REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visame pasaulyje plintant koronavirusui, įkalinusiam tūkstančius žmonių kruiziniuose laivuose ir viešbučiuose, Lietuvos sveikatos viceministras Algirdas Šešelgis ramina Lietuvos gyventojus.

Visame pasaulyje plintant koronavirusui, įkalinusiam tūkstančius žmonių kruiziniuose laivuose ir viešbučiuose, Lietuvos sveikatos viceministras Algirdas Šešelgis ramina Lietuvos gyventojus.

REKLAMA

Ar tikrai galime būti ramūs ir turime aiškius atsakymus, apie tai kalbėjome su viceministru A. Šešelgiu.

Užsikrėtusiųjų koronavirusu pasaulyje jau daugiau kaip 80 tūkstančių. Pasaulinė sveikatos organizacija paskelbė, kad reikia ruoštis pandemijai. Ką reiškia pandemija – ar bus uždaromos valstybių sienos, ar globalizacijos procesas čiaudės, užsikosės ir suklups, sustos. Kas įvyks?

Na, galiu pasakyti taip, kad jeigu bus paskelbta pandemija, tai bus labai stipriai sugriežtintos visos sąlygos ir, matyt, tos rekomendacijos, kurios eis iš Pasaulio sveikatos organizacijos bei Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, jau bus privalomos šalims ir jų bus privaloma laikytis. Šiandien tai yra tik rekomendacijų lygmenyje, o tai, ką irgi darome mes, kol nėra paskelbta  ekstremali situacija, tai irgi viskas didžiąja dauguma yra tik rekomendacijos.

Pandemijos paskelbimas gali paskatinti, kad ir Europos valstybes, uždaryti sienas? 

Be jokios abejonės. Aš manau, kad tokie scenarijai jau yra piešiami ir, mano žiniomis, šiandien gavau iš Briuselio informacija, kad rytoj Romoje susitinka aplinkinių šalių sveikatos apsaugos ministrai, kurie palies ir šitą klausimą dėl Šengeno zonos kelių apribojimo, judėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbama apie ekstremalią situaciją Lietuvoje, kuri gali būti paskelbta Lietuvoje, ką tai reikštų? Kaip tai atsilieptų mūsų darbui ir laisvalaikiui? Galbūt į gatves išjudėtų kariuomenės daliniai? Kas įvyktų? 

REKLAMA

Tikrai ne. Tai, kad mes dar neturime koronaviruso Lietuvoje, tikrai yra ir prevencinių priemonių, mūsų žmonių žinojimo ir sąmoningumo dėka. Tai jeigu būtų paskelbta ekstremali situacija Lietuvoje, tai ženkliai palengvintų darbą, nes visos rekomendacinės priemonės – jos būtų peržiūrėtos iš naujo, dalis jų taptų privalomos.

Šiandien, sakykim, jeigu jūs įeinate į oro uostą ir jūs atvykote iš būtent rizikos regiono, jūs galite ir neprieiti arba net ignoruoti tuos prevencinius veiksmus, kuriuos vykdo Nacionalinio sveikatos centro specialistai. Jeigu būtų ekstremali situacija, tai jau jums būtų privaloma (laikytis prevencinių veiksmų – red. past.) ir jeigu jūs jų nesilaikytumėte, jums grėstų atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA

Kokia atsakomybė? Rimta?

Manau, kad tiesiog jūsų neišleistų iš oro uosto ir jūs būtumėte priverstas įvykdyti tuos reikalavimus jau ne savo noru, o tiesiog rekomenduojant pareigūnams.

Ar medikams, mokslininkams yra žinoma, ar bent jau jie turi hipotezių apie šį virusą, apie jo sezoniškumą ar jis taip pat pasibaigs, kaip ir gripo virusai sulig pavasariu, ar gali tęstis visą vasarą ir nežinia kiek?

Labai sunku pasakyti, kol mes dar neturime kažkokių išvadų arba apibendrinimų. Yra įvairių prielaidų – vieni sako, kad tai ateityje gali būti pasikartojantis, kaip ir bet koks gripas, bet kokia kita virusinė infekcija, tik tiek, kad jeigu bus atrasti kažkokie skiepai ar vaistai, tai bus galima lengviau kovoti, kaip ir su visais, sakykim, ar skiepais valdomomis ir infekcinėmis ligomis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet, atėjus pavasariui, jis turėtų sustoti kaip visi gripai? 

Kol kas niekas prognozių dar nesako. 

Dėl koronaviruso protrūkio Italijoje jau dabar nusileidę lėktuvai, keleiviai yra tikrinami, o kaip dėl atvykusių iš Azijos šalių? Kad ir jungtiniais reisais per Stambulą, per Maskvą – ar jie taip pat tikrinami, jeigu ne, tai kodėl?

Yra nustatyta paveiktos tam tikros teritorijos ir tos paveiktos teritorijos yra Kinija. Ir mes vakar Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje išplėtėme paveiktų zonų teritorijas, įtraukdami dar keturis Šiaurės Italijos regionus. Todėl nuo vakar ir pradėta patikra žmonių, kurie atvyksta ir iš Kinijos, ir iš Šiaurės Italijos. Iš kitų šalių tai nėra rizikos.

REKLAMA

Bet jie gali vykti iš Kinijos per kitas šalis?

Tai yra klausiama. Tas, kas atvyko iš Kinijos, būkite malonūs, prašome ateikite ir jiems tada įsijungia prevencinis, profilaktinis mechanizmas ir galimybių mechanizmas, kuriuo jie gali pasinaudoti.

Jūsų prognozė, per kiek laiko bus atrasta vakcina nuo šio viruso?

Mano prognozė turbūt būtų greičiau noras, kad mes to viruso neturėtumėme. Sekame kiekvieną dieną, o prognozuoti – tiesiog neturime tuo, kada užsiimti, laukiame mokslininkų prognozių. 

Visą pokalbį su sveikatos viceministru Algirdu Šešelgiu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų