REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno mafijos istorijoje „Balsas.lt savaitė“ ieško sąsajų su dabartiniais autoritetais. Pastaruoju metu sumaištį bei mirtį Kauno gatvėse ir užmiesčio gyvenvietėse sėję šūviai iš pradžių užminė daug mįslių tokius išpuolius narpliojantiems specialiųjų tarnybų, Kriminalinės policijos ir prokuratūrų darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Kas tai – ekonominio sunkmečio ir alkio prispaustų nusikaltėlių tarpusavio rietenos dėl brangaus kąsnio, demonstratyvios kruvinos akcijos, siekiant pašiurpinti teisėsaugos pasitikėjimą praradusią visuomenę, ar skaudžios praeities sąskaitų suvedinėjimas?

REKLAMA

Dabar jau beveik neabejojama, kad minėti išpuoliai – tai jaunosios kartos nusikaltėlių, kurie siekia bet kokia kaina užimti išsvajotą lyderio sostą kriminaliniame pasaulyje, nuožmios kovos rezultatas.

Nepalaužė bebaimio iš Garliavos

Šiemet vasaros pabaigoje po skerdynių šalia Kauno esančioje sodų bendrijoje, kur tik per plauką galvų nepadėjo du kieti vyrukai iš šiuo metu laikinojoje sostinėje siaučiančios įtakingiausios „agurkinių“ gaujos aplinkos, naujieji miesto nusikaltėliai prognozavo, kad netrukus prasidės žiaurus gaujų karas.

REKLAMA
REKLAMA

Likus keliems mėnesiams iki kruvinojo spalio 5-osios pirmadienio, Kauno pedofilijos skandale ryškiausiai sublizgėjęs Drąsius Kedys buvo smarkiai apgautas ir finansiškai nubaustas tų pačių „agurkinių“. Yra žinių, kad garliaviškis su „agurkiniais“ nepasidalijo nemažu pelnu, kurį jie bendrai uždirbo iš Didžiojoje Britanijoje pavogtų, o vėliau laiinosios sostinės laužynuose dalimis išardytų bei parduotų automobilių.

Nuožmiu elgesiu garsėjantys „agurkiniai“, sužinoję, kad D. Kedys mėgino pasisavinti bendrus pinigus, pareikalavo susimokėti baudą − maždaug šimtą tūkstančių litų ir įjungė apmokėjimo termino „skaitiklį“. Nors pagal nerašytus mafijos įstatymus nesilaikęs žodžio D. Kedys galėjo būti nužudytas, atrodo, jis nepaisė jokių taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lyg to būtų maža –netrukus D. Kedys viešai paskelbė karą tariamiems ar įsivaizduojamiems jo mažametę dukrą išnaudojusiems pedofilams. Jis dienas leisdavo kreipdamasis į spaudos leidinių ir televizijos laidų redakcijas, galiausiai po tragiško pirmadienio ryto „terminatorius“ iš Garliavos paslaptingai dingo.

Neatmestina, kad po šios dvigubos žmogžudystės D. Kedys „reabilitavosi“ ir Kaune tarp lyderiaujančių nusikaltėlių įgijo vienišo bebaimio, neprognozuojamo kovotojo su didžiausiais piktadariais įvaizdį. Žaibiškai pasklido versija, kad „agurkiniai“ pasinaudojo visuomenėje audringą reakciją sukėlusiu pedofilijos skandalu ir nusprendė pašalinti D. Kedį.

REKLAMA

Nesuranda Mongolo kapo

Beveik visi anksčiau Kauno kriminalinį pasaulį valdę ir mafijos kodekso taisyklių laikytis vertę šulai atsidūrė arba ant kalėjimo gultų, arba po velėna. Ilgus metus nepalaužiamais laikyti Vilijampolės „daktarų“ gaujos senbuviai pradėjo aktyviai vieni prieš kitus duoti parodymus.

Legendinės grupuotės šulai Henrikas Daktaras (Henytė), Egidijus Abarius (Goga), Vidmantas Gudzinskas (Guzas) atsidūrė už grotų. Kaip šio straipsnio autoriui teigė šaltiniai Policijos departamente, šiuo metu jie dažnai vežiojami po įvairias vietoves, kur vyksta parodymų tikrinimas.

REKLAMA

Neoficialiai kalbama, kad kai kurie jų, siekdami švelnesnių bausmių, jau kurį laiką teikia parodymus ir prieš patį H. Daktarą. Kai kada kaltina netgi nebūtais nusikaltimais.

Kasdien aplink Kauną esančiose gyvenvietėse ieškoma gaujos kapaviečių. Tačiau pareigūnų pastangos čia surasti žudikų paslėptą 1993 metų gruodį paslaptingai dingusio Rimanto Ganusausko, labiau žinomo Mongolo pravarde, kūną vis dar nesėkmingos.

Vietos policijos pareigūnai apie minėtus kasinėjimus nebuvo informuoti.

 „Negaliu paneigti, kad pakaunėje kasinėjo mūsų pareigūnai. Darbas vyksta intensyviai įvairiose vietose, ir ne nuo rudens pradžios, kai Bulgarijoje buvo suimtas H. Daktaras, o gerokai anksčiau. Pernai ankstyvą Kalėdų rytą, net nenusivilkę puošnių kostiumų, su kolegomis vienoje pamiškėje intensyviai kasinėjome ieškodami nužudytųjų kūnų“, – kalbėjo vienas Kriminalinės policijos biuro pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek surasta aukų? Apie tai pareigūnai dar nelinkę garsiai kalbėti. Tačiau teigiama, kad į „daktarų“ nužudytų žmonių sąrašą patekdavo ne tik jų priešai, bet ir geri draugai.



Pripažįsta tiktai pinigus

Laisvėje esantys senieji Kauno nusikaltėlių veteranai – Jonas Bielskis, Deivis Ganusauskas (Mongoliukas), Vidmantas Trinskis (Trintukas), Vitalijus Kostiučenka (Kaulas), Kęstutis Liukaitis (Liukas) − tyliai pasitraukė į pogrindį.

Jie jau nebepajėgia nurodinėti lyderių pozicijų siekiantiems naujosios nusikaltėlių kartos atstovams ir gali iš jų tikėtis geriausiu atveju tik pagarbos.

REKLAMA

Prieš keletą metų grupuotės turėjo aiškius lyderius, kurie važiuodavo į gaujų tarybos susirinkimus ir ten spręsdavo visus reikalus bei tarpusavio konfliktus. Daugelis anuomečių lyderių buvo ryškios  asmenybės, tačiau dabar tokių nebeliko, seniai nebėra ir bendrų miesto grupuočių susirinkimų.

Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) veteranai teigia, kad šiandien pranašumą ir valdžią lemia tik iš šešėlinės veiklos sėkmingai apvalias pinigų sumas susižeriantys banditai.

Lyderiai turi atskiras brigadas

Be asmenybių likusios gaujos nebeturi vieno lyderio. Paprastai dabar lyderiaujančioms gaujoms vadovauja 4–5 žmonės, kurie turi po atskirą jaunų smogikų armiją.

REKLAMA

Operatyvininkai teigia, kad prieš penkerius metus „kamuolinių“ arba „aguoninių“, kadaise vadintų „klaidiniais“, gaują anksčiau vienijo maždaug 200 narių. Šios grupuotės branduolį šiandien sudaro Giedrius Janonis (Kamuolys), Andrius Juodis (Gruzinas), Kastytis Juodis (Kostia), Deivydas Čereška, Gediminas Jankus, Genadijus Zevzikovas, Klaidas Kanarskas.

„Aguoniniai“ užsiima prabangių automobilių vagystėmis. Ne vienus metus jie Maskvoje vogė ir pardavinėjo brangias mašinas. Kalbama, kad šiems nusikaltimams vykdyti kauniečiams yra suteiktas įtakingos Rusijos „Solncevo“ grupuotės leidimas ir išskirtinė globa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į gatves – tik šarvuotais BMW

Praeityje garsius mafijos „klasikus“ seniai praaugo šiandien dėl vietos po saule aršiai su „aguoniniais“ kovojantis „agurkinių“ gaujos vadeiva laikomas Saulius Velečka (Agurkas).

Kadaise buvęs eilinis buvusio Žaliakalnio banditų šulo Liuko gaujos narys pastaraisiais metais visą valdžią perėmė į savo rankas. Kalbama, kad Kaune Agurkui ištikimai tarnauja net keli šimtai bet kokią jo užduotį įvykdyti pasiruošusių jaunųjų gangsterių. Pabrėžtinai vengiantis viešumos su gausia ginkluotų asmens sargybinių palyda jis pasirodo tik prabangių drabužių salonuose, o gatvėse važinėja šarvuotu BMW.

REKLAMA

Daugeliui teisėsaugininkų kreivą šypseną sukėlė žinia, kad neseniai S. Velečka su keliais sėbrais prieš Kauno apygardos teismą stojo tik dėl 120 tūkst. litų vertės katerio vagystės. Senus „agurkinių“ nusikaltimus tyrę kriminalistai garsiai pareiškė, kad kai kurių šios grupuotės narių sąžinę gali slėgti ir kraupios žmogžudystės.

Buvęs 2001 metais nužudyto Remigijaus Daškevičiaus (Daškės) pavaduotojas Rolandas Dromantas (Ilgas) irgi jau kurį laiką vadinamas vienu pagrindinių šių dienų Kauno šešėlinio pasaulio kunigaikščių. Manoma, kad būtent jis turi realiausią valdžią tarp miesto nusikaltėlių. Nenorėdamas pernelyg afišuotis, Ilgas ramiai leidžia dienas savo prabangiame name Kačerginėje. Namus palieka tik lydimas apsaugininko, o prireikus į gatves išrieda šarvuotu 7 klasės BMW.

REKLAMA

„Daugelis Kauno banditų turi savigynai išduotus ginklus. Iki šiol stebina, kad laikinosios sostinės pareigūnams nepavyksta to pažaboti. Neabejojama, kad būtent toks nebaudžiamumas gangsterius skatina išsitraukti ginklus kada panorėjus“, – įsitikinę specialios Kriminalinės policijos biuro grupės darbuotojai.

TIK FAKTAI

2004 metų sausio 30-ąją tuometinio policijos komisaro Vytauto Grigaravičiaus ir Generalinės prokuratūros iniciatyva oficialiai suformuota speciali pareigūnų grupė, kuriai pavesta tirti senus Kauno grupuočių nusikaltimus. Nuo tada Kriminalinės policijos biuro darbuotojai per kelerius metus atskleidė dešimtis rezonansinių nusikaltimų, kuriuos dėl tam tikrų priežasčių vengė tirti vietos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp Kauno „daktarų“ gaujos aukų kol kas viešai minimi Rimantas Ganusauskas (Mongolas), Robertas Borchertas (Karabasas), Arvydas Mučinskas (Mačialka) bei Vladimiras Seneckis (Turistas arba Sosiska). Su šiais vyrais H. Daktaras sutvirtino ilgus metus gyvavusios nusikalstamos „daktarų“ grupuotės pamatus, planavo ir įvykdė daug nusikaltimų.

Kontrabandininkai taip pat suskilę į atskiras grupuotes. Anuomet garsus kaunietis Gintaras Simanynas, su Viliumi Karaliumi per įvairias valstybines sienas pergabenęs tonas cigarečių, patikimai tarnavo H. Daktarui, o dabar pats vadovauja savo gaujos vyrams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų