REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visą birželio mėnesį transporto ir sandėliavimo įmones aktyviai „purtė“ Valstybinė darbo inspekcija (VDI). Darbo inspektoriai iš viso patikrino 44 transporto ir sandėliavimo įmones. Pati inspekcija šio planinio patikrinimo rezultatus vertina nevienareikšmiškai, nes kaip paaiškėjo, darbdaviai apie patikrinimus buvo informuoti iš anksto siekiant paskatinti juos kuo greičiau pašalinti įvairius darbuotojų saugos ir sveikatos bei darbo teisės reikalavimų trūkumus.

Transporto ir logistikos sektoriaus įmonės birželio mėnesį buvo tikrintos dėl augančių nelaimingų atsitikimų ir mirčių darbe skaičiaus. Iš visų 44 birželį patikrintų transporto ir sandėliavimo įmonių pasiskirstymas pagal miestus buvo toks: Vilniaus apskritis –2, Kauno – 6, Klaipėdos – 6, Šiaulių – 7, Panevėžio apskritis – 4, Telšių apskritis – 6, Tauragės apskritis – 3, Marijampolės apskritis – 5, Alytaus apskritis – 2, Utenos apskritis – 3.

Patikrinimo metu 25 įmonių vadovai buvo apklausti apie psichosocialinius rizikos veiksnius jų vadovaujamose įmonėse.

REKLAMA
REKLAMA

Maksimali bauda – 100 Lt.

Tikrintose įmonėse aptikti pažeidimai mažai skyrėsi nuo praėjusiais metais vyravusių transporto įmonių pažeidimų. 2011 m. transporto įmonėse daugiausiai užfiksuota darbo-poilsio režimo pažeidimų, atsiskaitymo už nuvažiuotus kilometrus, darbų saugos ir sveikatos reikalavimų nesilaikymas, nekokybiškos sveikatos patikros. 2012 m. birželio patikrinimo metu užfiksuoti pažeidimai dėl darbo laiko, darbuotojų saugos ir sveikatos vidinės kontrolės įmonėje, profesinės rizikos vertinimo organizavimo, privalomų sveikatos tikrinimų, darbuotojų instruktavimo, mokymo ir atestavimo darbuotojų saugos ir sveikatos klausimais.

Stebina tai, kad VDI atstovės pasiteiravę, kokios griežčiausios sankcijos buvo pritaikytos pažeidimus dariusioms įmonėms, sužinojome, kad vos vienai įmonei buvo surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas ir skirta 100 Lt bauda. G. Banaitytė, kalbėdama apie maksimalias sankcijas, taip pat paminėjo, kad buvo surašyti 8 reikalavimai (18 % tikrintų įmonių) pašalinti pažeidimus.

Kaip viena griežčiausių pritaikytų sankcijų įvardinta 100 Lt. bauda paskirta už vairuotojų, vežančių krovinius, vairavimo ir poilsio režimo nesilaikymą. Vairuotojų profesinės sąjungos pirmininko Ramūno Narbuto nuomone, tai vienas dažniausiai pasitaikančių pažeidimų transporto įmonėse, tačiau taip pat kaip ne mažesnę problemą įvardino atsiskaitymą už kilometrus. „Darbo sutartyje forminama alga ir dienpinigiai, kurie priklauso nuo nuvažiuotų kilometrų skaičiaus. Mažiau kilometrų nuvažiavęs vairuotojas, gauna tik 50 proc. dienpinigių, daugiau nuvažiavęs, gali gauti ir 60 proc.,“ – pasakojo R. Narbutas.

G. Banaitytė anksčiau CargoNews redakcijai buvo minėjusi, kad šis pažeidimas populiarus, tačiau jis labai gerai maskuojamas

Dviprasimiški VDI tikrinimo rezultatų vertinimai

Iš pirmo žvilgsnio kontrolės rezultatai atrodo puikiai. Vežėjai dirba tvarkingai, pažeidimų nedaro… Tačiau vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Ramūnas Narbutas atskleidžia, kad pažeidimų įmonėse yra daug daugiau nei matome patikrinimo rezultatuose, o įmonės nebuvo preciziškai patikrintos. Vairuotojų profesinės sąjungos pirmininko Ramūno Narbuto nuomone, VDI tikrindama įmones neatlieka tiriamojo darbo. „Ateina ir papasakoja patys, kaip, kas turi būti, tačiau pažeidimų neieško.“ R. Narbutas pasakojo, kad neseniai profesinė sąjunga buvo gavusi skundą, pagal kurį VDI inspektoriai jokių pažeidimų neužfiksavo, nors privalėjo atkreipti dėmesį į atsiskaitymo sistemą, piktnaudžiavimą neapmokamomis atostogomis ir pan.

Šį kartą VDI transporto įmonėse tikrinę, ar laikomasi darbuotojų saugos ir sveikatos bei darbo teisės reikalavimų, inspekcijos atstovai patikrinimą ir rezultatus vertina nevienareikšmiškai. Nors jo metu užfiksuota mažai pažeidimų, manytina, kad akcijos rezultatai ne visai tiksliai ir objektyviai atspindi realią situaciją. 2012 m. liepos 18 d. duomenimis, šiemet jau įvyko 8 mirtini (per atitinkamą laikotarpį 2011 metais – 6) ir 18 sunkių (pernai – 11) nelaimingų atsitikimų darbe.

G. Banaitytės teigimu, tikėtina, jog tokios akcijos kai kuriuos paskatina (o kai kuriuos – ir priverčia), dar kartą peržiūrėti įmonės būklę ir susitvarkyti, taip bent kuriam laikui sumažinant nelaimingų atsitikimų darbe riziką. „Vienas veiksmingiausių būdų išsaugoti sveiką ir darbingą kolektyvą – nuolatinė įmonės savikontrolė. Žinoma, darbuotojai taip pat turi nepamiršti, kad ir patys yra atsakingi už savo saugumą,“ – transporto įmonių atstovams patarė VDI Komunikacijos skyriaus vedėja.

VDI specialistai transporto įmonėms rekomenduoja pasinaudoti kontroliniais klausimynais esančiais inspekcijos tinklalapyje, metodine medžiaga, aktyviai dalyvauti mokymuose, o taip pat primena apie galimybę pasikviesti inspektorius konsultacinio pobūdžio inspektavimui, kurių metu už aptiktus pažeidimus darbdavys nebaudžiamas.

Agnė Rutkauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų