REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar gali būti, kad saugomuose pataisos namuose-atviroje kolonijoje, kur gausu pareigūnų, jų pačių panosėje vyksta šešėlinė prekyba? Tokių įtarimų kyla nuteistųjų lankytojams, tačiau prekybininkai juos neigia ir tikina, kad viskas dėl specialaus prekybos režimo, nustatyto kolonijoje.

Ar gali būti, kad saugomuose pataisos namuose-atviroje kolonijoje, kur gausu pareigūnų, jų pačių panosėje vyksta šešėlinė prekyba? Tokių įtarimų kyla nuteistųjų lankytojams, tačiau prekybininkai juos neigia ir tikina, kad viskas dėl specialaus prekybos režimo, nustatyto kolonijoje.

REKLAMA

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi skaitytoja Dalia (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinoma). Laiške redakcijai ji rašo:

„Galbūt jums būtų aktuali informacija apie pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grobstymą įkalinimo įstaigoje. Detales siunčiu. Jei reikėtų daugiau tokių čekių pavyzdžių, gaučiau iš kitų nuteistųjų žmonų.“

Prie laiško moteris pridėjo kasos kvito ir mokėjimo kortelės skaitytuvo kvito, išrašyto sausio 10 d., nuotraukas.

Iš tiesų žiūrint į persiųstą kasos kvito kopiją, ant kurios ranka užrašyta bendra mokėtina suma ir trūksta kai kurių privalomų rekvizitų, gali susidaryti įspūdis, kad su juo kažkas negerai. Vis dėlto pažado atsiųsti daugiau kvitų Dalia neįgyvendino.

REKLAMA
REKLAMA

Privalomi kvito duomenys

Paprašius kvitą įvertinti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), šios specialistai situaciją pakomentavo taip:

„Pirmiausia reiktų paminėti, kad iš atsiųsto kvito pavyzdžio sunku spręsti, ar tai visa ir galutinė, ar tiesiog netinkamai išspausdinta dokumento versija, o galbūt – išankstinė sąskaita. Jei tai išankstinė sąskaita, po apmokėjimo kartu su mokėjimo kortele kvito kopija turėjo būti išduotas ir fiskalinis kasos aparato kvitas.

REKLAMA

Jeigu tai vienintelis pinigų sumokėjimą patvirtinantis dokumentas, jis neatitinka kasos aparatų kvitams numatytų reikalavimų, nes visi Lietuvoje už prekes ar paslaugas gyventojams išduoto kasos aparato kvito duomenys turi būti išspausdinti lietuvių kalba, pats kvitas turi būti ryškus ir lengvai įskaitomi duomenys.“

Tarp tokių duomenų turėtų būti: kvito antraštė (įmonės pavadinimas, kasos aparato įrengimo adresas ir PVM mokėtojo kodas arba įmonės kodas; kvito eilės numeris; išdavimo data ir laikas; prekės/paslaugos arba jų grupės pavadinimas, kaina ir kiekis; visa mokėtina suma ir PVM suma; gauta suma ir grąža; fiskalinis logotipas (žymimas trijų raidžių „LTF“ deriniu); unikalus kasos aparato numeris.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai tariant, jeigu Pravieniškių kolonijos parduotuvėje buvo išduoti tik skaitytojos persiųsti kvitai, jeigu ji negavo galutinio kasos kvito, būtų galima manyti, kad tikriausiai ne viskas iki galo atlikta teisingai.

Lemia prekybos specifika?

Vis dėlto bendrovė „Pontem“, kuri vykdo prekybą pataisos namuose, tikina, kad čia nėra jokio kriminalo, o čekiai taip išduodami dėl specialių prekybos sąlygų.

„Jūsų pateiktas kvitas yra užsakymo kvitas, kuris yra naudojamas mūsų aptarnaujamose įkalinimo įstaigų parduotuvėse dėl apsipirkimo specifikos. Artimieji, atvykę į ilgalaikį pasimatymą, neturi galimybės patekti į įkalinimo įstaigos teritorijoje įrengtas parduotuves, išsirinkti prekes ir susimokėti už jas vietoje, todėl jiems tenka rinktis prekes iš pateikto sąrašo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirinktos prekės yra atnešamos kartu su minėtu užsakymo kvitu ir nurodyta suma, kurią reikią sumokėti. Praktikoje dažnai susiduriama su kliento nemokumu, todėl tenka koreguoti kliento užsakymo turinį ir užsakymo kvite palikti tik tas prekes, kurių vertė atitinka kliento pageidaujamą mokėti pinigų sumą.

Viską suderinus, atsiskaitymas vyksta kaip įprasta bankiniu kortelių skaitytuvu, išspausdinant fiskalinį čekį, o pirkimo dokumentai (atvykusiųjų prašymai, kvitai ir kt.) saugomi nuteistojo, pas kurį lankytojai atvyko į ilgalaikį pasimatymą, asmens byloje ir mūsų parduotuvėje“, – rašoma bendrovės persiųstame komentare.

Kartu su komentaro įmonė persiuntė to paties pirkimo fiskalinio čekio kopiją.

Ją įvertinęs, VMI Kontrolės departamento atstovas Rolandas Puncevičius pažymėjo, kad bet kuriuo atveju, kai pajamoms apskaityti naudojamas kasos aparatas, pirkėjas turi gauti fiskalinį kasos aparato kvitą (su fiskaliniu logotipu – trijų raidžių „LTF“ rinkiniu), o ne jo kopiją. Jei atsiskaitoma grynaisiais, kvite, be kitų privalomų rekvizitų, turi būti nurodyta pirkėjo duota pinigų suma ir grąža jam. 

REKLAMA

„Iš pateiktos informacijos galima teigti, kad ūkinė operacija fiskaliniu kasos aparatu apskaityta ir mokesčiai apskaičiuoti, tačiau pats prekybos modelis turėtų būti organizuojamas taip, kad pirkėjas iš karto gautų ir fiskalinį kvitą, o ne jo kopiją – pvz.; dėl veiklos specifikos, galėtų būti naudojamas ir nešiojamas kasos aparatas.

Vienintelis atvejis, kai pirkėjui išduodama fiskalinio kvito kopija, gali būti susijęs su prekių grąžinimo procedūra, o šiuo konkrečiu atveju, jei yra būtina saugoti tokią informaciją nuteistojo byloje, tai ji galėtų būti saugoma fiskalinio kvito kopijos forma“, – komentavo VMI atstovas.

Kaip numatyta Kalėjimų departamento ir pačių Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos tvarkose, atvykstantiems į ilgalaikį pasimatymą užsisakyti prekes iš parduotuvės laisvės atėmimo vietoje galima tik iš anksto, pranešus bent prieš 5 dienas.

REKLAMA

Prekės išsirenkamos pagal viešai skeliamą kainoraštį ir už jas galima atsiskaityti tik mokėjimo kortele. Apsipirkti galima nuo 8 iki 15 val. Beje, prekes, likusias nesuvartotas ilgalaikio pasimatymo metu, su savimi turėtų pasiimti lankytojas.

Kada gyventojui turi būti išduotas kvitas

Kaip informavo VMI, už prekę ar paslaugą sumokėjęs gyventojas visada turi galimybę gauti apskaitos dokumentą, o jo negavęs turi teisę pareikalauti jį išduoti.

Jei klientui atsiskaičius grynaisiais pinigais ar mokėjimo kortele pajamos apskaitomos kasos aparatais, turi būti išduodamas kasos aparato kvitas).

Kitais atvejais, tarkime, kai prekybininkai neprivalo naudoti kasos aparatų (pvz., pristatydami prekę į namus) – turi būti pateikiamas kitas pinigų sumokėjimą patvirtinantis dokumentas. Tai gali būti pinigų priėmimo kvitas, mokėjimo operacijos patvirtinimo dokumentas, pinigų apskaitos ar kitas apskaitos dokumentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pardavėjas gali išduoti ne tik popierinį kasos aparato kvitą, bet ir pateikti jį elektroniniu būdu – žinoma, jeigu tam yra techninės galimybės ir pirkėjas sutinka gauti kvitą elektroniniu būdu.

Jeigu dėl techninių aplinkybių kvitas negali būti pirkėjui pateiktas elektroniniu būdu arba pirkėjas nesutinka jį tokiu būdu gauti, kvitas turi būti išspausdinamas ir pateikiamas pirkėjui.

Vykdant individualią veiklą su verslo liudijimu tiek patalpose, tiek lauko sąlygomis, klientui paprašius išduodamas prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitas; vykdant individualią veiklą su pažyma ne lauko sąlygomis išrašoma sąskaita faktūra.

Prekiaujant lauko sąlygomis (t. y. ne pastatuose ar patalpose, taip pat ne kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, automobilinėse parduotuvėse) – sąskaitą faktūrą klientui paprašius išrašyti privalo tiek įmonės, tiek individualią veiklą vykdantys asmenys. Pažymėtina, kad tokios tvarkos laikytis privalu tiek prekybininkams, tiek įvairių paslaugų teikėjams.

REKLAMA

Išankstinės sąskaitos ir kvitai

Išankstinės apmokėjimo sąskaitos, dar vadinamos „prečekiais“ dažniausiai naudojami viešojo maitinimo ir apgyvendinimo paslaugų sektoriuose, nes to reikalauja veiklos srityje taikomas klientų aptarnavimo modelis (pirma mokėjimo sumai suderinti pateikiamas „prečekis“, o po apmokėjimo klientui išduodamas fiskalinis kasos aparato kvitas).

Visgi nuo 2015 m. įstaigų, kurios, prieš išduodamos fiskalinį kvitą pateikia išankstines sąskaitas, kasos aparatų programinė įranga turi užtikrinti išankstinių sąskaitų turinio spausdinimą kontrolinėje juostoje, nedidinant pardavimo sumos.

Šiuo reikalavimu panaikinta galimybė maitinimo įstaigose ranka išrašyti išankstines sąskaitas ir jas vėliau sunaikinti, taip pat panaikinti kasos aparatu atspausdintas išankstines sąskaitas ir vėliau kasos aparatu neapskaityti gautų pajamų ir nespausdinti fiskalinio kvito.

REKLAMA

Už parduotas prekes ar suteiktas paslaugas neišdavus kasos aparato kvito jį išduoti privalantiems asmenims gresia bauda nuo 90 iki 200 eurų. Jei pažeidimas nustatomas pakartotinai, bauda siekia nuo 450 iki 900 eurų. 

Jei nustatoma, kad pajamos neapskaitomos vadovo nurodymu, tokiu atveju kvitą privalantiems išduoti asmenims skiriama bauda nuo 20 iki 80 eurų, o tokį nurodymą davusiems vadovams nuo 900 iki 1350 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų