REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiauriai sumuštos ir išprievartautos jurbarkiškės istorija dar praėjusių metų gegužės pabaigoje su siaubu prikaustė bene visos Lietuvos dėmesį. Tuomet nukentėjusios nepilnametės stojo ginti ne viena šalies garsenybė, o ne ką mažesnes kalbas sukėlė ir vykstantis tyrimas. Ketvirtadienio rytą paaiškėjo tokio žiauraus nusikaltimo kulminacija. Ir anaiptol ji galbūt nėra lengvai suprantama racionaliu protu.

Žiauriai sumuštos ir išprievartautos jurbarkiškės istorija dar praėjusių metų gegužės pabaigoje su siaubu prikaustė bene visos Lietuvos dėmesį. Tuomet nukentėjusios nepilnametės stojo ginti ne viena šalies garsenybė, o ne ką mažesnes kalbas sukėlė ir vykstantis tyrimas. Ketvirtadienio rytą paaiškėjo tokio žiauraus nusikaltimo kulminacija. Ir anaiptol ji galbūt nėra lengvai suprantama racionaliu protu.

REKLAMA

Paauglę sumušusiam tuomet dar 17-mečiui jurbarkiškiui kaltinimai buvo pareikšti pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos seksualinio prievartavimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Tikrai taip, ryškios smaugimo žymės ant kaklo, sutrupintas žandikaulis ir išmušti dantys mūsų šalyje laikomi nesunkiu sveikatos sutrikdymu.

Nuo lemtingo gegužės vakaro atlikta gausybė apklausų, ne viena ekspertizė, rinkti ir analizuoti duomenys.

Per visą šį laiką, kol jaunutė iki kraujų sudaužyta mergina gydosi savo ne tik fizines ir psichologines žaizdas bei kiekvieną rytą su baime širdyje eina į mokyklą, Lietuva, žinoma, taip pat nelieka abejinga.

REKLAMA
REKLAMA

Atsidavę ir internetui ištikimi komentatoriai aprauda sumuštą jurbarkiškę, tėvai smulkmeniškai dukroms išdėsto detalias instrukcijas, kaip privengti nepažįstamų vaikinų baruose, žinomi „influenceriai“ tik ir naudojasi puikia proga dar kartą pasireklamuoti ir smerkia bet kokį smurtą šalyje, o tuo metu...

REKLAMA

Tuo metu žiauriai sužalotos paauglės istorija Tauragės apylinkės teisme išnagrinėjama vos per vieną posėdį. Ir rezultatą turime tokį, kokį turime – galutinė žiauriam budeliui skiriama bausmė yra 3 metai ir 4 mėnesiai, jos vykdymą atidedant 3 metams.

Bet ne, tai dar ne viskas. Yra kur kas griežtesnės sąlygos – per šį laikotarpį nuteistasis privalo net mokytis, dirbti, nekeisti gyvenamosios vietos ir jam, vargšeliui, dvylika mėnesių uždrausta vartoti alkoholinius gėrimus!

Štai tokios „baisios ir be galo kankinančios“ sąlygos laukia žmogaus, kuris merginą daužė ir prievartavo tol, kol jai sutrupino žandikaulį ir išmušė dantis.

REKLAMA
REKLAMA

Tą kraupią gegužės naktį sumuštą merginą sodyboje rado jos pusbrolis su kitais draugais. Merginą jie aptiko gulinčią pusiau nuogą kraujo klane.

Kaip įsivaizduojate, kokios emocijos jums būtų užvirusios tą akimirką, kai vos šešiolikos metų sulaukusią savo pusseserę kažkur laukuose pamatytumėte nuogą, gulinčią kraujo klane, o šalia jos stovintį pusnuogį vaikiną. Ar tą akimirką galėtumėte atsakyti už savo veiksmus?

Deja, bet, pasirodo, kad ir pačiam smurtautojui už savo veiksmus galbūt atsakyti ir neprireiks. Jeigu jis vykdys visas numatytas sąlygas, realios bausmės gali ir išvengti.

Tačiau tol, kol vargšas jau pilnametis žiauriai paauglę sumušęs sportininkas braukė gailias ašaras teisme, žiniasklaidoje pasirodė ir dar keletas istorijų. Štai viena iš jų – sostinės naktinio klubo „Metellica“ tualete sumušta ir išžaginta vos aštuoniolikmetė mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia sekso ištroškęs vaikinas taip pat nepagailėjo savo jėgų, norėdamas patenkinti savo poreikius. Tol, kol merginos draugės kaip įmanydamos bandė trankyti tualeto duris, vaikinas iš visų jėgų daužė aštuoniolikmetės galvą į sieną.

„Mažiau lakti reikia ir raitytis, ir nieko nebus“, – visai neseniai savo „Instagram“ paskyroje rašė populiarus sostinės pareigūnas. Jo įrašui pasklidus viešai, gerbiamas policininkas iš karto ėmė atsiprašinėti ir dievagotis, kad visai ne tai jis turėjo omenyje, ir jis tikrai užjaučia nukentėjusią merginą.

Lakti ir raitytis – tik tiek, mums, moterims, reikia nedaryti, kad mes būtume ramios, jog mūsų niekas nenutemps į tualetą, niekas neprievartaus ir nesudaužys iki tol, kol atsidursime be sąmonės kraujo klane. Tik tiek.

REKLAMA

Galiausiai visas skandalingas prievartavimo istorijas gražiai ir elegantiškai apipina mano kolegų šią savaitę rašytas straipsnis. Kolegos paviešino pasakojimą apie tai, kaip vienas Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius galimai seksualiai priekabiavo prie savo studenčių, netrukus prabilo ir dar viena auka. Tačiau jos prakalbo po daugybės metų, nes anksčiau tą padaryti tiesiog bijojo, juk profesorius buvo gerbiamas visoje universiteto bendruomenėje.

„Prabilti po penkiolikos metų, tai čia ko ji nori? Ko tada tylėjo?“ – klausia kai kurie komentatoriai.

Pati kalta, kad su profesoriumi sutiko. Čia moters reikalas, visada gali pasakyti ne“, – sako laido riteris.

REKLAMA

Tikrai taip, įsivaizduoju tokio riterio dukrą, ką tik atvažiavusią studijuoti į Vilnių. Mergina kukli, nežinanti laukinio miesto taisyklių, o ir universiteto tvarka dar iki galo nėra aiški. Ir štai atsiranda profesorius, kuris siūlo „pasikelti pažymius“, o tada galimai ją užrakina tamsioje savo laboratorijoje ir intymiai bučiuoja.

Pati kalta. Pati kalta, kad važiavo į vakarėlį sodyboje, kur pasirodyti užsimanė vietos garsus sportininkas. Pati kalta, kad naktį sugalvojo nueiti į sostinės klubą ir „raitėsi“ šokių aikštelėje. Pati kalta, kad pasirinko studijuoti tokį dalyką ir nesipriešino dėstytojo spaudimui.

Kiek dar merginų Lietuvoje turės patirti seksualinę prievartą ir seksualinį priekabiavimą, kad pagaliau mūsų šalyje tokie padugnės ir prievartautojai gaus realią bausmę? Kiek dar merginų turės kiekvieną vakarą eidamos namo su baime akyse atsigręžti, ar jų niekas neseka?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek dar moterų turės tylėti ilgus metus apie patirtą prievartą, nes bijos viešo visuomenės teismo? Ir kiek dar per tą laiką atsiras vaikinų, įkvėptų tokių „pavyzdžių“, kurie sugalvos imtis prievartos?

Šiandien aš bijau ne koronaviruso. Bijau, kad ateityje mano pažįstama, kolegė, artima kaimynė, buvusi bendraklasė, vaikystės draugė, maloni konsultantė, praeivė gatvėje ar vos kartą matyta mergina vieną dieną bus pati kalta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų