REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas pritarė savivaldybių vidaus sandorių liberalizavimui, nors pats Seimas užpernai buvo juos sugriežtinęs. 

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas pritarė savivaldybių vidaus sandorių liberalizavimui, nors pats Seimas užpernai buvo juos sugriežtinęs. 

REKLAMA

Komitetas penktadienį pritarė Vyriausybės siūlymui Vietos savivaldos įstatyme įtvirtinti paslaugų, kurias savivaldybė gali pavesti savo įmonėms, sąrašą. Iki šiol siūlyta, kad tai būtų įrašyta Viešųjų pirkimų įstatyme. 

Siūloma savivaldybėms leisti sudaryti vidaus sandorius vandens ar šilumos tiekimo, nuotekų  ir atliekų tvarkymo, keleivių vežimo, teritorijų ir gatvių priežiūros srityse, taip pat – teikiant maitinimo paslaugas ugdymo, globos arba sveikatos priežiūros įstaigose. 

Vidaus sandoriai būtų galimi, jeigu teikiant viešąsias paslaugas būtų naudojamas savivaldybių ar jų įmonių nekilnojamasis turtas ir kita įmonė negalėtų teikti paslaugų savo patalpose.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės vidaus sandorius taip pat galėtų sudaryti leidus Konkurencijos tarybai. 

Komiteto narys Povilas Urbšys sako, kad privačios įmonės suinteresuotos siekti pelno.

„Kai suabsoliutinamas komercinis interesas, nukenčia vartotojas“, – teigė jis. 

Valdantieji pasiūlymą liberalizuoti savivaldybių vidaus sandorius pateikė nepaisydami Specialiųjų tyrimų tarnybos, Konkurencijos bei Viešųjų pirkimų tarybų bei Valstybės kontrolės ir kitų institucijų raginimų jų visiškai atsisakyti.

REKLAMA

Vyriausybė gruodžio pradžioje iš esmės pritarė tokių sandorių liberalizavimui, tam pritaria ir Lietuvos savivaldybių asociacija. 

Seime ketvirtadienį buvo imtasi priemonių, kad būtų paskubintas pataisų svarstymas – Seimas priėmė trijų „valstiečių“ parengtą protokolinį nutarimą, kuriuo sutrumpinta jų  svarstymo procedūra atsisakant dviejų papildomų komitetų – Audito ir Ekonomikos. 

Valstybės įmonių vidaus sandorius Seimas uždraudė 2017 metų kovą, taip pat apribojo savivaldybių galimybes sudaryti tokius sandorius. Dabar įstatymas leidžia savivaldybėms su jų valdomomis įmonėmis vidaus sandorius sudaryti tik išimtiniais atvejais, kai perkant viešai, būtų neįmanoma užtikrinti nepertraukiamos paslaugos, geros kokybės ir prieinamumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų