REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį sprendė dėl rinkimų kartelės mažinimo, tačiau dalis parlamento narių nusprendė nebalsuoti. Balsavimas bus kartojamas kitame Seimo posėdyje.

Seimas ketvirtadienį sprendė dėl rinkimų kartelės mažinimo, tačiau dalis parlamento narių nusprendė nebalsuoti. Balsavimas bus kartojamas kitame Seimo posėdyje.

REKLAMA

Balsavime dalyvavo 63 Seimo nariai. Už rinkimų barjero sumažinimą balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 2, 2 parlamentarai susilaikė.

Anksčiau balsuojant dėl įstatymo pataisų priėmimo pastraipsniui, valdančiųjų balsais pritarta valstiečių vadovo Ramūno Karbauskio ir Centro partijos „Gerovės Lietuva“ pirmininko Naglio Puteikio siūlymui kartelę nuleisti iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. koalicijoms.

Siūlymui nepritariantys opoziciniai konservatoriai tuomet paprašė pertraukos iki kito posėdžio. Prieš ketvirtadienio posėdį liberalas Eugenijus Gentvilas ir konservatorius Jurgis Razma prašė išbraukti klausimą išbraukti iš darbotvarkės, tačiau Seimo nariai nusprendė klausimą palikti.

Šiuo metu rinkimų kartelė siekia 5 proc. partijoms ir 7 proc. koaliciniams sąrašams.

Konservatorius Mykolas Majauskas kartu su kitais Seimo nariais siūlė, kad naujoji tvarka įsigalėtų nuo 2021 m. sausio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA

„Projektas atrodo kaip prasta futbolo komanda, kuri nesugeba įmušti įvarčio ir praplatinti vartus“. – sakė M. Majauskas.

Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad nekorektiška likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų keisti rinkimų tvarką. Tačiau Seimas nukėlimui nepritarė.

REKLAMA

Povilas Urbšys sakė, kad visi supranta, kad įstatymo projektas yra stumiamas dėl išskaičiavimo.

„Demokratija čia naudojama tik kaip figos lapelis“, – kalbėjo Mišrių Seimo narių grupei atstovaujantis politikas.

Andrius Mazuronis kreipėsi į valstiečių frakciją.

„Tai, kas vyksta šioje salėje, yra ne kas kitas, kaip jūsų kolegų pastatymas į <...> „vėžio pozą“. <...> Tai jau trečias įstatymas, kuris skirtas tik vienai politinei partijai – Bernatoniui ir jo politinei partijai. <...> Jūs ant šito laužo deginat savo populiarumo likučius“, – kalbėjo A. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA

Politikas sakė, kad dabartinė situacija jam primena Stoholmo sindromą įsivyravimą valstiečių gretose.

„Jus jūsų koalicijos partneriai prievartauja. Jūs kadencijos pradžioje bandėte priešintis, tai dabar jūs su tuo susitaikėt ir, man atrodo, jaučiat malonumą“, – sakė Seimo narys.

M. Majauskas sakė, kad Seimas virs Babelio bokštu, kuriame nebus įmanoma susikalbėti.

„O valdančiuosius ir ypač mažuosius valdančiųjų brolius kviečiu atsitokėti“, – teigė konservatorius.

Socialdarbietis Gediminas Kirkilas siūlė pažvelgti į Europą, kur tik 9 šalys turi 5 proc. kartelę.

„Mieli kolegos, pasižvalgius po Europą matyti, kad ten paveikslas visiškai kitoks“, – tvirtino G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad liberalų frakcijos vardu prašys prezidento Gitano Nausėdos vetuoti šį įstatymo projektą, jei jis bus priimtas.

Pirminiame pataisų projekte siūlyta, kad politinės partijos dalyvautų mandatų dalybose daugiamandatėje apygardoje pasiekusios 4 proc., o koalicijos – 6 proc. ribą. Tokiam pataisų variantui paramą yra išsakiusi ir Prezidentūra.

Pataisą dėl žemesnės kartelės inicijavo liberalas Simonas Gentvilas, ją argumentavęs siekiu suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų reguliavimą. Savivaldos rinkimams šiuo metu yra nustatytas 4 proc. ir 6 poc. rinkimų barjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų