REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje skelbiama ekstremali situacija dėl koronaviruso, trečiadienį posėdyje nusprendė Vyriausybė. Toks sprendimas priimtas siekiant geriau suvaldyti galimas grėsmes dėl visame pasaulyje plintančio viruso.

Lietuvoje skelbiama ekstremali situacija dėl koronaviruso, trečiadienį posėdyje nusprendė Vyriausybė. Toks sprendimas priimtas siekiant geriau suvaldyti galimas grėsmes dėl visame pasaulyje plintančio viruso.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija tai numatantį Vyriausybės nutarimo projektą parengė vadovaudamasi Valstybės ekstremalių situacijų komisijos sprendimu.

„Šiandien valstybė esamą situaciją dėl koronaviruso prevencijos šalyje pilnai kontroliuoja, bet kartais reikalingos papildomos ir operatyvesnės priemonės tikslams pasiekti“, – posėdyje sakė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Baiminamasi, kad plintant virusui kyla rizika, jog jis bus įsivežtas į Lietuvą.

Viceministro teigimu, paskelbus ekstremalią situaciją bus galima lengviau naudoti valstybės rezervą situacijai valdyti, įsigyti įvairias priemones be viešųjų pirkimų, organizuoti institucijų darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Šešelgio, paskelbus ekstremalią situaciją, bus peržiūrėtos visos rekomendacijos, o dalis jų taps privalomais nurodymais. Žemės ūkio ministras Andrius Palionis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu vyrauja nežinia, kaip ministerijose elgtis dėl darbuotojų komandiruočių bei lankytojų ministerijose dezinfekcijos.

REKLAMA

„Tikrai rekomendacijų per mėnesį buvo parengta jūsų minėtais klausimais, bet mes žinome, kad tai rekomendacijos. Jeigu bus patvirtinta ekstremali situacija respublikoje, šios rekomendacijos bus privalomo pobūdžio“, – patikino A. Šešelgis.

Vyriausybė taip pat nusprendė steigti Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centrą, kuris nuo šiol koordinuos veiksmus. Jo vadovu paskirtas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Taip pat palengvintas ekstremalių situacijų skelbimas valstybės mastu. Civilinės saugos įstatymo pataisas pateikusi Vidaus reikalų ministerija nurodo, kad taip reaguojama į teisinius trūkumus, išaiškėjusius per pernai kilusį gaisrą Alytaus padangų perdirbimo gamykloje.

REKLAMA
REKLAMA

Naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, užsikrėtusiųjų naujuoju virusu COVID-19 pasaulyje registruota daugiau nei 80 tūkst., mirė beveik 2,7 tūkstančio žmonių.

Virusas jau išplito į 28 šalis ir kelia vis didesnį nerimą dėl naujų židinių Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje. Virusui išplitus Šiaurės Italijoje, registruota daugiau kaip 300 užsikrėtimo atvejų, mirė dešimt žmonių, šalis pranešė apie judėjimo suvaržymus 11-oje miestų.

Kas yra ekstremali situacija

Ekstremalioji situacija – dėl ekstremaliojo įvykio susidariusi padėtis, kuri gali sukelti staigų didelį pavojų gyventojų gyvybei ar sveikatai, turtui, aplinkai arba gyventojų žūtį, sužalojimą ar padaryti kitą žalą. Ekstremalioji situacija tai yra tam tikra teisinė padėtis, kuri įsigalioja tik po sprendimo ją paskelbti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės lygio ekstremalios situacijos yra tokios, kurių padariniai šalinami naudojant savivaldybėse arba valstybėje turimus materialinius išteklius, o padarinių išplitimo ribos viršija trijų savivaldybių teritorijų ribas, arba kurios trunka ilgiau kaip 6 mėnesius.

Ekstremaliosios situacijos paskelbimas yra būtina sąlyga, kad civilinės saugos sistema galėtų veikti visa apimtimi. Ekstremaliosios situacijos paskelbimas sudaro galimybę pasitelkti ekstremaliosios situacijos valdymui reikalingus papildomus išteklius, priimti svarbius sprendimus dėl gyventojų apsaugos organizavimo.

Pamatykite kaip atrodo visai neseniai Vilniuje duris atvėrusi infekcinė ligoninė:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų