėtų saugoti keli ekipažai“, – BNS sakė A. Širinskienė.

Naują Vadovybės apsaugos įstatymo redakciją šiuo metu svarsto Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Seimo valdantieji rudens sesijoje du kartus nesėkmingai bandė atstatydinti dabartinį parlamento pirmininką Viktorą Pranckietį. Šis atsisakė trauktis iš pareigų vasarą naujai koalicijai sutarus, kad Seimo pirmininko postas atitenka Socialdemokratų darbo partijai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų