REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelmės rajone, Kražių seniūnijoje pagamintas rekordinio dydžio, daugiau nei 30-ies kilogramų lagamino dydžio muilas. Jo autorė Kristina Šilinskienė jį dedikuoja tautos milžinams.

Kelmės rajone, Kražių seniūnijoje pagamintas rekordinio dydžio, daugiau nei 30-ies kilogramų lagamino dydžio muilas. Jo autorė Kristina Šilinskienė jį dedikuoja tautos milžinams.

REKLAMA

Didžiausią Lietuvoje muilą pagaminusi Kristina Šilinskienė su jauduliu iš dėžės išvaduoja muilą, kurio gamybą pradėjo prieš kelias dienas.

Šio muilo svoris turėtų būti daugiau nei 30 kilogramų, o tai jau 7 kilogramais daugiau nei ankstesnis Lietuvos rekordas.

O dabar grįžkime prie pradžios, kaip buvo gaminamas šis rekordininkas, kiek ir kokių medžiagų į jį sudėta, ir galbūt, pasižiūrėję savo namuose, pasigaminsite muilą, kad ir ne tokį didelį.

„Taigi gali būti naudojami įvairūs aliejai, čia gamindama naudoju alyvuogių aliejų ir kokosų aliejų. Jie suteikia muilui tokias savybes kaip kietumas, muilas turi putoti, gerai plauti. Taigi skirtingi aliejai suteikia muilui skirtingas savybes.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Pagaminti šiam rekordininkui reikėjo septynių kilogramų kokoso aliejaus, kurį reikia išlydyti ir įkaitinti iki 30 laipsnių. Jis padarys, kad muilas putotų.

REKLAMA

„Taip pat yra įvairių gudrybių ir subtilybių šiame procese, kaip, panaudojant natūralius ingredientus, pasiekti gerą kokybę. Tai, pavyzdžiui, aš jums jau minėjau – cukrus. Galima gaminant muilą tam tikrame procese įdėti nedidelį kiekį cukraus ir tai irgi padidina muilo putojimą.“ 

Alyvuogių aliejaus reikės dvigubai daugiau – 14-os kilogramų. Tuomet aliejai sumaišomi ir gerai išmaišomi. Maišyti reikia, kad masė taptu panaši į kondensuoto pieno.

Taip pat reikia šarmo tirpalo, kuris paruošiamas iš distiliuoto vandens ar žolelių nuoviro, pavyzdžiui, mėtų ar medetkų, tačiau vanduo vis tiek turi būti distiliuotas. Taip pat reikia natrio hidroksido.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra pavojinga medžiaga, darbui su juo reikalingos apsaugos priemonės, aš esu užsidėjus pirštines.“ 

Muilą galima ir pakvėpinti naudojant patinkančius eterinius aliejus. O spalvą suteikia įvairios žolelės. Šiam rekordiniam muilui naudojami dilgėlių milteliai. Tokio dydžio muilas sustingo per kelias dienas, o jo autorė jį pavadino „Milžinų muilu“ ir skyrė tautos didybei.

„Milžinas – tai nėra tik didelis dydis, didelė fizinė jėga. Tai yra ir didelė dvasinė jėga. Ir noriu, kad šitas mano muilas (simbolizuotų – aut. past.) tautos dvasios stiprybę ir didybę.“ 

Iki pasaulio rekordo šiam lietuviškajam muilui dar toli – prieš kiek daugiau nei 4-erius metus Kinijoje fabrike pagamintas beveik 14-os su puse tonos muilas, kurio gamyba užtruko tris mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų