REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąją spalio savaitę startuoja stipriausi Europos klubiniai krepšinio turnyrai – Eurolyga ir Europos taurė. Jeigu pirmoji žada intriguojantį ir kaip niekad stiprų bei nenuspėjamą sezoną, antroji įprastai lieka nuošalyje. Portalas tv3.lt kviečia susipažinti su Europos taurės turnyru, kuris šiais metais įgaus naujų spalvų ir jį stebėti bus įdomiau nei anksčiau.

Pirmąją spalio savaitę startuoja stipriausi Europos klubiniai krepšinio turnyrai – Eurolyga ir Europos taurė. Jeigu pirmoji žada intriguojantį ir kaip niekad stiprų bei nenuspėjamą sezoną, antroji įprastai lieka nuošalyje. Portalas tv3.lt kviečia susipažinti su Europos taurės turnyru, kuris šiais metais įgaus naujų spalvų ir jį stebėti bus įdomiau nei anksčiau.

REKLAMA

Vilniaus „Rytas“ šį sezoną kovas pradės B grupėje, kurioje varžysis su Krasnodaro „Lokomotiv“, Limožo CSP, Belgrado „Partizan“, Bursos „Tofaš“ ir Venecijos „Umana Reyer“.

Naujos spalvos ir favoritai

Europos taurės turnyras jau daug metų neturėdavo didelės intrigos  prieš kiekvieną sezoną buvo galima įvardinti kelis favoritus, kurie iš esmės nesikeičia. Tai rusų Krasnodaro „Lokomotiv“, Kazanės UNIKS klubai, ispanų atstovai Valensijos „Valencia Basket“ ar Malagos „Unicaja“. Anksčiau tarp jų dar įsiterpdavo Maskvos srities „Chimki“, pastaruoju metu žaidžianti Eurolygoje, arba kuris nors Stambulo klubas.

Tačiau netikėtumų ar naujų vardų vis nebūdavo. Šią santvarką pakeisti pasiruošęs legendinis Bolonijos „Virtus“ klubas, praėjusį sezoną triumfavęs FIBA Čempionų lygoje, bet Italijoje net nepatekęs į atkrintamas varžybas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiam sezonui italai surinko 14 milijonų eurų biudžetą. To ir trenerio Aleksandro Džordževičiaus faktoriaus užteko tam, kad „Virtus“ pasirinktų Milošas Teodosičius.

REKLAMA

„Virtus“ neslepia tikslo – laimėti Europos taurę ir prasimušti į Eurolygą.

Tam net nereikės laimėti turnyro  nuo šio sezono į stipriausią lygą bilietus gaus abu finalininkai, o tai dar labiau didina Europos taurės turnyro svorį.

Sutrukdyti ambicingiems Italijos komandos planams sieks etatiniai turnyro dalyviai – UNIKS ir „Lokomotiv“ su Mantu Kalniečiu.

Prie favoritų galime priskirti ir „Unicaja“ bei du Stambulo klubus, per pastarąjį penkmetį sugebėjusius laimėti turnyrą – „Daruššafaka“ ir „Galatasaray“. Tiesa, pirmoji vis mažina biudžetą ir šiame sezone daugiausiai remsis vietiniais žaidėjais, tad kalnų greičiausiai nenuvers.

REKLAMA
REKLAMA

Šias komandas kaip favorites įvardija ir lažybininkai.

Žaidėjai, kuriuos verta stebėti

Milošas Teodosičius („Virtus“). Dešimt metų Eurolygoje ir dvejus NBA praleidęs serbas Europos taurėje paskutinį kartą žaidė karjeros pradžioje, 2006-2007 m. sezone ir jau tada fiksavo 7,8 taško vidurkius. Vėliau sekė įspūdinga karjera stipriausiuose komandose, o dabar M. Teodosičius ir vėl sieks įrodyti savo vertę Europoje.

Artiomas Parachouskis (Belgrado „Partizan“). Baltarusis praėjusio sezono antroje pusėje prisijungė prie Vilniaus „Ryto“ ir tapo ekipos lyderiu. Bus įdomu pamatyti, kaip seksis centrui komandoje, kurioje jis nebus tokia ryškia figūra, kokia buvo Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keremas Kanteris (Badalonos „Joventut“). Turkas praėjusį sezoną siautėjo Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), žaisdamas Alytaus „Dzūkijoje“. Įdomu, ar Eneso Kanterio brolis atliks sėkming šuolį į aukštesnio lygio ekipą ir turnyrą.

Rashawnas Thomas („Partizan“). Puolėjas praėjusį sezoną siautėjo Čempionų lygoje ir vieno mačo metu buvo suvertęs 40 taškų. Tarpsezoniu amerikietis buvo siejamas su Kauno „Žalgiriu“, bet galiausiai pasirinko „Partizan“.

Errickas McCollumas (UNIKS). Taškų darymo mašina pradės dar vieną sezoną Europos taurėje ir Kazanėje. Praėjusį sezoną gynėjo taškų vidurkis smuktelėjo nuo jam įprastų vidurkių, tad galima tikėtis, kad krepšininkas bus kupinas ambicijų vesti UNIKS į priekį.

REKLAMA

Frankas Gainesas („Virtus“). Italijoje praėjusį sezoną F. Gainesas fiksavo 20,3 taško rezultatyvumą. Ar tokius skaičius jis sugebės perkelti ir į Europos taurę?

Klemenas Prepeličius („Joventut“). 2017 metų Europos čempionas prasėdėjo ant Madrido „Real“ suolo ir bus kupinas noro vėl įrodyti savo vertę. O ją įrodęs buvo prieš persikeldamas į Eurolygą, kai Europos taurėje 2017-2018 m. sezone pelnydavo po 15,7 taško.

Alessandro Gentile (Trento „Dolomiti Energia“). Puolime itin talentingas puolėjas siekia įsitvirtinti aukštesniame lygyje. Po gero sezono Ispanijoje italas grįžta į Europos taurę. Paskutinį kartą čia jis žaidė prieš ketverius metus ir turi šansus tapti vienu rezultatyviausiu turnyro žaidėju.

REKLAMA

Samas Dekkeris (Krasnodaro „Lokomotiv“). Taiklią ranką turintis puolėjas visą karjerą praleido NBA ir bandys laimę Europoje. Bus įdomu pamatyti, kaip jam seksis pritapti Senajame žemyne.

Be Vilniaus „Ryto“ žaidėjų Europos taurėje žais tik du lietuviai  Mantas Kalnietis („Lokomotiv“) ir Ovidijus Varanauskas (Limožo CSP).

Prognozė „Rytui“

Vilniečiai pateko į ganėtinai stiprų B pogrupį, kuriame teks pasistumdyti dėl vietos kitame etape.

Limožo CSP ir Venecijos „Umana Reyer“ komandos atrodo kaip įveikiamos ir tikrai aplenkiamos „Rytui“, tad tv3.lt prognozuoja, kad vilniečiai žengs į kitą etapą kaip ketvirta B grupės komanda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krasnodaro „Lokomotiv“ bus ganėtinai aiškus favoritas, kuris ir pats tikrai negalvoja apie žemesnę vietą nei pirma. Apie 18 mln. eurų biudžetu disponuojantis klubas savo sudėtyje turi individualiai stiprius amerikiečius, tarp kurių ryškiausiai atrodo Johnas O’Bryantas. 204 cm ūgio puolėjas praėjusiame sezone sėkmingai žaidė Eurolygoje, vilkėdamas „Maccabi“ marškinėlius, ir rinko po 10,6 taško bei sugriebdavo 5,9 atšokusio kamuolio.

Didelę paspirtį duos ir Europoje jau neblogai žinomas Willas Cummingsas, praėjusiame sezone Vokietijoje vidutiniškai rinkęs po 21,9 taško. Be S. Dekkerio Europoje debiutuos ir kitas NBA nepritapęs žaidėjas Alanas Williamsas. Pridėkime M. Kalnietį, rusą Dmitrijų Kulaginą, veteraną Vitalijų Fridzoną ir turime vieną iš favoričių laimėti visą turnyrą, ne tik B grupę.

REKLAMA

Belgrado „Partizan“ turėtų taikytis į antrą vietą. Serbus čia rašome tikrai ne už praeities nuopelnus. Skolų šleifą prasivalęs legendinis klubas subūrė konkurencingą ekipą, kurioje žais ir A. Parachouskis. Jo ir R. Thomaso duetas gali pridaryti daug bėdų varžovams, ypač stiprios priekinės linijos neturinčiam „Rytui“.

„Partizan“ turės dar tris amerikiečius, o šalia jų patyrusius ir naudingus vietinius žaidėjus. Nereikia pamiršti, kad „Partizan“ yra treniruojama vieno geriausių trenerių Europoje Andrea Trinchieri.

Į trečią vietą turėtų taikytis „Rytas“, Bursos „Tofaš“ ir Venecijos „Umana Reyer“. Pastarosios dvi yra tipinės Turkijos ir Italijos komandos, kurias į priekį veda amerikiečiai ir kurios didesnį dėmesį skiria puolimui. Dažniausiai jos sėkmingiau pasirodo vietinėse pirmenybėse nei Europos turnyruose, bet turimas talentas leidžia galvoti apie vietą kitame etape.

REKLAMA

Viskas labai priklausys nuo to, kaip vilniečiai atrodys išvykos rungtynėse, kuriose pastaraisiais metais nespindi. Tiek turkai, tiek italai „ant popieriaus“ atrodo geriau nei „Rytas“, tačiau, kad ir kaip banaliai skambėtų, ne visada žaidžia tik pavardės.

Net ir kiekvienais metais vis silpnėjantis „Rytas“ yra pajėgus pasinaudoti šių ekipų „ydomis“ ir skylėmis taktiniame pasirengime.

Limožo komanda nesubūrė rimtos komandos, galinčios mesti iššūkį likusioms grupės ekipoms ir yra ganėtinai aiškus grupės autsaideris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų