REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusui vis labiau plintant Šiaurės Italijoje ir Europoje sveikatos apsaugos specialistai pataria, kaip reikėtų elgtis sugrįžusiems į Lietuvą. Tokie asmenys turėtų sulaukti įspėjančių žinučių, o pajutę į gripą panašius simptomus, turėtų kreiptis 112 į Bendrąjį pagalbos centrą.

Koronavirusui vis labiau plintant Šiaurės Italijoje ir Europoje sveikatos apsaugos specialistai pataria, kaip reikėtų elgtis sugrįžusiems į Lietuvą. Tokie asmenys turėtų sulaukti įspėjančių žinučių, o pajutę į gripą panašius simptomus, turėtų kreiptis 112 į Bendrąjį pagalbos centrą.

REKLAMA

Sugrįžusiems iš užkrėstų zonų patariama elgtis atsakingai: 14-ai dienų izoliuoti save nuo aplinkinių, jei galima, dirbti iš namų. Jei reikia nueiti į parduotuvę, pasirinkti atitinkamą laiką, kai būna kuo mažiau žmonių arba nuvykti į atokesnę parduotuvę.

Apie tai TV3 studijoje kalbėjo žurnalistas Artūras Anužis ir sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Kokie yra skaičiai – kiek galime sulaukti žmonių iš Kinijos ar Italijos, kurie gali kelti grėsmę?

Kreipiasi vis daugiau žmonių, susirūpinusių dėl koronaviruso. Per savaitę į Lietuvą yra tiesioginiai skrydžiai iš Italijos, kas mus labai neramina, tai, pavyzdžiui, iš Kinijos nebuvo tiesioginių reisų, tai iš Italijos atskrenda apie 14-15 orlaivių, tai būna po 150-180 žmonių. Srautas yra labai didelis, visi yra pilni.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar buvo ir vaikų atostogos ir labai daug žmonių važiavo į Šiaurės Italiją slidinėti. Per Milano ar kitus oro uostus jie sugrįžta į Lietuvą. Italijos premjeras dėl Šengeno zonos pranešė, kad laisvo judėjimo nevaržys. Trečiadienį Romoje renkasi aplinkinių valstybių sveikatos apsaugos ministrai, kurie greičiausiai palies Šengeno zonos apribojimo galimybes.

REKLAMA

Italijoje protrūkis įvyko per kelias dienas. Jei dar antradienio dieną stebėjome, kad 157 asmenims buvo nustatytas koronavirusas, o keturi asmenys mirė, tai jau, pavyzdžiui, antradienį tie skaičiai jau yra žymiai didesni. Iki antradienio pietų buvo 270 užsikrėtusiųjų, o septynių žmonių gyvybes jau pasiglemžė.

Tas mus neramina. Situacija dar nevaldoma. Tiesioginiai reisai į Lietuvą vyksta pilnu tempu. Žmonės galbūt važiuoja ir nekontroliuojamais laisvais keliais po Europos Sąjungą.

Tai mus privertė imtis papildomų priemonių. Mes nedelsiant išplėtėme paveiktos teritorijos sąvoką prijungdami Šiaurės Italijos keturis regionus. Iš tos teritorijos atvykę žmonės gali naudotis sąlygomis, susijusiomis su rizikos galimybėmis. Gali gauti nedarbingumo lapelį ir prašyti nuotolinio darbo. Vadovautis tomis rekomendacijomis, kurios buvo parengtos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, grįžtantiems iš Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Kinijos žmonių srautas apmažėjo ir jau mažai sugrįžtančių žmonių, tiesa?

Nebent netiesioginiu būdu, kurie neturėjo kažkokių kontaktų. Ten viskas stipriai apribota – karantinas, nutraukti skrydžiai, traukiniai. Ten miestai apmirę.

Turime tris didžiausius tiesioginius skrydžius – į Romą, Neapolį ir Milaną. Milanas priklauso tai teritorijai, į kurią nepatartina skristi. Kokia padėtis Romoje ir Neapolyje?

Kol kas šiose dviejuose regionuose pavojaus rizikos nėra arba ji labai maža. Jeigu skrendama į Romą ar grįžtama ir nebūnama tose regionuose, kurie įvardinti kaip rizikos regionai, tai tikrai didelio susirūpinimo neturėtų kelti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mums susirūpinimą kelia Šiaurės Italijos regionas. Išsiuntinėtos rekomendacijos, jei tėvai su vaikais grįžo iš tų regionų, kuriuos mes įvardijome kaip rizikos zonas, jie jau turėtų vengti masinių susibūrimo vietų ir susilaikyti nuo vaikų leidimo į darželius ar mokyklinio ugdymo įstaigas.

Tai yra viena iš efektyviausių prevencinių priemonių, nes vaikai rečiau užsikrečia koronavirusu, bet jie yra puikūs platintojai.

Kaip elgtis suaugusiesiems, kurie buvo rizikos zonose? Ką daryti tiems, kurie buvo Italijoje?

Pirmiausia, jie turėtų pasižiūrėti informaciją, kuri yra NVSC puslapyje. Tie, kurie sugrįžo anksčiau, nes mes tik pirmadienį pradėjome tikrinti ir dalinti informaciją, ką daryti, tai sutarėme su operatoriais ir Užsienio reikalų ministerija, kad jie gaus žinutę, ką toliau turi daryti.

REKLAMA

Operatoriai patikrins, kurie buvo Italijoje?

Taip, kurie dviejų savaičių bėgyje buvo Italijoje ir grįžo į Lietuvą, tai jiems galios ta pati tvarka, jie gaus žinutes: kur, ką ir kaip daryti.

Galiu priminti, kad jie turėtų vengti masinių renginių, jei gali, geriau dirbti nuotoliniu būdu. Jei tokios galimybės nėra, tai reikėtų kreiptis į NVSC ir jiems būtų organizuojamas to laikotarpio nedarbingumas.

Ar tiems žmonėms, kurie nejaučia jokių simptomų, taip pat gali imti nedarbingumą ar dirbti nuotoliniu būdu?

Taip, tai yra prevencinės priemonės. Nes tie, kurie pradeda jausti simptomus – tai nebūtinai turi būti koronaviruso simptomai. Tai gali būti gripas ar peršalimas, tačiau jie taip pat turi vadovautis tomis instrukcijomis, kurios taikomos žmonėms, grįžusiems iš užkrėstų zonų.

REKLAMA

Jei pajutote tokius simptomus kaip kaulų laužymas, staiga pakilusi temperatūra, tokie kaip gripo požymiai, tai toks žmogus nebeturėtų kreiptis į šeimos gydytoją, o skambinti 112 į Bendrąjį pagalbos centrą, kur atitinkamai yra pasirengusi atvykti ir pristatyti į infekcinę ligoninę, kuri tam pasiruošusi. Jie atliks visas procedūras ir, jei reikės, paims mėginį ir nusiųs į laboratoriją. Žmogus turės palaukti 5-7 valandas, kol sugrįš rezultatas.

Patariate neiti pas šeimos gydytoją, kad neužkrėstų kitų?

Taip, kad neitų į ligonines ir neužkrėstų kitų, jei jis būtų tikrai užsikrėtęs koronavirusu.

Ar iš Italijos sugrįžę žmonės turėtų save izoliuoti? Kaip jiems elgtis?

Taip, jie turėtų 14 dienų terminui save izoliuoti. Kasdien su jais susisiekia NVSC specialistai ir teiraujasi dėl jų sveikatos. Kaukė nuo viruso neapsaugo, nes jis ant tiek mažas, kad ta medicininė kaukė jam tikrai ne kliūtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei jums reikia nueiti į parduotuvę, tai jūs eikite tada, kai yra mažai žmonių arba, kai tik atsidaro. Galbūt net pavažiuosite į atokesnę parduotuvę ir apsipirksite. Jei jūs atsakingai elgiatės, tai rasite išeitį, kaip turėti kuo mažiau kontaktų.

Po 14 dienų ta kontrolė sustos ir jūs nebegausite skambučių. Galėsite jaustis saugiai.

Kasdien bus skambinama tiems žmonėms, kurie buvo Šiaurės Italijoje?

Iš Šiaurės Italijoje, ir Kinijoje. Kodėl tai daroma? Jei mes parskridome kartu vienu lėktuvu ir man nustatė koronavirusą, tai gydytojai iškart į jus reaguos kaip padidintos arba didelės rizikos žmogų ir paprašys jus karantinuoti arba atvykti į infekcinę ligoninę. Bus iškart imami mėginiai, siunčiami į laboratoriją ir žiūrima, ar tikrai neturite to viruso.

REKLAMA

Kaip bus su sienų kontrole, ypač kai žmonės vyksta automobiliais?

Kiek žinau, Šengeno zona yra visiškai laisva. Žmogaus teisė judėti yra branginama. Dalis žmonių, kaip ir iš Šiaurės Italijos, grįžta automobiliais. Daug verslo žmonių. Judėjimas yra labai didelis. Šiai dienai, visi žmonės, kurie atvyko iš Šiaurės Italijos regiono, kirto sieną, jie visi gaus žinutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų