REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento Nausėdos pateiktos Žvalgybos įstatymo pataisos, plečiančios žvalgybos tarnybų galias, gali kirstis su žmogaus teisėmis ir prieštarauti žvalgybos esmei, sako teisininkai ir politikai.

Prezidento Nausėdos pateiktos Žvalgybos įstatymo pataisos, plečiančios žvalgybos tarnybų galias, gali kirstis su žmogaus teisėmis ir prieštarauti žvalgybos esmei, sako teisininkai ir politikai.

REKLAMA

Ką apie tai mano Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis? Kalbamės „TV3 žinių“ studijoje.

Teisininkai, žurnalistai, visuomenininkai šiomis dienomis kritikuoja prezidento Gitano Nausėdos Žvalgybos įstatymo pataisas, kurios suteikia galimybę vykdyti prevencinius pokalbius, atlikti administracinį sulaikymą, tikrinti dokumentus, gauti bankinius duomenis be teismo sprendimo. Visos šios priemonės, sakoma, šiek tiek pažeidžia žmogaus teises ir yra perteklinės. Kaip jūs manote, ar tokių pataisų reikia? Ir ar mes, kaip kai kas sako, nevirstame policine valstybe dėl tokių priemonių? 

Aš manau, kad mes dėl to tikrai nevirstame policine valstybe. Iš principo aš tik pakartosiu mano jau ne kartą sakytą teiginį, kad šitos įstatymo pataisos buvo rengiamos beveik daugiau nei tris metus, praktiškai nuo mano atėjimo į VSD vadovo poziciją. 

REKLAMA
REKLAMA

Šias pataisas rengė mūsų teisininkai. Be jokios abejonės, jie konsultavosi ir su žmogaus teisės specialistais, ir su tam tikromis grupėmis žmonių. Pataisos gimė tokios, kokios gimė, ir jos ilgai klaidžiojo po Seimą. Po to buvo paimtos prezidento ir paduotos priėmimui šiuo metu. 

REKLAMA

Mes tai vadiname tam tikrų spragų užpildymu. Žvalgybos įstatymas buvo priimtas 2013-aisiais, jis nebuvo tobulas. Jis senstantis ir tam, kad prisitaikytume prie šiuolaikinių realijų, prie šiuolaikinės situacijos, tam mes ir pasiūlėme pataisas. 

Bet išeina taip, kad žvalgybos tarnyba negali gatvėje negali sulaikyti žmogaus, prevenciškai jį apklausti, pasikalbėti, tai jau yra spraga?

Matote, būna įvairių situacijų. Aš dar kartą pasikartosiu, ką šiandien sakiau ir „Žinių radijui“, tai būna situacijų, kad mūsų pareigūnai, tie kurie saugo žvalgybos objektus, ir mato tam tikrą veiką, kuri, sakykime, kelia grėsmę institucijai ar žmonių gerovei, jie tiesiog neturi teisės prieiti, sulaikyti, pareikalauti dokumento. Tai aš manau, koks jis tada pareigūnas, jei jis tokių dalykų negali? Nes policininkai ir kariškiai, kiek aš žinau, tokius veiksmus gali atlikti. Tai kodėl žvalgybos pareigūnas negali atlikti tokios funkcijos? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų