REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Igoris Molotkovas (nuotr. TV3)

Automatą pagrobusio ir su juo pasprukusio Igorio Molotkovo istorijoje dedami galutiniai taškai. Šiandien 14.20 val. generalinėje prokuratūroje vykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatytos išvados, po kurių išplatinta ir vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuota, kaip Igoris Molotkovas iš policininkų pagrobė automatą.

50

Automatą pagrobusio ir su juo pasprukusio Igorio Molotkovo istorijoje dedami galutiniai taškai. Šiandien 14.20 val. generalinėje prokuratūroje vykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatytos išvados, po kurių išplatinta ir vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuota, kaip Igoris Molotkovas iš policininkų pagrobė automatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Vaizdas į policijos komisariato kiemą:

 

 

Tarnybinį patikrinimą atlikusi Policijos departamento Imuniteto valdyba siūlo tarnybinėmis nuobaudomis nubausti Švenčionių pareigūnus, iš kurių prieš kelis mėnesius Igoris Molotkovas, įtariama, atėmė „Kalašnikov“ automatinį ginklą.

REKLAMA

 

Tarnybinę nuobaudą siūloma skirti ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojui Ernestui Jurkoniui.

Tuo metu ikiteisminis tyrimas dėl pareigūnų, iš kurių atimtas automatas, nutrauktas, spaudos konferencijoje penktadienį pranešė Imuniteto valdybos ir Generalinės prokuratūros atstovai.

Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas sakė, kad pareigūnai, iš kurių I.Molotkovas atėmė automatą, „netinkamai pasižiūrėjo į savo tarnybą“.

REKLAMA
REKLAMA

„Problemos prasidėjo nuo netinkamo gabenimo, antrankiai buvo uždėti iš priekio, o ne iš galo, kaip reikalaujama. Taip pat jis buvo paliktas vienas be priežiūros, ginklas buvo paliktas be priežiūros“, - teigė pareigūnas.

Tuo metu E.Jurkoniui nuobaudą siūloma skirti dėl nustatytų probleminių aspektų visame Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariato administravimo padalinių darbo organizavimo ir kontrolės.

„Mokymų trūkumas, specialiosios paskirties naudojimosi ginklais trūkumas, fizinių normatyvų ir policijos įskaitų laikymo nekontroliavimas“, - vardijo E.Jablonskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius nurodė, kad nors vienam Švenčionių pareigūnui ikiteisminio tyrimo metu buvo pareikšti įtarimai dėl tarnybinių pareigų neatlikimo, prokurorė Edita Ignatavičiūtė atleido jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

„Atsižvelgdami į (...) tai, kad pats nusikaltimas buvo neatsargus, kad policijos pareigūnas visiškai prisipažino dėl įvykdytos nusikalstamos veikos ir (...) nuoširdžiai gailisi, dėl to, kad dėl turtinės žalos niekas nesikreipė, mes matome, kad jo atžvilgiu taikyti baudžiamąsias priemones yra netikslinga“, - sakė R.Jancevičius.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad pareigūnas yra patyręs, už nepriekaištingą darbą skatintas 13 kartų ir nebuvo nei karto baustas.

Policijos išplatintuose vaizdo įrašuose girdėti, kaip policijos tarnybiniame automobilyje sėdintis I.Molotkovas liepia šalia automobilio stovėjusiai policijos pareigūnei sėsti į mašinos vidų.

„Sėsk į mašiną, užtaisiau ginklą“, - perspėjo I.Molotkovas.

Pareigūnė kurį laiką ragino I.Molotkovą apsiraminti. Netrukus iš komisariato pastato prie automobilio grįžęs jos partneris, supratęs situaciją, įbėgo į policijos patalpas, juo pasekė ir policijos pareigūnė.

REKLAMA

 

Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas per spaudos konferenciją pakartojo, kad po įvykio buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas: „Tačiau atliekant ikiteisminį tyrimą pareigūnų atžvilgiu tyrimas buvo sustabdytas. Nustatėme, kad pareigūnai netinkamai atliko savo pareigas. Neteisingai uždėjo antrankius, paliko ginklą ir įtariamąjį be priežiūros. Pareigūnams turėtų būti skirtos tarnybinės nuobaudos, tačiau dėl to bus sprendžiama vėliau.“

tv3.lt primena, kad šią savaitę Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti lapkričio pabaigoje iš policijos automobilio automatą pagrobusio Igorio Molotkovo baudžiamąją bylą. Į bylą liudytojai nekviesti, taikomas sutrumpintas įrodymų tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Automatą pagrobusiam Igoriui Molotkovui prašo skirti septynerius metus laisvės atėmimo. Bausmę sumažinus trečdaliu, prokurorės vertinimu, jam turi būti skirta ketverių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

„Jis sukėlė pavojų ne tik visuomenės saugumui, bet ir policijos patrulių sveikatai ir gyvybei“, – Vilniaus apygardos teismo posėdyje antradienį sakė prokurorė Edita Ignatavičūtė.

Ji priminė, kad vyras 126 kartus baustas administracine tvarka, 15 kartų teistas. Prokurorė sakė, kad rezonansinis įvykis bausmės dydžiui įtakos neturėjo.

REKLAMA

Prokuratūros duomenimis, šių metų lapkričio 19 dieną du Švenčionių rajono policijos komisariato pareigūnai po ilgų klaidžiojimų po sveikatos priežiūros įstaigas, esančias Vilniuje, vežė 1991 metais gimusį kaltinamąjį I.Molotkovą atgal į Švenčionių policijos areštinę, tačiau gavę papildomą užduotį, užvažiavo į Vilniaus miesto šeštąjį policijos komisariatą. Kaltinamajam rankos priekyje buvo surakintos antrankiais, automobilio galinės durelės iš vidaus užblokuotos.

Policijos pareigūnai trumpam išlipo iš automobilio, o I.Molotkovas, pasinaudodamas esama situacija, pagrobė automobilio priekyje paliktą automatinį ginklą su šovinių dėtuve. Policijos pareigūnas, priėjęs prie galinių mašinos durelių ir jas atidaręs, pamatė į save nukreiptą ginklą. Kaltinamasis reikalavo, kad policijos pareigūnas nekeltų sąmyšio ir sėstų į automobilį. I.Molotkovas grasino panaudoti ginklą, jeigu nebus vykdomas jo reikalavimas. Netrukus prie automobilio priėjo ir kitas policijos pareigūnas, tačiau ir jam grasindamas ginklu kaltinamasis pareikalavo sėstis į automobilį.

REKLAMA

Policijos pareigūnai, matydami realų pavojų savo gyvybėms, pasitraukė nuo automobilio, o kaltinamasis, išlipęs iš jo per priekines duris, pabėgo.

Kaltinamojo paieškai mestos didžiulės policijos pajėgos. Policijos duomenimis, tą vakarą bėglio ieškojo apie 3 tūkst. pareigūnų, pasitelktas pasieniečių sraigtasparnis, budėjo policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“. Jis po penkių valandų rastas savo namuose.

I.Molotkovas su savimi pagrobto ginklo neturėjo. Netrukus po sulaikymo jis parodė vietas, kuriose paslėpė automatinį ginklą su šovinių dėtuve bei antrankius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nurodytoje vietoje aptiktas nepažeistas automatinis ginklas su visais dėtuvėje buvusiais šoviniais bei išoriškai nepažeisti antrankiai, kuriuos kaltinamasis pats nusiėmė atsirakindamas turimomis priemonėmis.

Ikiteisminį tyrimą per keletą savaičių atliko Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Edita Ignatavičiūtė.

Dėl minėtų Švenčionių rajono policijos komisariato policijos pareigūnų galimo tarnybos pareigų neatlikimo Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai atlieka atskirą ikiteisminį tyrimą.

REKLAMA

Po I. Molotkovo pabėgimo apie atsistatydinimą pranešė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, kuris sulaukė prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos tiek dėl įvykusio incidento, tiek dėl netinkamo valstybės vadovų informavimo apie paieškos operaciją. Vėliau po pokalbio su premjeru Algirdu Butkevičiumi S.Skvernelis apsisprendė likti poste.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų