REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gaisrą padangų perdirbimo gamykloje tiriantys prokurorai trečiadienį pranešė, kad pareiškė įtarimus Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkui Algirdui Bautroniui dėl netinkamo pareigų atlikimo.

Gaisrą padangų perdirbimo gamykloje tiriantys prokurorai trečiadienį pranešė, kad pareiškė įtarimus Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkui Algirdui Bautroniui dėl netinkamo pareigų atlikimo.

REKLAMA

Įtarimai taip pat pareikšti tuometiniam Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkui.

„Pranešimai dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo įteikti Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovui bei šios tarnybos vyriausiajam specialistui, iki šios sistemos reorganizacijos ėjusiam Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vadovo pareigas“, – žurnalistams sakė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Pareigūnai trečiadienį buvo apklausti kaip įtariamieji. Vyriausiojo specialisto pareigas einantis asmuo, pasak prokurorės, parodymus davė, tuo tarpu tarnybos viršininkas pasinaudojo teise parodymų neduoti.

REKLAMA
REKLAMA

Dar du pareigūnai apklausti kaip specialieji liudytojai, aiškinantis, ar jie galėjo matyti, jog bendrovėje yra sukrautas didelis padangų kiekis ir į tai nereaguoti. 

REKLAMA

„Pareigūnai matė, kad įmonėje yra labai dideli kiekiai padangų, padangos sukrautos netvarkingai. (...) Jie tapo liudytojais apie galimą gaisrinės saugos taisyklių pažeidimą, bet nesiėmė veiksmų pažeidimams pašalinti“, – sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius. 

Bendrovė nė karto netikrinta

Pasak prokuratūros, turima vaizdinė medžiaga įrodo, jog pareigūnai buvo objekte ir matė ten buvusią situaciją, tačiau apie galimus pažeidimus nieko neinformavo.

„Laiku ėmusis priemonių būtų išvengta tokio gaisro“, – sakė D. Valkavičius.

Pareigūnai bendrovėje lankėsi rugsėjį, atlikdami sudėtingo objekto studijavimo darbus. Jie prokurorams aiškino manę, kad yra vykdoma priešgaisrinė objekto priežiūra, todėl apie jame esančią situaciją yra žinoma.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip manydami jie, kaip aiškino, ir neinformavo vadovų apie rastą netvarką šiame objekte“, – sakė N. Urbonavičienė.

Tuo tarpu priešgaisriniai patikrinimai, prokurorės teigimu, iki gaisro dienos bendrovėje „Ekologistika“ nė karto nebuvo atlikti.

„Iki gaisro dienos, tai yra, iki 2019 metų spalio 16 dienos, valstybinė priešgaisrinė priežiūra įmonėje „Ekologistika“ vykdyta nebuvo. Iki spalio 16 dienos nebuvo atliktas nė vienas šios įmonės priešgaisrinis planinis ar neplaninis techninis patikrinimas“, – sakė N. Urbonavičienė.

Todėl tarnybos vadovams įtarimai pareikšti dėl to, kad nuo 2016 metų gruodžio pabaigos iki gaisro dienos neorganizavo ir neužtikrino priešgaisrinės priežiūros vykdymo ir nepriskyrė bendrovės „Ekologistika“ pirmai tikrinamų objektų grupei, kas būtų reiškę, jog ji turėtų būti tikrinama bent kartą per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai vis dar aiškinasi, kodėl tai nebuvo padaryta ir bendrovė netikrinta, nepaisant to, kad joje buvo perdirbami itin dideli kiekiai degių medžiagų.

Įtariamiesiems šiuo metu skirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

„Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas raštu šiandien yra informuotas apie įteiktus įtarimus Alytaus tarnybos darbuotojams, pavesta spręsti klausimą dėl šių pareigūnų nušalinimo“, – sakė N. Urbonavičienė.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

REKLAMA

Gaisro priežastis vis dar aiškinasi ekspertai.

Dėl gaisro pradėtame ikiteisminiame tyrime įtarimai anksčiau buvo pareikšti penkiems asmenims.

Dėl statinių, kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar atliekami potencialiai pavojingi darbai, priežiūros ar naudojimo taisyklių pažeidimo, taip pat dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo įtarimai pareikšti bendrovės direktoriui ir dar dviem darbuotojams.

Dėl netinkamo pareigų atlikimo įtarimai taip pat pareikšti dviem Kauno aplinkos kokybės kontrolės vyriausioms specialistėms.

D. Valkavičius sako, kad artimiausiu metu byloje gali būti priimti procesiniai sprendimai dėl jos baigties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų