REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus beveik metams po to, kai Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) užfiksavo pažeidimus Vilniaus miesto savivaldybės paskelbtame maisto produktų ikimokyklinio ugdymo įstaigoms pirkime, pradėtas naujas konkursas. Tikimasi, kad jo sąlygose jau nebėra konkurenciją varžančių spragų.

Praėjus beveik metams po to, kai Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) užfiksavo pažeidimus Vilniaus miesto savivaldybės paskelbtame maisto produktų ikimokyklinio ugdymo įstaigoms pirkime, pradėtas naujas konkursas. Tikimasi, kad jo sąlygose jau nebėra konkurenciją varžančių spragų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ankstesnį pirkimą laimėjo įmonė „Pontem“, tačiau po VPT įvertinimo centralizuotas pirkimas buvo nutrauktas, ir Vilniaus darželiai galėjo patys rinktis savo tiekėją“, – sakė savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Giedrius Krasauskas.

REKLAMA

Tačiau dauguma maistą ir toliau gaudavo iš „Pontem“. Kaip LRT.lt informavo įmonės atstovas Tomas Vaišvila, „Pontem“ šiuo metu maisto produktus tiekia 136 Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigoms.

Statistikos departamento duomenimis, 2013 metais Vilniuje veikė 227 darželiai. Tad „Pontem“ aptarnauja 60 proc. šių įstaigų.

Neoficialiomis LRT.lt žiniomis, per tą laikotarpį, kai nebuvo paskelbtas naujas konkursas, Vilniaus miesto savivaldybė permokėjo maždaug 10 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Pažeidė konkurenciją

VPT įvertinime nurodyta, kad pirkimo į atskirus pirkimo objektus neskirstyti nusprendusi savivaldybė pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo straipsnį, kuris reikalauja užtikrinti konkurenciją ir nediskriminuoti tiekėjų.

Savivaldybė taip pat nustatė itin aukštus kvalifikacijos reikalavimus tiekėjų patirčiai patikrinti. Reikalauta, kad per pastaruosius 3 metus bendrovė būtų vykdžiusi bent vieną maisto prekių tiekimo ugdymo įstaigoms sutartį, kurios vertė ne mažesnė nei 30 mln. litų be PVM. VPT teigimu, toks reikalavimas buvo per didelis, diskriminacinis ir dirbtinai ribojo konkurenciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VPT nustatė ir daugiau įstatymų pažeidimų bei įpareigojo savivaldybę pakeisti pirkimo dokumentų nuostatas.

Neatitiko rekomendacijų

Ankstesniame pirkime nebuvo atsižvelgta į VPT rekomendacijas vykdant maisto produktų ir maitinimo paslaugų pirkimus, pagal kurias perkančiosios organizacijos turėtų būti visų pirma skatinamos skaidyti stambias sutartis į pirkimo dalis ir taip užtikrintų maisto kokybę, tiekėjų konkurenciją ir skatintų smulkaus ir vidutinio verslo dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose.

Programas „Pienas vaikams“ ir „Vaisiai mokykloms“ vykdanti Žemės ūkio ministerija yra nurodžiusi savo rekomendaciją. Joje savivaldybių prašoma sudarant naujas sutartis su konkurso laimėtojais neįtraukti pieno gaminių ir vaisių ar daržovių tiekimo į bendras sutartis.

REKLAMA

VPT taip pat yra pažymėjusi, kad, siekiant užtikrinti vaikams tiekiamo maisto kokybę, reikėtų vadovautis ne pigumo, bet ekonominio naudingumo kriterijumi. T. y. konkurso nugalėtoju turėtų būti skelbiamas ne mažiausią kainą, bet geriausią kainos ir kokybės santykį pasiūlęs dalyvis.

Pasibaisėjo kokybe

Dėl prastos Vilniaus darželiuose ruošiamo maisto kokybės sujudimas buvo kilęs praeitų metų pavasarį, kai Lietuvos tėvų forumas užsakė maisto produktų, paimtų iš Vilniaus darželio „Varpelis“, kokybės tyrimus.

Kauno technologijos universiteto Maisto tyrimo centro specialistai nustatė, kad piene ir varškėje buvo gerokai mažiau baltymų nei nurodyta ant pakuotės, rasta bakterijų, kurių ten apskritai neturėtų būti. Pieniškose dešrelėse ir dešroje rasta krakmolo, kurio neturėtų būti aukščiausios kokybės produktuose, kaip nurodyta etiketėje. Vaikams neturėtų būti duodama ir produktų su skonio stiprikliais, kurių taip pat aptikta.

REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tyrimo metu iš 17 „Pontem“ sandėliuose paimtų mėginių 6 (karštai rūkyta dešra, virtos dešrelės, pienas, trinta varškė ir braškinis jogurtas) neatitiko kokybės reikalavimų.

T. Vaišvila pasakojo, kad po sutarties nutraukimo „Pontem“ peržiūrėjo savo asortimentą ir Vilniaus darželiams pasiūlė naujovių, dar daugiau įdomesnių žinomų prekių ženklų.

„Kaip partnerį tolesniam bendradarbiavimui mus pasirinko didžioji dauguma Vilniaus darželių“, – teigė „Pontem“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar „Pontem“ ketina dalyvauti šiuo metu vykstančiame viešajame pirkime, kurio paraiškų priėmimo laikas baigiasi vasario 27 dieną, T. Vaišvila sakė, kad tai dar nėra nuspręsta.

„Kita vertus, gerai pažįstame tiek Vilniaus miesto, tiek rajono darželių bei kitų Lietuvos miestų ikimokyklinio ugdymo įstaigų poreikius ir su konkurencingomis kainomis dirbame visoje Lietuvoje – tiek su valstybiniais, tiek su privačiais darželiais“, – kalbėjo jis.

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis LRT.lt sakė, kad naujasis konkursas turėtų būti baigtas artimiausiu metu, bet pažymėjo, kad jam dar nustatytas apskundimo laikotarpis.

REKLAMA

Pašnekovo teigimu, anksčiau kokybės reikalavimų neatitikusius maisto produktus tiekusi „Pontem“ viešajame pirkime taip pat gali dalyvauti.

Priminė Vilniaus skolą

TS-LKD narys, kandidatas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą Vytautas Keršanskas pažymėjo, kad vaikų maitinimo problema yra labai svarbi.

„Visi žinome apie Vilniaus miesto savivaldybės skolą, ir kai kurios iniciatyvos bei neveiksnumas su ja nelabai dera. Istorija su šiuo viešuoju pirkimu yra konkretus skaidrumo trūkumo pavyzdys“, – sakė politikas.

V. Keršanskas taip pat neskubėjo girti naujojo konkurso – esą tai padaryti bus galima, kai jis pasibaigs: „Nes gali atsirasti naujų landų“.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybės Tarybos narys ir Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Zbignievas Maciejevskis atsisakė su LRT.lt kalbėti apie maisto produktų Vilniaus darželiams tiekimą: „Esu Tarybos narys, ir jei gausiu atitinkamą raštą, tada aiškinsiuos“.

Jo teigimu, apie su šiuo viešuoju pirkimu susijusias problemas žino valdininkai. „Ačiū, aš dabar neturiu laiko“, – prieš padėdamas telefono ragelį kelis kartus pakartojo vėl į miesto Tarybą kandidatuojantis „Valdemaro Tomaševskio bloko“ narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų