REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė mokesčių inspekcija praneša, kad kas antra gėlių, vaisių ir daržovių prekyba užsiimanti įmonė ar gyventojas neapskaito gautų pajamų.

REKLAMA
REKLAMA

Patikrinimo metu, išaiškinta įvairaus masto pajamų slėpimo atvejų: deklaruojamas gėlių tiekimas į Europos Sąjungos valstybes, nors gėles Lietuvos rinkoje realizuoja individualią veiklą vykdantys gyventojai, slepiamos iš užsienio šalių atvežtos prekės arba jų pardavimų pajamos deklaruojamos tik nuo nedidelio kiekio prekių.

REKLAMA

„Mokesčių administratorius, įvertinęs, jog prekybos gėlėmis, vaisiais ir daržovėmis sektorius turi pakankamai aukštą riziką, susijusią su galimu pajamų neapskaitymu, vykdo projektus „Gėlių prekyba“ bei „Vaisių ir daržovių prekyba“, kurių metu tikrina įmones bei šia veikla užsiimančius gyventojus, galimai neapskaitančius ir nedeklaruojančius individualios veiklos pajamų, gautų iš tokios prekybos. Siekdama mažinti šešėlį šiuose kiekvieno žmogaus kasdieniniame gyvenime svarbiuose sektoriuose, Mokesčių inspekcija taiko įvairias kompleksines poveikio priemones. Įgyvendinant projektus bendradarbiaujama su verslo asociacijomis ir mokesčių mokėtojais, atliekami bendri kontrolės veiksmai su teisėsaugos bei kitomis institucijomis“, - sakė projektų vadovas Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – Vilniaus AVMI) viršininko pavaduotojas Mindaugas Almantas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Almanto, pasitelkusi Nyderlandų ir Latvijos mokesčių administratorius Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija išaiškino apskrities bendrovę, kuri nepagrįstai pritaikiusi „0“ proc. tarifą tariamai į Latviją išvežtoms gėlėms ir nedeklaravusi dalies įsigytų prekių bandė išvengti per 1,1 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio. Fiktyvius tiekimus į Latviją deklaravusi bendrovė iš Lietuvos neišvežė gėlių už beveik 6 mln. litų. Daugiašalio patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad ši bendrovė neapskaitė iš Nyderlandų įmonių įsigytų prekių už beveik 240 tūkst. litų, taip išvengdama mokėtino PVM. Didmenine gėlių prekyba užsiimančiai įmonei papildomai priskaičiuota sumokėti apie 1, 8 mln. litų PVM, delspinigių ir bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno AVMI, patikrinusi daržovių, gėlių ir sėklų auginimu užsiimančią įmonę, nustatė, kad ši, sudariusi fiktyvias sutartis dėl hibridinių agurkų sėklų auginimo ir supirkimo su kai kuriais įmonės darbuotojais, išmokėjo jiems dideles grynųjų pinigų sumas, nors realiai šios žemės ūkio veiklos darbuotojai nevykdė. Po operatyvių patikrinimų išsiaiškinta, kad kai kurie įmonės darbuotojai gautų pajamų visai nedeklaravo, kiti nenurodė pajamų rūšies. Įmonė tik po atliktų patikrinimų patikslino darbuotojams išmokėtų lėšų sumą, siekiančią iki 190 tūkst. litų.

REKLAMA

Šiaulių AVMI, bendradarbiaudama su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Telšiuose išaiškino didmeninę prekybą gėlėmis vykdančią įmonę, kuri per pusmetį nuslėpė 350 tūkst. litų pajamų, nedeklaruodama visų pirkimų iš Olandijos ir Lenkijos. Panevėžio įmonė, besiverčianti didmenine prekyba gėlėmis, taip pat tik po mokesčių administratoriaus atliktų kontrolės veiksmų, papildomai deklaravo 78 tūkst. litų.

Vilniaus AVMI pradėjus vienos vaisių, daržovių ir uogų didmeninės prekybos įmonės patikrinimą, įmonė dienos apyvartą padidino iki 6 tūkst. litų, darbuotojų atlyginimus - 20 proc. Kita įmonė, užsiimanti didmenine gėlių prekyba, keletą metų deklaravo nuostolingą veiklą ir gražintiną PVM. Nustatyta, kad įmonė slepia pajamas deklaruodama milijoninius pirkimus, kurie viršija pardavimus, galimai be dokumentų perka ir parduoda gėles, nemoka dalies mokesčių. Patikrinimo metu įmonė vietoj deklaruoto grąžintino PVM pati sumokėjo reikiamas sumas į valstybės biudžetą.

REKLAMA

„Kontrolės veiksmai atliekami rizikingiausių gėlių, vaisių ir daržovių prekybos sektoriaus mokesčių mokėtojų atžvilgiu, siekiant išsiaiškinti gėlių, vaisių ir daržovių tiekėjus, faktines prekių įsigijimo ir pardavimo aplinkybes bei mastą, veiklos modelį ir pan. Remiantis kontroliuojamų sektorių analize ir 2009–2010 metų mokestinių patikrinimų rezultatais, galima teigti, kad vien tik dvi Vilniaus ir Klaipėdos apskričių įmonės bandė nuslėpti virš 4 mln. litų mokesčių“, - teigė Vilniaus AVMI viršininko pavaduotojas M. Almantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažeidimų dažnai nustatoma šalies turgavietėse, kur vaisių, daržovių ir gėlių prekybą neretai organizuoja asmenys, neįregistravę veiklos. Klaipėdos AVMI, bendradarbiaudama su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Valstybine augalų tarnyba, praėjusiais metais išaiškino 15 gyventojų, kurie įtariami organizavę neteisėtą didmeninę prekybą vaisiais ir daržovėmis. Neapskaitytos pajamos galėjo siekti apie 3 mln. litų per mėnesį.

Vykdant projektus „Gėlių prekyba“ ir „Vaisių ir daržovių prekyba“ apskričių VMI šiemet atliko 340 operatyvių patikrinimų, kurių metu nustatyta per 150 administracinių teisės pažeidimų, iš jų - 34 neregistruotos veiklos ir 9 nelegalaus darbo atvejai, skirta per 18 tūkst. litų baudų. Po atliktų patikrinimų mokesčių mokėtojai papildomai deklaravo per 130 tūkst. litų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų