REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant „Brexit“ proceso pabaigai Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, ką apie privalomąjį sveikatos draudimą būtina žinoti sugrįžtantiems gyventi į Lietuvą emigrantams. Išskiriama keletas ypač svarbių dalykų. Pradėkite nuo gyvenamosios vietos deklaravimo.

Artėjant „Brexit“ proceso pabaigai Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, ką apie privalomąjį sveikatos draudimą būtina žinoti sugrįžtantiems gyventi į Lietuvą emigrantams. Išskiriama keletas ypač svarbių dalykų. Pradėkite nuo gyvenamosios vietos deklaravimo.

REKLAMA

Grįžus gyventi į Lietuvą, būtina deklaruoti savo gyvenamąją vietą. Tad, jei išvykdami iš Lietuvos deklaravote gyvenamosios vietos pakeitimą, grįžę gyventi į gimtinę deklaruokite savo gyvenamąją vietą „Elektroninių valdžios vartų" interneto svetainėje arba seniūnijoje, aptarnaujančioje tą savivaldybės teritorijos dalį, kurioje gyvenate.

Lietuvos gyventojų pareiga deklaruoti savo gyvenamosios vietos pakeitimus yra įtvirtinta Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatyme, jei išvykstama ilgesniam nei pusės metų laikotarpiui. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasitaiko, kad šią pareigą pamiršta nusprendusieji padirbėti užsienyje, o grįžę į Lietuvą susiduria su problema – susikaupusia PSD įmokų skola, nes „Sodra" taiko prievolę mokėti PSD įmokas kiekvienam nuolatiniam Lietuvos gyventojui. Tad tais atvejais, jei PSD įmokų skola atsirado dėl neregistruoto išvykimo, „Sodrai" turi būti pateikti dokumentai, įrodantys, kad visą tą laiką buvo legaliai dirbta užsienyje, ten mokėti mokesčiai. Priešingu atveju PSD skolą teks apmokėti.

REKLAMA

Grįžus gyventi į Lietuvą ir pamiršus deklaruoti gyvenamąją vietą, gali atsirasti keblumų kreipiantis į gydymo įstaigą, kurioje žmogui paaiškėtų, kad jis neturi teisių į kompensuojamas sveikatos priežiūros paslaugas ir jam bet kokia medicinos pagalba yra mokama.  

Pasirūpinkite savo privalomuoju sveikatos draudimu

Jau nuo gyvenamosios vietos deklaravimo Lietuvoje dienos atsiranda pareiga mokėti PSD įmokas. Kaip ir daugelyje Europos šalių, apdraustuoju PSD laikomas tas gyventojas, už kurį mokamos arba kuris moka įstatymo nustatyto dydžio PSD įmokas bei neturi PSD įmokų skolos.  

REKLAMA
REKLAMA

PSD įmokos mokėjimas yra prievolė ir tik laiku sumokėjus nustatyto dydžio PSD įmokas bei nesusidarius skolai, garantuojama teisė gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis kompensuojamas gydymo paslaugas, kompensuojamuosius vaistus, medicinos pagalbos priemones ir kt.  

Lietuvoje dirbantys pagal darbo sutartis ir gaunantys atlyginimą už tai asmenys laikomi apdraustaisiais nuo įsidarbinimo dienos. Tad įsidarbinus iš užsienio grįžusiam Lietuvos gyventojui, gydymo įstaigose jau nuo įsidarbinimo dienos būtų teikiamos PSDF biudžeto lėšomis kompensuojamos sveikatos priežiūros paslaugos.  

Dalis sugrįžtančių apdraudžiami automatiškai  

Kai kurie sugrįžtantys į Lietuvą gyventi asmenys apdraudžiami automatiškai pagal kitų institucijų tvarkomus ir ligonių kasai teikiamus duomenis. Nepilnamečiams, teritorinėse darbo biržose registruotiems bedarbiams, pensijos išmokų ir socialinių pašalpų gavėjams, neįgaliems ir kitoms Sveikatos draudimo įstatyme nurodytoms gyventojų grupėms valstybė užtikrina atitinkamas socialines garantijas, PSD apdrausdama juos valstybės lėšomis (išskyrus dirbančius ir vykdančius ekonominę veiklą gyventojus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės lėšomis draudžiami gyventojai laikomi apdraustaisiais nuo šio statuso įgijimo dienos iki jo netekimo dienos. Tad grįžęs iš užsienio ir deklaravęs savo gyvenamąją vietą Lietuvoje asmuo gali būti draustas valstybės lėšomis, jei jis patenka į tas gyventojų grupes, kurias draudžia valstybė.  

Dalis žmonių PSD įmokas turi mokėti savarankiškai, pavyzdžiui, asmenys, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą bei pagal verslo liudijimą, ūkininkai, namų šeimininkės. Savarankiškai PSD įmokas mokantys žmonės nustatyto dydžio PSD įmoką turi sumokėti kas mėnesį.  

Tad labai svarbu, kad žmonės žinotų ir patys laiku pasirūpintų savo draudimu, o dėl įmokų mokėjimo, jų dydžių, sąskaitų numerių, įmokų kodų teirautųsi „Sodroje", informacijos ieškotų interneto svetainėje www.sodra.lt. Ši institucija administruoja PSD įmokas, vykdo mokestinių nepriemokų kontrolės procedūras, vykdo skolų išieškojimus ir kt.

REKLAMA

Pasirinkite gydymo įstaigą ir joje prisirašykite  

Gydymo paslaugos, apmokamos PSDF lėšomis, teikiamos tose įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su TLK. Informaciją apie sveikatos priežiūros įstaigas ir jų teikiamas paslaugas galima rasti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio TLK interneto svetainėse.

Grįžęs iš užsienio žmogus raginamas pasirinkti polikliniką, šeimos centrą ar kitą sudariusią sutartį su TLK pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir joje prisiregistruoti, pasirinkti šeimos gydytoją bei pasikeisti seną kompensuojamųjų vaistų pasą į naują.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų