REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veikiausiai buvo laikai, kai į žvaigždes žmonės prasimušdavo būtent taip – per kančias. Štai J.S.Bachas iki išnaktų prie virpančios žvakės liepsnos studijuodavo ir perrašinėdavo natas. Be abejo, toks juodas darbas buvo ne tik tuščias laiko gaišimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai buvo pagrindas, tas spygliuotas kelias, kuris vėliau šį didį žmogų atvedė iki neblėstančios pasaulinės šlovės žiedlapių. Nors tai ir kainavo pačiam kompozitoriui regėjimą.L. van Bethovenas, be to, kad nuolat tobulino ir puoselėjo savo talentą, dar ir sąmoningai save pakankindavo ieškodamas įkvėpimo. Sakoma, naudodavo netgi tokį triuką: galvą apsipildavo šaltu vandeniu. Tikiu, genijaus kūrybai tai padėjo. Bet kas žino – galbūt vėliau toks šaltas dušas tapo ir viena jo apkurtimo priežasčių?

REKLAMA

Kas dabar besupaisys.Onorė de Balzakas keldavosi dar saulei nepatekėjus ir gerdavo daugybę puodelių kavos. Kad galėtų rašyti iki pusiaudienio, kol niekas jam netrukdo. Turint omeny, kad šis brandaus amžiaus damų gerbėjas mėgdavo lankytis aukštuomenės vakarėliuose, toks dienos režimas atrodo tikra kankynė.

Bet ko tik nepadarysi vardan kūrybos!Net ir garsioji detektyvų karalienė Agata Kristi, sakoma, didžiąją dalį savo siužetų sugalvojo plaudama indus – kažkada prisipažino taip nekentusi šio darbo, jog neišvengiamai imdavusi galvoti apie žmogžudystę.

REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdu, kad kelias į žvaigždes ne rožėmis klotas. Ne tik todėl, kad daugybės garsių žmonių vaikystė buvo sunki ar bohemiškos jaunystės dienos kupinos nepriteklių.

Daugeliu atvejų ir dėl to, kad jie sąmoningai, ieškodami įkvėpimo, nevengdavo savęs pakankinti.Dabar gi – viskas atvirkščiai. Jei žvaigždė kankinasi – anokia ji žvaigždė. Visi žavimės prabangiais apdarais, kuriais jie puošiasi, automobiliais, kuriais važinėja. Kur ten automobiliai!

Va, kadaise Rytis Cicinas, būdamas estrados princo šlovės viršūnėje, yra prisipažinęs, kad net lašišą į pirkinių krepšelį dedasi ne todėl, kad iš tikrųjų nori būtent lašišos, o tik todėl, kad taip dera žvaigždei. Juk pamatę jo krepšelyje paprastas pieniškas dešreles gerbėjai gali pirštais užbadyti!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi žvaigždės statusą pelnyti dabar padeda jau visai kiti dalykai. Tiesa, „DiArči“ pamėgino keletą dienų pagyventi ledo trobelėje, t.y. save pakankinti vardan šlovės, tačiau... akimirką plykstelėjo kaip žvaigždės, bet AŪŪŪ, kur jie dabar?  Išnyko. Be jokių fokusų.

Galbūt todėl, kad nežinojo, kada pirkti dešreles, o kada – lašišą?Užtai nestinga žvaigždžių, kurios pasaulinę ar vietinės reikšmės šlovę pelno kitomis priemonėmis. Taip „Yva“ kažkada nusipelnė padainavę papais (tiesa, pastaruoju metu jas į priekį veda „Delno“ dieta pagal Kristiną Ivanovą), Mia dėmesio centre atsidūrė laiku ir vietoje nusilaužusi nagą (paskui dar buvo bandymų ją nužudyti, bet nagas tautai pasirodė įdomesnė sensacija). Manote, taip tik pas mus? Kur gi ne! Ar galėtumėte pasakyti, kokiais kūriniais garsios Lindsay Lohan, Kim Kardashian ir Paris Hilton? Vargu.

REKLAMA

Užtai apie tai, kad viena – beviltiškai geria, kita – beviltiškai verčia savo gyvenimą realybės šou, o trečioji – šiaip įkūnija anekdotų blondinę, žino visi. Net ir viena šiuo metu populiariausių Didžiosios Britanijos moterų, geidžiamiausia nuotaka Pippa Middleton, išgarsėjo ne tuo, kad yra visų dievinamos Kembridžo kunigaikštienės Catherine sesuo, o tuo, kad turi tobulą užpakalį.Tai štai, gerbiamieji, papai, užpakalis, ragai ir nagai – viskas tinka siekiant žvaigždės statuso. Talentas – nebūtinas. Mazochizmas – juolab.Ir vis dėlto šis lėkštas maskaradas turi ribas. Jis nepajėgia užgožti to, ką turime gražaus.

REKLAMA

Puikūs mokslininkai, klasikinės muzikos atlikėjai, sportininkai, aktoriai – kai kurie žmonės savo aplinkoje vis dar žavi savo talentais ir nuoširdžiu, atkakliu darbu, kad savo srityje palypėtų dar aukštėliau, kad savo darbą atliktų dar geriau, kad sužibėtų dar ryškiau. Negaliu nepasidžiaugti ir ką tik nušvitusia Evelinos Anusauskaitės sėkme, šį kartą jau plykstelėjusia ir už Atlanto. Kai žmogus ir talentu apdovanotas, ir dar dainuoja tais organais, kurie ir turi skleisti balsą,  – viskas lyg ir stojasi į savo vietas. Šiuo atveju – atsiduria rankose, pelningo kontrakto ir konkurse laimėto prizo pavidalu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt todėl po visų negrabių bandymų efektingai reprezentuoti savo šalį tarptautiniame kontekste kukli Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentų iniciatyva lapkričio 1-ąją Laisvės alėją ir Vilniaus gatvę, pagrindines Kauno pėsčiųjų gatves, nušviesti žvakutėmis neliko nepastebėta – „Sielų upės“ (taip vadinasi ši jau tradicine tapusi žvakučių tako akcija) nuotrauką jau kitą dieną kaip dienos temą pasirinko „Microsoft“ paieškos sistema „Bing“ – be jokio ažiotažo, triukšmo ir erzinančių provokacijų.

REKLAMA

Niekas nieko nepagrobė, nieko neapkakojo Dalios Ibelhauptaitės lakštingalos, o vis tiek sužinojo ir įvertino!Tikiu, kad pigūs cirko triukai anksčiau ar vėliau sugrįš į savo gimtuosius namus – cirko areną. O scenoje liks tikrosios žvaigždės. Ir mūsų akis bei sielas džiugins tie, kas moka tai daryti prieš tai nepašiurpinę, neįžeidę, nepasikėsinę į tai, ką mes, žiūrovai, klausytojai ir skaitytojai vadiname savo bent jau šiokiu tokiu intelektu, estetiniu suvokimu ir dvasinėmis vertybėmis.

Bazilė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų