REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien visą Lietuvą apskriejo skaudi žinia – per gimdymą namuose mirė naujagimis. Tokia nelaimė įvyko ankstų rytą, o dėl įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Šiandien visą Lietuvą apskriejo skaudi žinia – per gimdymą namuose mirė naujagimis. Tokia nelaimė įvyko ankstų rytą, o dėl įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA

Dar šių metų sausio pradžioje Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuris tam tikromis sąlygomis leidžia moterims gimdyti namuose. Tačiau tokie įvykiai kaip šis parodo, kad ne visos moterys gerai pagalvoja, prieš pasirinkdamos gimdyti namuose.

Ketvirtadienio rytą, Vilniuje, moteriai gimdant namuose, mirė naujagimis. Policijos duomenimis, 1979 metais gimusi moteris gimdė vandenyje su pribuvėja. Gimęs berniukas nerodė gyvybės ženklų.

Jį gaivino atvykę greitosios medikai, tačiau jie konstatavo mirtį. Kūdikio motina išgabenta į ligoninę.

Gimdyti namuose leidžia gydymo įstaiga

Nuo šių metų sausio mėnesio, priėmus Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašytą įsakymą, Lietuvoje gimdyti namuose gali tos moterys, kurioms nėra nustatyta didelė nėštumo rizika, ir kurios sudarė paslaugų sutartį su gydymo įstaiga dėl tokių paslaugų teikimo.

REKLAMA
REKLAMA

Moterys, planuojančios gimdyti namuose, turi pateikti prašymą gydymo įstaigai, teikiančiai šią paslaugą.

Tuo tarpu ši, įvertinusi nėščiosios sveikatos būklę ir patalpos, kur bus priimamas gimdymas, tinkamumą, pasirašo sutartį. Pagal ją nėščioji gauna konsultacijas iki gimdymo ir po jo, pagalbą gimdymo metu bei akušerio vizitus po gimdymo.

REKLAMA

Nustatyta, kad švarioje ir šiltoje namų patalpoje, kurioje planuojamas gimdymas, turi būti karštas vanduo, elektra bei kietas pagrindas, skirtas naujagimiui gaivinti.

Taip pat užtikrintas privažiavimas greitosios medicinos pagalbos automobiliui, kuris per 30 minučių galėtų pervežti gimdyvę ir naujagimį į gydymo įstaigą.

Moterims gali prireikti ir psichiatro

Ilgus metus dirbanti gydytoja-akušerė Violeta Staniulevičienė tv3.lt portalui papasakojo, kuo rizikuoja moterys, pasirinkusios gimdymą namuose.

Pati akušerė pripažįsta, kad per savo darbo patirtį ji matė tikrai ne vieną moterį, atvežtą į ligoninę po gimdymo namuose su komplikacijomis. O tokios komplikacijos iš tiesų būna rimtos, baisiausios iš jų – baigiasi mirtimi.

REKLAMA
REKLAMA

„Komplikacijų iš tiesų būna įvairių ir gausybė: įvairūs nukraujavimai, didžiuliai plyšimai, prasidėjusi preeklampsija (red. tai būklė iki eklampsijos, eklampsija – tai nėštumo metu, gimdymo metu ar per 7 dienas po gimdymo atsiradę viso kūno traukuliai), o baisiausia iš jų – kūdikio praradimas“, – pasakoja V. Staniulevičienė.

Akušerės teigimu, nors Lietuvoje tam tikrais atvejais ir leidžiama gimdyti namuose, vis dėlto grėsmė tiek moteriai, tiek vaikui išlieka, jeigu nėra pakankamai greitai ir tinkamai suteikiama atitinkama medicininė pagalba. Tokiu atveju tiek motinai, tiek naujagimiui gimdymas namuose gali baigtis mirtimi.

„Jeigu namuose įvyko nelaimingas atsitikimas ir gimdymas baigėsi mirtimi, dažnais atvejais moteriai gali prireikti ne tik psichologo, bet ir psichiatro pagalbos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gimdymas namuose gali įvykti

Pasak V. Staniulevičienės ką tik pagimdytas kūdikis ne visais atvejais turi būti nedelsiant pristatytas į ligoninę, tačiau jį privalo per dvi valandas po gimdymo apžiūrėti atitinkami specialistai.

„Ne visais atvejais, bet jeigu dar yra nesutvarkyta teisinė bazė, tokį naujagimį per dvi valandas turi apžiūrėti medikas, kad išduotų vaiko gimimo pažymėjimą tam, kad jį pripažintų teisėtu šalies gyventoju. Per dvi valandas tas vaikelis su mama turi kažkur atsidurti ir privalo būti įvertintas gimdymas“, – sako pašnekovė.

Paklausus akušerės, ar ji yra prieš gimdymą namuose, V. Staniulevičienė teigia, kad ji taip pasakyti negalėtų, tačiau visais atvejais turi būti užtikrintas saugumas.

REKLAMA

„Negaliu pasakyti, kad esu prieš gimdymą namuose. Jeigu yra atitinkama situacija ir yra žmogus medikas, sugebantis atlikti savo darbą, turintis atitinkamas priemones, tai pats gimdymas namuose gali įvykti, jeigu moteris yra mažos nėštumo rizikos ir nenumatomi didesni sveikatos nukrypimai“, – komentuoja gydytoja ir priduria:

„Tačiau priemones, numatytas Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymuose ir visuose kituose raštuose, privalo medikas turėti. Bent jau pirmosios pagalbos priemones ir, žinoma, po to, kuo skubiau pristatyti pagimdžiusią moterį ir naujagimį į gydymo įstaigą.“

Ligoninės sąlygos maksimaliai priartintos namams

Pasiteiravus akušerės, kodėl moterys XXI amžiuje vis dar renkasi gimdymą namuose, akušerė patikino, kad to tikriausiai reiktų klausti pačių moterų, mat šiuolaikinės sąlygos gimdymo skyriuose yra maksimaliai priartintos prie namų sąlygų.

REKLAMA

„Moterims yra suteikiamos įvairiausios galimybės, jos gali rinktis tiek palatą, tiek gimdyklą, galų gale, mediką, kuris priiminės gimdymą. Tai yra moters pasirinkimo laisvė“, – sako ji.

Tačiau moterims, kurios vis dar svarsto apie gimdymą namuose, akušerė V. Staniulevičienė pataria:

„Mano patarimas būtų, kad moterys pasirinktų mediką, akušerį, kuris tikrai žino ir išmano savo darbą. Specialistą, kuris bus pasiruošęs bet kokiam netikėtam atvejui ir sugebės moterį laiku, jeigu to prireiktų, pristatyti į gydymo įstaigą“, – pataria pašnekovė.

Priežiūros paslaugą teikia gydymo įstaigų akušeriai

Dar sausio mėnesį Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigė, jog nuo šiol gydymo įstaigose dirbantiems specialistams nebėra teisinių kliūčių padėti nėščiosioms gimdyti namuose, jei gydymo įstaiga turi licenciją ir su nėščiąja yra sudariusi sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos iniciatyva jau papildytas licencijuojamų paslaugų sąrašas. Tad gydymo įstaigos, norinčios teikti gimdymo namuose priežiūros paslaugą, turės gauti licenciją.

O moterys, norinčios gimdyti namuose, galės su tokia gydymo įstaiga sudaryti sutartį ir gauti profesionalią specialistų priežiūrą iki ir po gimdymo“, – sakė viceministras A.Šešelgis.

Gimdymo namuose priežiūros paslaugą gali teikti gydymo įstaigoje dirbantys akušeriai, turintys daugiau nei 2 metų darbo patirtį, atlikę ne mažiau kaip 100 gimdyvių ir naujagimių apžiūrų, priėmę virš 50 gimdymų.

Taip pat jie privalo turėti pirminės akušerinės pagalbos, naujagimių gaivinimo bei naujagimių būklės stabilizavimo ir paruošimo transportuoti žinias.

REKLAMA

Namuose neleidžiama gimdyti šioms moterims

Nustatyta, kad tokia paslauga nėra teikiama nėščiosioms, kurios turėjo cezario pjūvį, gimdos operaciją, neišnešiotą nėštumą arba nustačius nėštumo ar vaisiaus patologiją, naujagimio sklaidos trūkumus, nėščiosios ligas, komplikuojančias nėštumo eigą.

Taip pat ir tais atvejais, kai yra nepalanki būklė dėl pagalbinio apvaisinimo, gimdant pirmą kartą, esant vyresnei nei 40 metų arba jaunesnei nei 18 metų nėščiajai.

Lietuva, įsiteisinusi gimdymą namuose ir nustačiusi specialias taisykles, būtinas saugumui gimdyvės ir jos kūdikio saugumui užtikrinti, prisijungė prie 20 Europos Tarybos narių ir 16 Europos Sąjungos šalių narių, kuriose reglamentuotas gimdymas namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų