REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismui antradienį pradėjus nagrinėti bylą dėl „Zero live show“ reklamos Turgelių bažnyčioje, vietiniai gyventojai vis dar išlaiko nuoskaudas dėl įžeistų religinių įsitikinimų.

Teismui antradienį pradėjus nagrinėti bylą dėl „Zero live show“ reklamos Turgelių bažnyčioje, vietiniai gyventojai vis dar išlaiko nuoskaudas dėl įžeistų religinių įsitikinimų.

REKLAMA

Į teismo posėdį Šalčininkuose atvyko visi kaltinamieji aktoriai Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis, Ainis Storpirštis ir režisierius Emilis Vėlyvis.

Jie kaltais neprisipažino, o E. Vėlyvis pridūrė, kad pamaldos sutrikdytos nebuvo.

„Mes norėjome atkreipti dėmesį į dvasininkijos problemas“, – per teismo posėdį sakė režisierius.

Aktoriai ir režisierius kaltinami sąmoningu apeigų bažnyčioje sutrikdymu per praėjusių metų rugpjūtį vykusią Žolinės šventę. Šie maldos namai yra gausiai lankomi lenkų tautybės tikinčiųjų.

Į Turgelių miestelyje esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – aktoriai V. Cololo, M. Papinigis ir A. Storpirštis.

REKLAMA
REKLAMA

Jie lenkų kalba pasakojo apie spalio mėnesį „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį „Zero live show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino netikras suktines.

REKLAMA

Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas.

Už trukdymą atlikti religines apeigas ar iškilmes gali būti baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Prokuroras Stanislavas Barsulas žurnalistams sakė, kad faktinės bylos aplinkybės paaiškės vėliau, nes dabar nagrinėjimas tik prasidėjęs. Kaltinimas yra suformuluotas taip, kad aktoriai sutrikdė apeigas.

„Mišios yra viena iš apeigų dalių. Buvo sutrikdyta ir bendra rožinio malda, ir išpažinties sakramentas. Tai, kad jie išėjo iki 9.00 val. (mišių pradžios – BNS) neapima pačių apeigų“, – teigė prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip elgtis nenormalu“

Apie pusę tūkstančio gyventojų turintys Turgeliai iki šiol su nuoskauda prisimena incidentą pernai rugpjūtį.

Bažnyčioje tuo metu buvusi 69-ių vietinė Jadvyga Galvis prisimena, kad įžengus nepažįstamiems vyrams pasimetė.

„Jie atėjo, bet net kunigui neprisistatė. Mes negirdėjom ką jie sako, mes pasimetėm, nes nežinojome kas jie tokie“, – BNS sakė pensininkė.

Ji tvirtino, kad tokį pasirodymą reikia daryti kitoje vietoje. Tuo metu bažnyčia buvo pilna žmonių, pamaldose dalyvavo ir svečiai iš Lenkijos.

„Jie galėjo bent prisistatyti, o ne sėsti į mašiną ir išvažiuoti“, – kalbėjo Turgelių gyventoja.

55 metų Marijanas Sikanskis pats įvykio nematė, bet mano, kad maldos namuose rengti tokius pasirodymus nedera.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip elgtis nenormalu, nes visi ateina melstis, o čia daro kažkokį šou“, – teigė bedarbis.

Norėjo atkreipti dėmesį į dvasininkijos problemas

Per apklausą teisme režisierius E. Vėlyvis teigė, kad jis buvo idėjos autorius.

„Sukūriau visą koncepciją, kurioje sudalyvavo mano kolegos, noriu pabrėžti, kad idėjos turinyje nebuvo nei užuominų, nei minčių apie tuos kaltinimus, kuriuos išgirdome iš prokuroro. (...) Neturėjome jokio tikslo sutrikdyti apeigas, pažeisti tikinčiųjų laisves“, – sakė režisierius.

Anot jo, ši meninė akcija negalėjo sutrikdyti apeigų.

E. Vėlyvis tvirtino, kad performansu siekta atkreipti dėmesį į dideles dvasininkijos problemas, 2018 metais kilusius pedofilijos skandalus Lenkijoje.

REKLAMA

Leidimo iš kunigo šiai akcijai gauta nebuvo.

Pasak režisieriaus, „Zero live show“ renginys susijęs su opiomis problemomis tiek teisėsaugoje, tiek politikoje, tiek visuomenėje. Todėl šio performanso metu buvo kviečiama atvykti į organizuojamą renginį.

„Apie tai (pedofiliją bažnyčioje – BNS) reikia daug kalbėti, (...) mes kviečiame visus prisijungti ir sakome netylėkite“, – kalbėjo E. Vėlyvis.

Sako pakėlę žmonėms nuotaiką

E. Vėlyvis teigė, kad jų pasirodymas bažnyčioje pakėlė žmonėms nuotaiką, atkreipė tikinčiųjų dėmesį.

Likę aktoriai taip pat tvirtino nenorėję įžeisti į bažnyčią susirinkusių žmonių.

„Aš visus pasveikinau su Žolinių švente, pakviečiau visus į renginį, nes žinojau, kad šiuo performansu nespėsime visko pasakyti. (...) Savo veiksmuose mes matėme tik gerą, teisingą darbą“, – sakė kaltinamasis V. Cololo.

REKLAMA

Jis teigė, kad po pasirodymo bažnyčioje gavo tiek palaikančių žinučių, tiek grasinimų.

„Mano manymu, mes pakėlėme žmonėms nuotaiką. Padarėme gal šiek tiek didesnį gėrį, nei galėjome“, – tvirtino aktorius.

Tuo metu A. Storpirštis sakė pasirodymo metu norėjęs atkreipti dėmesį į amoralumą – tai įrodo jo dėvėti liturginiai rūbai, kontrastavę su ant veido užsidėta „Džokerio“ kauke.

„Mes buvom apsirengę liturginiais rūbais, o ant mano veido buvo „Džokerio“ personažo kaukė“, – sakė A. Storpirštis.

„Aš mažai praktikuojantis, bet tikintis žmogus, (...) man atrodo, kad išeidamas priklaupiau. Žmonės šypsojosi, vaikai išsitraukė telefonus fotografavo ar filmavo, visi klausėsi. (...) Žmonės nieko nesakė, klausėsi, žvengė“, – pridūrė aktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Storpirščio, pasirodymo metu tekste nebuvo jokių įžeidžiančių žodžių. Suktinių dalinimas bažnyčioje taip pat turėjo pabrėžti amoralumą.

Aktorius M. Papinigis teigė, kad neturi ką daugiau pridurti ir sutinka su E. Vėlyvio duotais parodymais bei pabrėžė, kad pasirodymas buvo skirtas sukelti diskusiją ir pabrėžti problemas bažnyčioje.

Jis teigė, kad įeidamas į bažnyčią persižegnojo, bet išeinant to nepadarė.

„Širdyje persižegnojau“, – sakė kaltinamasis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų