REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiųjų šalių studentai Baltijos ir Šiaurės šalyse pristigo galimybių siekti nemokamo aukštojo mokslo.

REKLAMA
REKLAMA

Baltijos ir Šiaurės šalių studentų atstovai nepritaria siūlymams Trečiųjų šalių studentams apmokestinti studijas aukštosiose mokyklose.

REKLAMA

Prie tokios nuomonės prieita praėjusį savaitgalį Gotemberge (Švendija) vykusiame bendrame Baltijos ir Šiaurės šalių studentų asociacijų (angl.k. Nordic organizational meeting – NOM, Baltic organizational meeting – BOM) susitikime. Lietuvos studentų interesams tarptautiniame reginyje atstovavo Lietuvos studentų sąjungos (LSS) viceprezidentė tarptautiniams ryšiams Karina Ufert.

„Susitikimo metu parengėme Baltijos ir Šiaurės šalių studentų atstovų poziciją dėl trečiųjų šalių piliečių sudarytų realių galimybių į nemokamą aukštąjį mokslą. Susitikime visi vieningai pritarė, kad silpnose, mažiau ekonomiškai išsivysčiusiose ar tiesiog nepriklausomose Europos Sąjungai valstybėse gyvenantys piliečiai neturėtų būti diskriminuojami Baltijos, Šiaurės ar kitų Europos regionų valstybių aukštojo mokslo sistemose.

REKLAMA
REKLAMA

Manome, kad parengtas dokumentas ir pastabos bus naudingos ypač tokioms valstybėms kaip Lietuva, kuriose esminės aukštojo mokslo permainos yra vykdomos šiomis dienomis. Tikimės, tinkamai įvertinta tarptautinė patirtis leis pasinaudoti teigiamais pavyzdžiais ir nebekartoti kitų praeities klaidų“, - teigia LSS viceprezidentė tarptautiniams ryšiams Karina Ufert.

Pasak LSS viceprezidentės, studentų parengtoje pozicijoje akcentuojama, kad trečiųjų šalių asmenims sudarius palankias galimybes siekti aukštojo mokslo, galima tikėtis geros pradžios kuriant atvirą, konkurencingą ir žiniomis grįstą visuomenę Baltijos ir Šiaurės valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši pozicija bus pristatytas visų Baltijos ir Šiaurės valstybių aukštojo mokslo politiką formuojančių bei ją vykdančių institucijų atstovams. Studentų atstovai tikisi, jog į šį dokumentą bus atsižvelgta formuojant ir tobulinant aukštojo mokslo sistemas trečių šalių asmenims.

Studentų susitikime Gotemberge taip pat diskutuota apie tolimesnes tarptautinio bendradarbiavimo perspektyvas, efektyvias nacionalinių Studentų sąjungų partnerystės formas. Susitikimo dalyviai aptarė ir ateinančius gegužės 8-9 dienomis rengiamus Europos Studentų Sąjungos (angl.k. European Student‘s Union – ESU) prezidento ir jo komandos rinkimus, ESU ateities veiklos gaires.

Primename, kad Lietuvos studentų sąjunga yra Baltijos šalių Studentų sąjungos (BOM) narė steigėja, aktyvi Šiaurės šalių Studentų sąjungos (NOM) narė. Į šią organizaciją tikrojo nario teisėmis LSS priimta 2006 m. spalį vykusiame bendrame regiono organizacijų susitikime. LSS taip pat yra aktyvi Europos Studentų sąjungos (ESU), vienijančios 46 nacionalinių Studentų są jungų iš 37 šalių, narė. Į šią organizaciją LSS vienbalsiai priimta 1998 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų