REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Kūdikis ligoninėje (nuotr. 123rf.com)

Bene didžiausio vakar dienos dėmesio susilaukė sekmadienį Kaune gimęs mažylis Tauras. Berniukas svėrė net daugiau nei šešis kilogramus ir sumušė Kaune gimusių naujagimių svorio rekordą. 

6

Bene didžiausio vakar dienos dėmesio susilaukė sekmadienį Kaune gimęs mažylis Tauras. Berniukas svėrė net daugiau nei šešis kilogramus ir sumušė Kaune gimusių naujagimių svorio rekordą. 

REKLAMA

Šią žinią savo „Facebook“ paskyroje pranešė patys Krikščioniškų gimdymo namų darbuotojai:

„Savaitgalį Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gimė 6060 g sveriantis, 56 cm ūgio berniukas. Prieš 4 metus čia gimė ir Tauro sesutė. Abu vaikai gimė per Cezario pjūvius.

Net kelis dešimtmečius čia dirbantys medikai neprisimena tokio augaloto naujagimio. Gal tai naujasis Sabonis“, – savo paskyroje rašė gimdymo namų darbuotojai. 

Lietuvos rekordai 

Lietuvoje gimę ketvertukai: 1969 m. Šilutėje gimė Čeponių ketvertukas, 1998 m. Vilniuje – Latukų ketvertukas, 2001 m. – Gancevskių ketvertukas, 2013 m. dar vienas ketvertukas gimė Kaune. Pastarosios šeimos tapatybė nebuvo atskleista. 2015 m. rugsėjo 8 d. tauragiškė Lina Strangienė Kauno klinikose pagimdė keturias mergaites.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiausiai gimęs ir išgyvenęs Lietuvoje naujagimis gimė vos 22-ąją nėštumo savaitę.

Sunkiausias, 6,8 kg masės, berniukas gimė Vilniaus Antakalnio klinikose 2001 m. ir 5,65 kg masės mergaitė gimusi Panevėžyje 1974 m.

REKLAMA

Mažiausia naujagimė Lietuvoje gimė 450 g masės, 28 cm ūgio – mergaitė. Ji gimė Vilniaus universiteto Moterų klinikoje 2000 m. gegužės 16 d.

Pasaulio rekordai

1879 m. neįtikėtinai aukšta kanadietė Anna Bates, kurios ūgis – 2,27 m, pagimdė 10,8 kg sveriantį berniuką. Tačiau sunkiausias iki šiol žinomas naujagimis mirė praėjus vos vienuolikai valandų po gimimo. Didžiausio svorio naujagimis, kuriam pavyko išgyventi, pasak Guinnesso rekordų knygos, svėrė 10,2 kg. Šis berniukas gimė 1955 m. Italijos mieste Aversoje.

Mažiausiai sveriantis naujagimis

Žmogus, telpantis delne… Taip buvo galima pasakyti apie 2004 m. Čikagoje gimusią Rumaisą Rahman. Mergytė svėrė vos 244 g ir buvo 25 cm ūgio. Jos sesutė dvynė gimusi svėrė apie 600 g. Po septynerių metų buvo pateikta naujų faktų apie mergaites. Pasirodo, kad šiandien abi mergaitės auga sveikos, jų raida buvo normali, jos lanko mokyklą. Rumaisa gimė, kai mamai buvo 25 nėštumo savaitės ir šešios dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiausiai gimęs vaikas

Ši rekordą pasiekęs naujagimis mamos pilve praleido tik pusę jam skirto laiko. Į pasaulį skubanti mergaitė, vardu Frieda, gimė Vokietijoje, kai jos mamai buvo 21 nėštumo savaitė ir penkios dienos. Išgyvenusi mažylė šį pasaulio rekordą dalijasi su berniuku iš Kanados, kuris irgi gimė tokio pat gestacinio amžiaus ir išgyveno. Taip anksti pasaulį išvydusi Frieda svėrė vos 460 g.

Vyriausia gimdyvė

Šis titulas priklauso indei Rajo Devi Lohan. 55 metus Indijos gyventojos santuoka buvo bevaikė, kol galiausiai 2008 m. atliktas dirbtinis apvaisinimas pavyko ir dar tais pačiais metais moteris pagimdė naujagimį. Rajo Devi tuo metu buvo 70 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad ji yra vyriausia pirmagimio susilaukusi moteris pasaulyje. Menopauzę prieš gimdymą ji jau buvo patyrusi prieš du dešimtmečius. Gimdyvės vyrui tuo metu buvo 72 metai. Pagyvenę tėvai sakė suprantą, kad nesulauks dukters vestuvių, tačiau tikėjosi, kad po jų mirties mergaitė užaugs globojama artimųjų.

Daugiausia kartų pagimdžiusi moteris

Sunku net įsivaizduoti, tačiau Guinnesso rekordų knygoje teigiama, kad rusė valstiečio Fiodoro Vasiljevo žmona per gyvenimą pagimdė net 69 vaikus. Nuo 1725 iki 1765 m. ji buvo nėščia 27 kartus, iš kurių 16 kartų pagimdė dvynukus, 7 kartus – trynukus, o 4 kartus pasaulį išvydo po keturis vaikus. Kūdikystę išgyveno mažiausiai 67 atžalos.

REKLAMA

Jauniausia pasaulyje mama

Šis liūdnas rekordas priklauso Linai Medinai. 1939 m. Peru sostinėje Limoje po cezario pjūvio ji pagimdė 3 kg 500 g svorio berniuką. Mamytei tada buvo tik 5 metai ir 7 mėnesiai, o jos sūnelis buvo auginamas kaip jos brolis. 2015 m. Lina Medina mirė.

Daugiausia vaikų vieno gimdymo metu

Rekordas priklauso moteriai, kuri pagimdė aštuonetuką. Nadya Suleman 2009 m. vieno gimdymo metu pagimdė aštuonis vaikučius. Moteris buvo apvaisinta donoro sperma pagalbinio apvaisinimo būdu. Šis gimdymas buvo vertinamas prieštaringai, mat aštuonetuko motina prieš iki tol jau turėjo 6 vaikus, kurių susilaukė taip pat po pagalbinio apvaisinimo.

Be to, ji neturėjo vyro ir nuolatinių pajamų. Po skandalingų gimdymų apie N.Suleman nuolat buvo kalbama žiniasklaidoje. Buvo pranešama apie jos gydymąsi nuo priklausomybių, bankrotą ir kitus skandalus, į kuriuos ji įsipainiodavo.  

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų