REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo partija kaip feniksas kyla iš pelenų. Bent tokią nuomonę galima susidaryti peržvelgus visuomenės nuomonės apklausas, kur ši partija patenka į ketvertuką tų, už kurias žmonės pasiryžę balsuoti. Tiesa, taip buvo ne visada. Prieš beveik ketverius metus Darbo partija rinkimuose neperkopė 5 proc. barjero ir rymodama prie suskilusios geldos liko laukti geresnių laikų. Specialistai įsitikinę, kad geresni laikai jau atėjo, juos atnešė senasis partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, dar kitaip vadinamas žmogumi-teflonu, prie kurio nelimpa jokios negandos. 

Darbo partija kaip feniksas kyla iš pelenų. Bent tokią nuomonę galima susidaryti peržvelgus visuomenės nuomonės apklausas, kur ši partija patenka į ketvertuką tų, už kurias žmonės pasiryžę balsuoti. Tiesa, taip buvo ne visada. Prieš beveik ketverius metus Darbo partija rinkimuose neperkopė 5 proc. barjero ir rymodama prie suskilusios geldos liko laukti geresnių laikų. Specialistai įsitikinę, kad geresni laikai jau atėjo, juos atnešė senasis partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, dar kitaip vadinamas žmogumi-teflonu, prie kurio nelimpa jokios negandos. 

REKLAMA

Ir štai neprabėgo nė ketveri metai, socialdemokratai susilpnėjo, Tvarkos ir teisingumo partija nyksta nuo politinio paviršiaus, o valstiečiai kovodami su vidaus ir išorės demonais praranda balsus. Būtent čia ir dabar darbiečiai mato savo šansą, tiesa, tik V. Uspaskicho vedami. Tai, pasak politologų, vienintelė sąlyga, kuri padėtų laimėti rinkimus.

O permainos jau ateina. Štai savivaldos rinkimuose Darbo partija gavo 5,2 procentus balsų ir vieną merą. Europos parlamento rinkimuose jau 8,5 procento ir ketvirtą vietą. Į ketvertuką partija patenka ir naujausiuose reitinguose.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų kampanijos ir kitų silpnumas – sėkmės priežastis

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Algis Krupavičius sako, kad Darbo partija atsigauna, nes konkurencija centro-kairėje yra susilpnėjusi. Sumažėjo socialdemokratų ir valstiečių populiarumas visuomenėje, nors šios partijos dar perkopia 10 proc. populiarumo laiptelį apklausose. 

REKLAMA

„Darbo partijai svarbiausias veiksnys yra Tvarkos ir teisingumo partijos nuosmukis. Šių partijų elektoratai persidengia, jei staiga stiprėja viena partija, tai kitos populiarumas mažėja. Šias partijas renkasi tie patys rinkėjai. Konkurencinis laukas Darbo partijai tapo palankesnis, tai ir yra priežastis, kodėl ji rodo atsigavimo ženklus. Antra priežastis, žinoma, yra partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Jam sekasi išlaikyti įtaką dalyje visuomenės. Jis vis dar patrauklus, turi charizmatiško lyderio bruožų. Sugrįžimas į partijos veiklą yra antroji priežastis, kodėl partijos reitingai kyla“, – kalbėjo profesorius. 

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, centro-kairės partijoms ši partija yra rimtas konkurentas. Ne tik todėl, kad rinkėjai panašūs, bet ir todėl, kad tai yra partija, mokanti rengti įtikinamas rinkimų kampanijas. 

„Valstiečių rinkimų kampanija 2016 metais buvo intensyvi ir pradėta iš anksto, bet šiais metais taip nėra. Bus daugiau kliūčių pakartoti tokią kampaniją, jie yra valdantieji, iš jų bus reikalaujama daugiau, užduodami klausimai, kas pavyko, o kas – ne? Bus gerokai sunkiau nei 2016 metais. O vienintelė nepavykusi rinkimų kampanija Darbo partijai ir buvo 2016 metai, kai V. Uspaskichas nedalyvavo. Jei V. Uspaskichas bus aktyvus šioje rinkimų kampanijoje, tai Darbo partija turi šansų, nes tikrai turi gebėjimų rengti įspūdingas rinkimų kampaniją“, – sakė A. Krupavičius, pripažinęs, kad socialdemokratų Achilo kulnas ir jų rinkimų kampanijos, kurių šie rengti paprasčiausiai nemoka. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunku prisiminti, kada socialdemokratai turėjo gerą rinkimų kampaniją“, – svarstė KTU profesorius.

Jis tikina, kad Darbo partija rinkimų vadžias turi V. Uspaskicho rankose. Tai – protesto partija, populiari rajonuose, regionuose.

Darbo partija nepaisant visų krizių, kurias pergyveno, turi plačią partinę organizaciją ir ilgą laiką buvo didžiausia partija pagal narių skaičių. Net dabar ši partija yra viena didesnių. 

V. Uspaskichas – žmogus orkestras

Politologe Ieva Petronytė sako, kad Darbo partija yra tampriai susijusi su savo lyderiu, o partijos pakilimai ir nuosmukiai atkartoja V. Uspaskicho buvimą arčiau arba toliau partijos vairo. 

REKLAMA

„2016 metais V. Uspaskichas nedalyvavo rinkiminėje kampanijoje ir matėme, kad partijai sekėsi prasčiau. Tai labai į vieną asmenį sukoncentruota jėga. Panašu, kad partijos perspektyvos priklauso nuo V. Uspaskicho aktyvumo, noro ir motyvacijos. O šio fenomeno priežastys, matyt, charizma ir rinkėjų meilė jai“, – sakė politologė. 

Anot politologės, nepaisant pastangų išplėsti partijos lyderių grupę, V. Uspaskichas turi tai, ko neturi kiti – nuo jo viskas slysta, kaip nuo teflono. 

„Jie turi šansų praeiti pro rinkiminę kartelę. Ar tai kelia grėsmę kitoms politinėms jėgoms? Konservatoriams mažiau nei socialdemokratams, bet didžiausią grėsmę, matyt, kelia valstiečiams. Darbo partija susižvejos dalį Tvarkos ir teisingumo bei valstiečių rinkėjų balsų. Tiesa, gali išsigąsti ir kiti, nors kol kas didelės grėsmės ir nesimato. Visgi turime dar laiko iki rinkimų, o per kelis mėnesius daug kas gali pasikeisti. Aktyviai dirbant galima tapti dominuojančia jėga“, – mano I. Petronytė. 

REKLAMA

Charizma veda partiją

Komunikacijos specialistas Arijus Katauskas sako, kad visi skandalai, kurie buvo susiję su Darbo partija ir jos lyderiu, tam pačiam lyderiui neprilipo. V. Uspaskichas yra labai charizmatiškas ir lenkia tradicinių partijų lyderius savo gebėjimu komunikuoti, kalbėti paprastai. Net tada, kai jis kalba gana juokingus dalykus. 

„Tam tikrai auditorijai jis yra tinkamas lyderis, jo išskirtinumas ne tik charizma, bet ir unikalus gebėjimas padaryti taip, kad prie tavęs nepiltų niekas, kas bloga. Tam tikroje auditorijoje jis lieka lyderis, yra nemažai jo rėmėjų“, – sakė komunikacijos specialistas. 

Pasak jo, užteko vizualiai į partiją grįžti V. Uspaskichui ir mes jau matome juos atsigaunančius. Partija jau vykdo vietos komunikaciją, vyksta susitikimai ir tai jau pradeda duoti vaisių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie komunikacines žinutes ir rinkimines strategijas, jos nuo pat pradžių buvo labai stiprios, aiškios ir į esmines problemas nutaikytos. Tai veikė kartu tik su V. Uspaskichu. Be jo mes matome tos pačios partijos krachus. Tai V. Uspaskicho asmenybės fenomenas“, – kalbėjo A. Katauskas. 

Specialistas įsitikinęs, kad V. Uspaskichas moka išsikovoti dėmesį bet kokiomis sąlygomis.

„Jei jis pradeda kalbėti, gauna eterį. Tokių politikų Lietuvoje nėra daug. Apie save jis taip pat yra suformavęs mitą: sėkmingo, turtingo ir nepažeidžiamo žmogaus mitą. Tai dalykai, kurie jam tinka. O ir politiniame pasaulyje jis yra daug metų“, – kalbėjo komunikacijos specialistas A. Katauskas. 

REKLAMA

V. Uspaskichas taip pat turi gebėjimą įžvelgti populistinius akcentus, kuriuos privalu sudėti. Matome tai ir tiesioginėse kalbose ir partijos programose. 

Stebuklų nemato

Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys sako, kad Darbo partijos reitingai banguoja priklausomai nuo V. Uspaskicho veiksmų. 

„Praeitą pavasarį jis sugrįžo tai ir reitingai pakilo. Kai kitų nelabai matosi, tai Darbo partija yra treti-ketvirti. Reitingus tiesiogiai galima sieti su organizatoriumi ir menedžeriu V. Uspaskichu. Tai partijoms labai svarbu“, – sakė V. Gaidys. 

Darbo partijos nesėkmę 2016 metų rinkimuose jis sietų būtent su V. Uspaskicho nebuvimu. 

„Tame flange [centro-kairės] yra grupė partijų: socialdemokratai, valstiečiai. Tai susisiekiantys indai, jei vieni kažką praranda, tai kiti – gauna. Prieš praeitus rinkimus valstiečiai intensyviai dirbo bent du metus. Tiesa, dabar V. Uspaskicho įvaizdis pasikeitė, jis tapo veganu ir blaivininku. Visgi energija nebe ta, kuri buvo anksčiau“, – svarstė V. Gaidys, pridūręs, kad stebuklų, matyt, ateinančiuose rinkimuose visgi nepamatysime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų