REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai nepatvirtina ir neatmeta prielaidų, kad ligoninėje Vilniuje mirusi moteris iš Ignalinos galėjo sirgti kempinlige.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris mirė praėjusią savaitę Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Neurologijos centre. Medikai įtaria, kad ji galėjo būti užsikrėtusi kempinlige, tačiau įtarimus patvirtinti arba paneigti bus galima tik atlikus tyrimus.

REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centre (ULPKC) BNS patvirtino, kad yra įtarimų, jog moteris mirė nuo kempinligės.

"Įtarimai nepaneigti, nes dar bus atliekamas histologinis tyrimas. Valstybiniame patologijos centre autopsijos metu buvo paimta medžiaga ir bus siunčiama į Virusologijos laboratoriją, o reikalui esant, - ir į kitas šalis", - BNS sakė ULPKC gydytoja epidemiologė Romualda Jocienė.

"Atliekami tyrimai, ar mirties priežastis nėra kempinligė, tai paaiškės ne anksčiau kaip po mėnesio. Kol nėra patvirtinta diagnozė, gydytojams sunku ir tas prielaidas komentuoti", - BNS sakė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos atstovė spaudai Gitana Letukienė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kempinligė nerimą sėjo prieš keletą metų, bet šalyje nė vienas galvijų kempinligės atvejis nebuvo užfiksuotas. 2004 metais Lietuvoje užfiksuotas vienas žmogaus mirties atvejis nuo šios smegenų degeneracinei ligų grupei priskiriamos ligos.

Galvijų spongiforminės encefalopatijos (GSE arba kempinligė) kilmė nežinoma. Pirmą kartą liga nustatyta 1986 metais Didžiojoje Britanijoje. Pagrindinis GSE plitimo kelias - per pašarus. Nustatyta, kad šia liga serga ir žmonės. Ši liga lėtinė, jokio gydymo ir profilaktinių priemonių nėra.

Galvijų kempinligė siejama su 1986 metais nustatyta Kroicfeldo-Jakobo žmonių liga, kuri sukelia silpnaprotystę ir mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų