REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)

Toliau plintant nerimui dėl koronaviruso Lietuvoje paskelbta ekstremali padėtis. Atitinkamų priemonių imasi ir gydymo įstaigos. Štai VUL Santaros klinikų darbuotojams buvo išplatintas laiškas, kuriame nurodoma, kad stabdomos planinės pacientų hospitalizacijos ir operacijos.

669

Toliau plintant nerimui dėl koronaviruso Lietuvoje paskelbta ekstremali padėtis. Atitinkamų priemonių imasi ir gydymo įstaigos. Štai VUL Santaros klinikų darbuotojams buvo išplatintas laiškas, kuriame nurodoma, kad stabdomos planinės pacientų hospitalizacijos ir operacijos.

REKLAMA

Portalo tv3.lt šaltinių teigimu, visiems įstaigos darbuotojams buvo išplatintas laiškas, kuriame nurodytos ekstremalios situacijos suvaldymo priemonės.

Viena jų – planinių pacientų hospitalizacijų ir operacijų stabdymas, išskyrus tuos atvejus, kai pacientui gyvybiškai būtinas tęstinis stacionarinis gydymas. Taip pat – kai planuotos paslaugos nesuteikimo atveju prognozuojama gyvybei pavojingas sveikatos būklės pablogėjimas arba yra taikomas reabilitacinis gydymas.

Siūloma riboti ir lankytojų, lankančių ligonius, srautus. Taip pat numatyta atšaukti planuotas sveikatos priežiūros specialistų konferencijas, seminarus, kvalifikacijos kėlimo kursus ir kitus masinius renginius ligoninės patalpose.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal galimybės reikėtų riboti konsiliumų, multidisciplininių aptarimų organizavimą. Rezidentams rekomenduojama riboti judėjimą tarp skyrių ir pagal galimybę tęsti mokymus nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pabrėžia, kad kol kas Lietuvoje nėra patvirtinta nė vieno koronaviruso atvejo, vis daugiau sunerimusių žmonių kreipiasi išsitirti „dėl viso pikto“. Jau yra atlikta 43 tyrimai dėl ligos įtarimo, mažiausiai 1900 iš Šiaurės Italijos ar Kinijos grįžusių žmonių yra stebimi prevenciškai. 

Naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, užsikrėtusiųjų naujuoju virusu COVID-19 pasaulyje registruota daugiau nei 80 tūkst., mirė beveik 2,7 tūkstančio žmonių.

Virusas jau išplito į 28 šalis ir kelia vis didesnį nerimą dėl naujų židinių Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje. Virusui išplitus Šiaurės Italijoje, registruota daugiau kaip 300 užsikrėtimo atvejų, mirė dešimt žmonių, šalis pranešė apie judėjimo suvaržymus 11-oje miestų.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinės rekomendacijos

SAM primena, kaip elgtis siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką.

Jei 14 dienų laikotarpiu keliavę į Šiaurės Italijos regionus ar Kiniją arba turėję artimą kontaktą su ten buvusiais asmenimis, pajutote minėtuosius panašius į gripo simptomus, kreipkitės į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

Taip pat prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje; nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat – stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

REKLAMA

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų