REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aurelija Malakauskaitė, Juras Jankevičius, LRT televizijos laida „Šiandien“, LRT.lt

Gamtos mylėtojams Kuršių nerijoje trečiadienį teko nelengva užduotis – reikėjo išlaisvinti ant elektros stulpo sukrautame lizde įstrigusį reto paukščio – skėtsakalio – jauniklį. Besiblaškantį paukštį, kuriam jau laikas skristi į šiltuosius kraštus, išgelbėjo gamtininko Selemono Paltanavičius iškviesti Klaipėdos energetikai.

REKLAMA
REKLAMA

Lizde besiblaškantį skėtsakalio jauniklį pamatė Kuršių nerijoje poilsiaujantis gamtininkas S. Paltanavičius. Aplinkosaugininkas sako, jau anksčiau pastebėjęs, kad per visą Kuršių neriją nutiestą elektros liniją pamėgo paukščiai – jie vis dažniau krauna lizdus ant stulpų ir laidų. Gamtininko akį patraukė reto paukščio – skėtsakalio – lizde niekaip negalintis pakilti jauniklis.

REKLAMA

„Paukščio koja buvo pririšta, į kažką įsivėlusi. Pabaidytas jis krito iš lizdo, pakibo, kankinosi“, – pasakoja S. Paltanavičius.

Gamtininko pakviesti Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai paprašė energetikų pagalbos. Šie atvykę iškėlė iš lizdo į žvejų tinklo valą įsipainiojusį jauną sakaliuką. Gabalą tinklo į lizdą, anot gamtininko, galėjo atsinešti ankstesni jo šeimininkai – krankliai, mėgstantys viską tempti į lizdus.

REKLAMA
REKLAMA

Išlaisvintą jauniklį ornitologai sužiedavo – Lietuvoje šie paukščiai saugomi. Tačiau paleistas į laisvę mažasis sakalėlis kurį laiką nesuvokė, kad jau gali skraidyti. Pakilo tik paragintas žmonių.

Pasak gamtą gerai pažįstančio S. Paltanavičiaus, likęs lizde jauniklis būtų miręs iš bado, nes sėktsakaliai – vieni iš nedaugelio Lietuvoje perinčių sakalų – jau rengiasi skristi žiemoti į Afriką. Dabar kartu su tėvais galės skristi ir išvaduotasis jauniklis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų