REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus Santariškių klinikose nuo pandeminio šių metų gripo mirė du žmonės. Klinikų atstovė viešiesiems ryšiams Gitana Letukienė patvirtino, kad mirusieji sirgo pandeminiu gripu. Vieno paciento gyvybė užgeso prieš Naujuosius metus, kito – jau šiemet.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistai tvirtina, kad šis pandeminis gripas klaidingai vadinamas „kiaulių“ gripu, mat kiaulių gripu galima užsikrėsti tik nuo kiaulių. Pandeminis gripas (A(H1N1)) turi žmogaus, kiaulių ir paukščių gripui būdingų savybių.

REKLAMA

G. Letukienė neslėpė, kad ir dabar Santariškių klinikų reanimacijoje yra sunkia pandeminio gripo forma sergančių asmenų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pastaruoju metu  bendrasis sergamumo gripu ir ŪVKTI (ūmiomis  virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis) rodiklis 10.000 Lietuvos gyventojų vidutiniškai yra 55,3 susirgimo atvejai. Daugiausiai susirgimų gripu fiksuojama didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Vilniuje 50-tą 2010 metų savaitę užregistruota 74,5 atvejai  iš 10.000 gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Atėjus žiemos sezonui, padidėja sergamumas ūmiomis  virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir gripu. Dėl šių ligų netenkama darbingumo, praleidžiamos pamokos  ir paskaitos, atsiranda papildomos išlaidos vaistams, sutrinka normalus šeimos gyvenimo ritmas.

Skiriami trys gripo viruso tipai – A, B ir C. A ir B tipo virusai sukelia epidemijas, o A tipo virusas – ir pandemiją, kai suserga milijonai žmonių visame pasaulyje. Šie virusai nuolat kinta, todėl susidaro naujos jų rūšys, o tai nulemia naujų epidemijų atsiradimą kas keletą metų. Nors persirgus gripu, susidaro antikūnai prieš ligą sukėlusią viruso rūšį, tačiau antikūnai neapsaugo nuo kitų gripo rūšių, todėl nuo gripo reiktų pasiskiepyti kasmet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gripas yra ūmi virusinė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro – lašeliniu keliu. Užsikrėsti gripu galima nuo užsikrėtusio ar sergančio žmogaus, pastarajam čiaudint ar kosint. Galima užsikrėsti ir netiesiogiai, kai, palietus sergančiojo kvėpavimo takų išskyromis užterštus daiktus, rankomis liečiama akių, burnos, nosies gleivinė. Užsikrėtus gripo virusu susergama per 1 – 3 paras.

Gripo ir ūmių virusinių kvėpavimo takų infekcijų simptomai yra panašūs, tačiau gripo negalavimai - labiau išreikšti.  Gripas prasideda staiga: pakyla aukšta temperatūra,  daugiau negu 39 º C, ima krėsti šaltis  ir didelis bendras silpnumas, kamuoja galvos, raumenų ir sąnarių skausmai (taip vadinamas „kaulų laužymas“), būdingas sausas kosulys, ligonis atrodo labiau nuvargęs, liguistas, galimas viduriavimas ir vėmimas. Pavojingiausiai yra tai, kad gripas  dažnai komplikuojasi plaučių, inkstų, kepenų, smegenų dangalų uždegimu. Pasitaiko ir mirties atvejų.

REKLAMA

Peršalimas dažnai lydimas vandeningos slogos, kosulio, čiaudulio, gerklės skausmo. Gali būti galvos skausmai, pakilti temperatūra.  Šie negalavimai yra varginantys, tačiau nepavojingi, praeina po 7 – 10 dienų.

Pagrindinė priemonė apsisaugoti nuo gripo yra skiepai. Laiku pasiskiepijus, išvengiama sunkaus susirgimo ir galimų jo komplikacijų.

Pasaulio sveikatos organizacija ypač rekomenduoja pasiskiepyti šių  rizikos grupių asmenims :

-         vyresnius nei 65 metų amžiaus asmenis;

-         asmenis iki 65 metų amžiaus, sergančius lėtinėmis širdies – kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, kt. lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniu mechanizmu, piktybiniais navikais;

REKLAMA

-         asmenis, gyvenančius socialinės globos ir slaugos įstaigose;

-         sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus;

-         nėščiąsias.

Esant gripo epidemijai Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja :

-         reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcijos priemones (pvz., dezinfekuojančias servetėles rankoms), ypač nusikosėjus ar nusičiaudėjus;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-         kosint ar čiaudint užsidengti nosį ir burną (geriausiai vienkartinėmis nosinaitėmis, galima užsidengti skepetaite, sulenkta alkūne); panaudotas nosinaites nedelsiant išmesti tam skirtose vietose;

-         stengtis neliesti  akių, nosies, burnos, ypač neplautomis rankomis;

-         vengti masinių renginių, nesilankyti žmonių susibūrimo vietose;

-         dėvėti apsauginę medicininę kaukę;

-         susitikus su kitais asmenimis, vengti prie jų liestis (apkabinti, bučiuoti, spausti rankas).

REKLAMA

Pajutus į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus, drebulį, nuovargį, viduriavimo ir vėmimo požymius), rekomenduojama :

-         laikytis ne mažiau kaip 1 m. atstumu nuo kitų žmonių;

-         likti namuose (iki 7 dienų), nevykti į darbą, mokyklą;

-         nedelsiant kreiptis į šeimos (bendrosios praktikos) gydytoją;

Tam, kad nesirgtume peršalimo ligomis, reikia pastoviai rūpintis savo sveikata. Geros sveikatos pagrindas yra sveikas gyvenimo būdas. Tam, kad sveikai gyventume, nereikia daug investuoti. Svarbiausiai – noras sveikai gyventi  ir valios turėjimas.

REKLAMA

Visų pirmą, reikia įvertinti oro sąlygas  ir rengtis pagal sezoną. Apranga ir avalynė turi atitikti sezoną. Svarbus yra darbo ir poilsio rėžimas, pakankamas miegas. Rekomenduotina daugiau laiko praleisti gryname ore. Pilnavertė mityba taip pat svarbi ligų profilaktikai. Mūsų maisto racione  turi  būti pakankamas vitaminų, mikroelementų kiekis , turėtume valgyti daugiau vaisių ir daržovių.

Būtina nepamiršti elementariausių higienos taisyklių: plauti rankas. Dažnas rankų plovimas padeda apsisaugoti nuo užsikrėtimo gripo virusu. Rankos plaunamos su vandeniu ir muilu ne trumpiau kaip dvidešimt sekundžių.  Privalu pastoviai valyti ir vėdinti gyvenamąsias ir darbo patalpas. Šildymo sezono metu patalpas būtina drėkinti.

Ne paskutinis vaidmuo tenka ir fiziniam aktyvumui. Mankšta kiekvieną rytą ne tik prablaivo po miegų, bet ir pagerina kraujotaką bei nuotaiką. Mankštinantis, sportuojant gryname ore mes ne tik fiziškai sustiprėjame, pasikrauname teigiama nuotaika, bet galime susirasti ir naujų draugų, bendraminčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų