REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Gitanas Nausėda (Irmantas Gelūnas/Fotobankas)

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šalies institucijos tinkamai informuoja žmones apie galimas koronaviruso grėsmes, bet pasigenda aktyvumo dėl užkrato tikrinant iš galimų viruso židinių grįžtančius asmenis.

669

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šalies institucijos tinkamai informuoja žmones apie galimas koronaviruso grėsmes, bet pasigenda aktyvumo dėl užkrato tikrinant iš galimų viruso židinių grįžtančius asmenis.

REKLAMA

„Aš manau, reaguojame truputį per vėlai, ypatingai atsižvelgiant į tai, kas įvyko Italijoje. Informacinę politiką, žmonių informavimą, ką reikia daryti ir ko negalima daryti, vertinu gana neblogai, manau, kad informacinė sistema yra sutvarkyta gana gerai. Kas, galbūt, ne visiškai tenkina, o, galbūt, reikėtų pasakyti ir dar griežčiau – tai, kaip mes įgyvendiname šį galimai užsikrėtusių asmenų patikrą“, – žurnalistams Kazlų Rūdoje trečiadienį sakė G. Nausėda.

„Deja, kaip rodo labai konkretūs pavyzdžiai, žmonių atsiliepimai, kartais mes tiktai žodžiais deklaruojame, kad kažką tai tikriname, bet realiai žmonės praeina be jokios patikros ir paskui apsisukę žiūri, kur čia jie turėjo būti patikrinti“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas sako, kad šiuo metu vykdoma keleivių iš Kinijos, Šiaurės Italijos patikra tik oro uostuose „yra pusė problemos sprendimo“, nes į Lietuvą iš šių viruso protrūkio židinių grįžę žmonės patenka ir sausumos keliais, prieš tai atvykę kaimyninių valstybių oro uostus.

REKLAMA

Jis tikisi, kad šias problemas bus lengviau spręsti, jei Vyriausybė trečiadienį dėl koronaviruso paskelbs ekstremalią situaciją. Prezidentas neatmeta, jog tai padarius, ateityje patikrinimai gali vykti ir keliuose Lietuvos pasienyje.

„Matyt, priėmus sprendimą dėl ekstremalios padėties skelbimo, tektų, turbūt, pereiti prie griežtesnio kontrolės režimo, kuris visas rekomendacijas pavestų imperatyviomis, antra, leistų geriau kontroliuoti ir, jeigu iškils poreikis, mūsų kelius, ir mūsų sienas taip pat“, – sakė G. Nausėda.

Prezidento nuomone, reaguojant į galimas grėsmes, premjeras turėtų anksčiau grįžti iš atostogų – ministro pirmininko atstovai patvirtino, kad į darbą S. Skvernelis planuoja grįžti ketvirtadienį vietoje planuoto penktadienio.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš, galbūt, būčiau džiaugęsis matydamas premjerą ir Vasario 16-osios minėjime. Atsitiko kaip atsitiko, suprantu, kad laikas su šeima yra labai vertingas ir prasmingas, bet, šiuo atveju, tikrai laukiame premjero grįžtant namo, nes tikrai reikia spręsti labai sparčiai susikaupusius klausimus“, – sakė G. Nausėda.

„Ir tai susiję ne tik su pareigūnų paskyrimais, bet ir su, be abejo, koronaviruso protrūkiu ir būtinybe kaip galima greičiau ir nevėluojant reaguoti į tai, kas vyksta aplink mus, o ne tiesiog džiaugtis, kad kol kas tas koronavirusas iki mūsų dar neatėjo“, – pridūrė jis.

G. Nausėda taip pat pasigenda šalyje sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos – jis šiuo metu yra komandiruotėje Jungtinėse Valstijose ir taip pat į darbą planuoja grįžti ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad esant tokiai situacijai, pareigūnas, ypač vadovaujantis šiai ministerijai, privalo atšaukti savo komandiruotes, nes jis kur kas labiau reikalingas čia“, – tvirtino šalies vadovas.

Jis ragino žmones neskleisti panikos, taip pat nepatikrintų žinių socialiniuose tinkluose, tačiau, anot jo, privalome konstatuoti, kad „padėtis yra rimta ir privalome būti pasiruošę visoms priemonėms, jei reikalaus padėties pokyčiai“.

Naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, užsikrėtusiųjų naujuoju virusu COVID-19 pasaulyje registruota daugiau nei 80 tūkst., mirė beveik 2,7 tūkstančio žmonių.

Virusas jau išplito į 28 šalis ir kelia vis didesnį nerimą dėl naujų židinių Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje. Virusui išplitus Šiaurės Italijoje, registruota daugiau kaip 300 užsikrėtimo atvejų, mirė dešimt žmonių, šalis pranešė apie judėjimo suvaržymus 11-oje miestų.

REKLAMA

Reaguodama į tai, Lietuvos Vyriausybė trečiadienį svarstys, ar skelbti ekstremalią situaciją valstybėje – tai prireikus leistų lengviau panaudoti valstybės rezerve esančias priemones ir lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų