REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Itin retai pasitaikantis „vaisiaus vaisiuje“ atvejis užfiksuotas Kolumbijoje. Tokiais atvejais vos gimusiems kūdikiams turi būti atlikta papildoma operacija, kurios metu iš ką tik gimusio vaiko organizmo pašalinamas „negimęs dvynys“. 

Itin retai pasitaikantis „vaisiaus vaisiuje“ atvejis užfiksuotas Kolumbijoje. Tokiais atvejais vos gimusiems kūdikiams turi būti atlikta papildoma operacija, kurios metu iš ką tik gimusio vaiko organizmo pašalinamas „negimęs dvynys“. 

REKLAMA

„Foetus in foetu“, arba „vaisius vaisiuje“ nustatomas, kuomet dvynių embrionai tinkamai neatsiskiria. Dvynių atveju šis atsiskyrimas dažniausiai įvyksta pirmąją nėštumo savaitę. „Foetus in foetu“ atveju vienas dvynys „įtraukia kitą“, dažnai vadinamą „parazitiniu dvyniu“.  

Tokia įvykių eiga yra itin reta – „iflscience“ rašoma, kad pasitaiko vos 1 kartą 500 tūkst. nėštumų – ir dažniausiai nustatoma tik po vaiko gimimo. Kolumbietės atveju medikams pavyko dar nėštumo metu nustatyti apsigimimą, todėl pavyko iš anksto pasirengti sudėtingai operacijai. 

35 savaitę nėščios Monicos Vegos gydytojai iš pradžių įtarė, kad vaisius gali turėti cistą kepenyse. Tačiau gydymą perėmus Barankilijos rizikingų nėštumų specialistui Migueliui Parra-Saavedrai, ir atlikus papildomų tyrimų, paaiškėjo, kad moters įsčiose formuojasi du vaisiai.

REKLAMA
REKLAMA

Baiminantis, kad augdamas „parazitas“ gali pažeisti kūdikio organus, medikai nusprendė 37 savaitę nėščiai moteriai atlikti Cezario pjūvį. 

REKLAMA

Praėjus 24 valandos po Itzamara pavadintos mergaitės gimimo – kuri svėrė 3,2 kilogramo – jai pačiai teko atlikti operaciją, kad būtų pašalintas „dvynys“. Medikų teigimu, komplikacijų pavyko išvengti. „Ji turi nedidelį randą ant pilvo, tačiau yra normalus vaikas, išskyrus tai, kad visas pasaulis dabar apie ją kalba“, – „New York Times“ pasakojo daktaras M. Parra-Saavedra. 

Pašalinus „dvynį-parazitą“, medikai įsitikino, kad pats savaime jis nebūtų išgyvenęs, visas reikalingas medžiagas jis gaudavo tiesiogiai iš Itzmaros. Jis buvo apie 5 centimetrų dydžio, turėjo susiformavusią galvą ir galūnes, tačiau neturėjo smegenų ir širdies. 

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą sykį toks atvejis medicinos istorijoje yra užfiksuotas vokiečių anatomo Johanno Friedricho Meckelio XVIII a. pabaigoje. Nuo to laiko rašytiniuose šaltiniuose yra žinoma apie 200 „vaisiaus vaisiuje“ atvejų. 

Gali pasitaikyti ir auglys

Parazitiniai dvyniai kartais yra klaidingai laikomi teratoma – toks navikas, kuriame gali būti kaulų, plaukų, dantų ar raumenų dalių, su jais žmonės gali gyventi metų metus, nieko neįtardami.

Būtent toks atvejis buvo užfiksuotas šių metų spalio pabaigoje Ukrainoje, kur mergaitei buvo išoperuotas beveik pusės jos svorio auglys. Tokių atvejų pasitaiko 1 iš 40 tūkst. nėštumų, skelbia tsn.ua.

Ukrainietės atveju net 40 proc. kraujo „susirinkdavo“ navikas, o tai apsunkino operaciją, nes staiga jį pašalinus buvo didelė tikimybė, kad kūdikis mirs tiesiog operacinėje. Todėl medikams, prieš atliekant skrupulingą šalinimą, teko sumažinti auglio apimtį išsiurbiant iš jo skysčius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų