REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva yra pasirengusi didinti Baltarusijos prekių tranzitą per Klaipėdos jūrų uostą, antradienį pareiškė premjeras Saulius Skvernelis.

Lietuva yra pasirengusi didinti Baltarusijos prekių tranzitą per Klaipėdos jūrų uostą, antradienį pareiškė premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA

Dvišalius santykius ir ekonominio bendradarbiavimo stiprinimo galimybes S. Skvernelis antradienį aptarė susitikęs su kadenciją Lietuvoje neseniai pradėjusiu  Baltarusijos ambasadoriumi Lietuvoje Valerijumi Baranovskiu, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

„Lietuva ir toliau pasirengusi bendradarbiauti su Baltarusija vykdant prekių tranzitą per Lietuvos teritoriją ir Klaipėdos jūrų uostą, o esant galimybėms, didinti jo apimtį“, – rašoma Vyriausybės pranešime spaudai.

Anot premjero, Lietuva džiaugiasi aktyviais dviejų šalių ekonominiais ryšiais, taip pat didėjančiu Baltarusijos piliečių, atvykstančių į Lietuvą turistiniais tikslais ar apsipirkti, skaičiumi. 

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės teigimu, susitikime taip pat aptartos Astravo atominės elektrinės statybos Baltarusijos teritorijoje.

Lietuva laikosi pozicijos, kad jėgainė Baltarusijoje netoli Lietuvos sienos statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia. Pernai gruodį Baltarusija paskelbė, kad branduolinis kuras pirmajam reaktoriui turėtų būti atgabentas 2020 metų pirmąjį ketvirtį, o patį reaktorių tikimasi įjungti šiemet.

REKLAMA

Baltarusijai tęsiant ginčą su Rusija dėl naftos tiekimo sąlygų, alternatyvą Minskui pasiūlė Lietuva – trečiadienį Klaipėdos  uostą pasieks Baltarusijai skirtas žaliavinės naftos krovinys iš Norvegijos. Lietuvos Vyriausybės atstovai sako, kad Lietuva Baltarusijai ateityje galėtų padėti ir apsirūpinti dujomis, jei Minskas norėtų sumažinti priklausomybę nuo Maskvos.

Baltarusija per Klaipėdos uostą eksportuoja nemažai produkcijos, ją per Lietuvą veža „Lietuvos geležinkeliai“.

 Per Klaipėdos uostą eksportuoja vienintelė Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“, kurios produkciją krauna bendrovė Birių krovinių terminalas (BKT). Pastarasis pernai perkrovė apie 10 mln. tonų krovinių,  98 proc. jų sudarė „Belaruskalij“ kroviniai. 

REKLAMA
REKLAMA

Verslininko Igorio Udovickio ir „Belaruskalij“ valdomas Birių krovinių terminalas siekia plėstis ir Nemuno terminalo teritorijoje statyti sandėlius, reikalingus priimti didėjantį „Belaruskalij“ trąšų srautą. I. Udovickio teigimu, BKT pajėgumai tuomet išaugs nuo maždaug 12 mln. iki 16 mln. tonų per metus.

Tuo metu naftos krovos bendrovė „Klaipėdos nafta“ bendradarbiauja su didžiausios Baltarusijos naftos produktų eksportuotojos „Belaruskaja neftenaja kampanija“ (BNK) antrine įmone „BNK (UK) Limited“, kuri krauna Baltarusijos pagamintus šviesius ir tamsius naftos produktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų