REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
D. Sirvydis NBA naujokų biržoje (nuotr. Instagram)

„Patirtis begalinė vien psichologine prasme“, – taip rugpjūčio mėnesį grįžęs į Lietuvą po pirmųjų savo prisilietimų prie Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA), kalbėjo jaunasis Vilniaus „Ryto“ talentas Deividas Sirvydis. 

16

„Patirtis begalinė vien psichologine prasme“, – taip rugpjūčio mėnesį grįžęs į Lietuvą po pirmųjų savo prisilietimų prie Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA), kalbėjo jaunasis Vilniaus „Ryto“ talentas Deividas Sirvydis. 

REKLAMA

D. Sirvydis ilgai svajojo apie šansą peržengti NBA slenkstį. Arčiau savo svajonės jaunuolis atsidūrė šią vasarą, kuomet NBA naujokų biržoje išgirdo savo pavardę iš „Pistons“ organizacjos atstovų lūpų.

37-asis šaukimas – vienas aukščiausių tarp visų lietuvių krepšininkų naujokų biržos istorijoje – už D. Sirvydį aukščiau pasirinkti buvo vos šeši žaidėjai: Linas Kleiza (27 šaukimas), Arvydas Sabonis (24), Žydrūnas Ilgauskas (20), Donatas Motiejūnas (20), Domantas Sabonis (11) ir Jonas Valančiūnas (5).

Vis tik, debiuto kitapus Atlanto dar reikės palaukti, o ir įrodyti dar tikrai yra ką.

„Ryto“ talentas viešnagės JAV metu spėjo sužaisti penkerias rungtynes NBA Vasaros lygoje. Vidutiniškai po 7 minutes aikštelėje praleidęs jaunuolis neturėjo pakankamai laiko atsiskleisti gražiausiomis spalvomis ir fiksavo kuklų 1,8 taško vidurkį.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiuosi, kad ten buvau, tikiuosi, kad tai padės artėjančiame sezone“, – tuomet, dar vasarą, grįžęs į Vilniaus klubą, kalbėjo pats D. Sirvydis.

REKLAMA

19-metis tiek iš vietinių Lietuvos, tiek iš užsienio apžvalgininkų bei specialistų dažnai pradėjo girdėti apie vieną ir tą patį savo trūkumą – tai gan lieknas ir tikroms, vyriškoms dvikovoms neparuoštas kūnas.

Dar NBA Vasaros lygos komentatoriai per tas trumpas D. Sirvydžio minutes aikštėje keliskart lietuvio kūną paminėjo ne pačiame geriausiame kontekste – mat dėl to natūraliai ima trūkti ir agresijos bei veržlumo.

Stropus ir savo tikslo „visomis keturiomis“ siekiantis Deividas per beveik du mėnesius JAV sparčiai pradėjo keistis fiziškai.

REKLAMA
REKLAMA

Į Lietuvą jis grįžo priaugęs 6 kilogramus (iš 86 į 92) ir ūgtelėjęs 2 centimetrus (iš 202 cm į 204 cm).

„Kūno sutvirtinimas ir buvo, ir yra mano pagrindinė darbo kryptis. Tą girdėdavau tikrai dažnai. Dabar sustiprėjo mano gynyba, nebėra taip lengva mane apžaisti ir aikštelėje jaučiuosi geriau.

Nors ir metimai nesukrenta, bet džiaugiuosi nudirbtu darbu“, – tarsi nujausdamas būsimą klausimą apie suprastėjusį taiklumą tv3.lt dabar sako pats D. Sirvydis.

Ir iš tiesų, dabar, po vasaros, D. Sirvydžio kūno sustiprėjimas ir sutvirtėjimas yra daugiau nei akivaizdus.

Bet jaunąja Lietuvos krepšinio žvaigžde Deividą ekspertai ir net elementariausi sirgaliai yra įpratę vadinti ne dėl jo atletiškumo, stabilumo ar užsispyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausia ir išskirtiniausia „Ryto“ talento savybė – taiklumas.

Besikeičiant ir sparčiai greitėjant krepšinio rungtynių tempui, būtent modelis „pagauk ir mesk“, o tiksliau, „pagauk, mesk ir įmesk“, yra vienas kertinių, o tai sugebantys krepšininkai sulaukia ypatingo dėmesio.

Taip yra ir su D. Sirvydžiu. NBA skautų dėmesio vilnietis sulaukė, visų pirma, dėl savo taiklios ir labai staigios „rankelės“, o tik vėliau dėl noro, ambicijų ir vis dar ugdomo talento.

Kalbant konkrečiau – Deividas geriausiai jaučiasi laidydamas vieną po kito tritaškius, o ne spręsdamas sudėtingas varžovų gynybos strategijos lygtis, ar žaisdamas vienas prieš vieną.

REKLAMA

Skambias išvadas daryti galbūt dar ir anksti, tačiau 2019-2020 m. sezonas jau įsibėgėjo, todėl įsibėgėti, natūralu, turėjo ir krepšininkai.

Dabar, žvelgiant į D. Sirvydžio statistiką ir bendrą vaizdą aikštėje, tampa akivaizdu, kad 6 kg ir 2 cm „pridėjęs“ jaunuolis toli gražu nuo tritaškio linijos nebepataiko taip gerai, kaip tai darė prieš išvykstant į JAV.

Praėjusiame sezone Europos taurės turnyre D. Sirvydis sužaidė 17 rungtynių, per kurias spėjo „išmesti“ 41 tritaškį. 19 tų tolimų metimų pasiekė tikslą, o tai – subtilus 46,3 proc. taiklumas.

Kartu D. Sirvydis tritaškius mėtė dvigubai dažniau, nei dvitaškius (41 ir 21), tad akivaizdu, kad treneris Dainius Adomaitis jam savo taiklumą iš toli pasitikrinti ne tik leidžia, bet ir skatina.

REKLAMA

Šiame Europos taurės sezone D. Sirvydis sužaidė dar tik trejas rungtynes, bet skaičiai – daugiau nei iškalbingi.

„Ryto“ talentas jau spėjo „išmesti“ 12 tritaškių (kas yra lygu po keturis bandymus per vieną dvikovą), o tikslą viso pasiekė tik 3 metimai (25 proc.).

Tiesa, tv3.lt kalbintas krepšininkas ramina – tie taiklūs tritaškiai prasidės jau netrukus, o nusmukusiam pataikymui yra ir savų priežasčių.

„Taip, jaučiu ir pats, kad mažiau pataikau. Gali būti, kad ir jaudulys daro savo, nes aš noriu visuomet pasirodyti kuo geriau. Be galo noriu žaisti geriau, todėl galbūt kartais per daug apie tai galvoju. Pasikeitusi kūno masė irgi turi šiokios tokios įtakos taiklumui, bet žinote, garantuoju – metimai yra mano duona, aš dirbu savo darbą ir netrukus pramušiu. Net neabejoju“, – šypteli D. Sirvydis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutines „Ryto“ Europos taurės rungtynės, „Siemens“ arenoje gyvai stebėjo „Pistons“ agentai.

19-metis prametė abu savo mestus tritaškius ir per 14,5 minučių aikštelėje tepelnė du taškus iš po krepšio, tačiau ir dėl šio pasirodymo Deividas nerimauti neskuba. Mat NBA klubo agentai čia atvyko ne rungtynių žiūrėti, o su pačio krepšininko aplinka susipažinti.

„Agentai buvo rungtynėse, žinau, bet jie to net neprivalėjo daryti. Į Lietuvą jie atskrido susipažinti su mano aplinka, šeima, pažinti mano kasdienybę. Vienerios rungtynės nieko nereiškia, nemanau, kad jie renkasi žaidėjus pagal tai“, – pozityvo neprarado jaunoji šalies krepšinio pažiba. 

REKLAMA

Privalu paminėti, kad ne ką geriau savo kozirį jaunuolis išnaudoja ir vietinėje Lietuvos krepšinio lygoje (LKL).

Čia jis sužaidė penkerias rungtynes, per kiekvieną jų vidutiniškai išmesdamas taip pat po 4 tritaškius. Tritaškius LKL D. Sirvydis meta 30 proc. taiklumu.

Akivaizdu, kad patirtis NBA Vasaros lygoje D. Sirvydžiui padėjo susipažinti su aukščiausio lygio krepšiniu, parodė, koks greitas krepšinis iš tikrųjų gali būti, tačiau pasisemtą patirtį dar labai jaunam krepšininkui išnaudoti realioje praktikoje kol kas sekasi galbūt sunkiau, nei tikėtasi.

Belieka tikėtis, kad slogus sezono startas yra laikinas dalykas ir D. Sirvydžio asmeninei bei šeimos svajonei bėgant laikui pavyks išsipildyti, tačiau pačiam Deividui dar tikrai yra ką įrodyti. 

„Jausmas buvo neapsakomas, nes tai buvo ne tik mano, bet ir mano šeimos svajonė“, – pavardę naujokų biržoje išgirdęs kalbėjo 19-metis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų