REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 20 dieną Katedros aikštėje bus įrengta speciali palapinė, kur kiekvienas norintis galės pasitikrinti, ar neturi išsiplėtusios pilvo aortos. Tyrimas echoskopinis, neinvazinis. Planuojama pradžia nuo 12:00 iki 18:00.

Rugsėjo 20 dieną Katedros aikštėje bus įrengta speciali palapinė, kur kiekvienas norintis galės pasitikrinti, ar neturi išsiplėtusios pilvo aortos. Tyrimas echoskopinis, neinvazinis. Planuojama pradžia nuo 12:00 iki 18:00.

REKLAMA

Daugelis gyventojų nežino apie pilvo aortos aneurizmą, todėl būtina įsiminti, kad Lietuvoje diagnozuojama 4 kartus mažiau plyšusių ir neplyšusių pilvo aortos aneurizmų, nei turėtų būti pagal populiaciją – šie žmonės miršta be diagnozės ir nesulaukę tinkamo gydymo.

Daugelyje vakarų Europos šalių yra nemokamas pilvo aortos aneurizmos skriningas. Lietuvoje to nėra. Tai yra daugiau vyrų liga. Vyrai Lietuvoje gyvena vieni iš trumpiausiai Europoje.

Laiku diagnozavus, gydymo rezultatai yra labai geri. Plyšus pilvo aortos aneurizmai mirštamumas yra apie 60 procentų. 

REKLAMA
REKLAMA

Vadina klastinga liga

Pilvo aortos aneurizmą galima laikyti viena klastingiausių ligų – neturinti išskirtinių simptomų, todėl sunkiai pastebima, o plyšusi nusinešanti beveik pusę gyvybių.

REKLAMA

Vis dėlto galima pasidžiaugti – naujausia medicinos technika, padedanti atlikti net sudėtingiausias pilvo aortos aneurizmos operacijas, ateina ir į Baltijos šalis. Gegužės mėnesį pirmoji tokia operacija sėkmingai atlikta Talino PERH ligoninėje.

Pilvo aortos aneurizma laikoma liga, kai išsiplečia, o blogiausiu atveju ir plyšta didžiausia žmogaus kraujagyslė – aorta. Jai plyšus net du trečdaliai žmonių miršta per 10 minučių. Aneurizma diagnozuojama, kai pilvo aortos diametras didesnis nei 3 cm (įprastai jis yra iki 2 cm).

Rizika, kad kraujagyslė plyš, didėja atitinkamai pagal jos diametro išsiplėtimo lygį: kol jis nesiekia 5 cm, plyšimo tikimybė yra 3 proc.; kai siekia 6 cm – 10 proc., o jeigu didesnis nei 8 cm – 50 proc. Atsižvelgiant į tai, labai svarbu šią ligą laiku pastebėti ir priemonių plyšimui išvengti.

REKLAMA
REKLAMA

„Pernai Lietuvoje buvo gydyta maždaug 200 aneurizmą turinčių pacientų, tačiau reali statistika, remiantis kitų šalių statistika, tikriausiai siektų net 600–700 žmonių.

Pagrindiniai simptomai – tai pilvo skausmas, pereinantis į nugarą, bet tokiu taip pat pasižymi įvairios kitos ligos, ir pulsuojantis darinys pilve, bet jį užčiuopti gali nebent lieknas žmogus, stambesnis jo tiesiog nejaučia.

Vienintelė įmanoma prevencija – sveikas gyvenimo būdas ir sulaukus rizikos amžiaus (apie 65 m.) profilaktiškai atlikti pilvo echoskopijos tyrimą – jis leidžia pilve lengvai, greitai, neskausmingai pamatyti išsiplėtusią aortą“, – sako Endovaskulinių specialistų asociacijos prezidentas dr. Artūras Mackevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Operacijos būna itin sudėtingos

Pasak specialisto, paprastai, kol pilvo aortos diametras nesiekia 5 cm, pacientas yra stebimas, atliekami reguliarūs tyrimai. Kai pilvo aortos diametras didesnis, vienintelis būdas sumažinti plyšimo riziką yra operacija. Jos gali būti dviejų rūšių: atviros arba uždaros.

Atviros operacijos metu atveriamas pilvas ir išsiplėtusi aneurizmos dalis pakeičiama sintetiniu kraujagysliniu protezu, prisiuvamu prie sąlyginai sveikų arterijų dalių.

Ši operacija yra sudėtinga, reikalaujanti daugiau jėgų tiek iš paciento, tiek iš ją atliekančių gydytojų. Uždara operacija, kitaip vadinama endovaskuliniu stentavimu, yra daug paprastesnė, mažiau žaloja organizmą, nes per dūrį kirkšnies srityje įvedamas stentas (dirbtinis aortos protezas) ir nustumiamas iki plyšusios ar išsiplėtusios aortos dalies.

REKLAMA

Būtent endovaskulinio stentavimo principu atlikta ir pirmoji Baltijos šalyse aukščiausio lygio pilvo aortos implantacija, panaudojant specialų pacientui pagal jo aortos anatomiją pagamintą asmeninį aortos stentgraftą.

„Šis būdas labai tinka, kai reikia gydyti ne tik pačią aortą, bet ir aortos aneurizmas apimtas šakas. Įprastu endovaskulinio stentavimo būdu tvarkoma tik aorta, o naujoji technika leidžia aprėpti ir daugiau kraujagyslių.

Tai žymiai palengvina procesą gydytojams, o ir pacientui gydymas ir gijimas po operacijos tampa paprastesnis, – sako dr. Artūras Mackevičius. – Daugelis žmonių, išgirdę, kad reikės daryti pilvo aortos aneurizmos operaciją, išsigąsta, klaidingai mano, kad tai labai pavojinga.

REKLAMA

Operacija tikrai labai sudėtinga, jeigu atliekama plyšus aortai arba kai būtina atverti pilvo ertmę. Kai vyksta uždaras procesas, rizikos lieka labai mažai – 100 proc. tokių operacijų yra sėkmingos, pacientai iš ligoninės paleidžiami po kelių dienų, o į įprastą režimą sugrįžta per 2–6 savaites.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų