REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Donaldas Trumpas pradėjo kadenciją dar labiau suskaldydamas visuomenę (nuotr. SCANPIX)

Vos įžengęs į Baltuosius rūmus naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas išprovokavo audringą ginčą, kokia visuomenės dalis iš tikrųjų jį palaiko, bet sekmadienį pasistengė nukreipti žmonių dėmesį į artimiausius savo darbus.

20

Vos įžengęs į Baltuosius rūmus naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas išprovokavo audringą ginčą, kokia visuomenės dalis iš tikrųjų jį palaiko, bet sekmadienį pasistengė nukreipti žmonių dėmesį į artimiausius savo darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą dieną po didžiulių prieš jį nukreiptų protestų Vašingtone ir šimtuose kitų pasaulio miestų naujasis prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ išjuokė į gatves išėjusius demonstrantus.

REKLAMA

„Kodėl šie žmonės nebalsavo? Garsenybės smarkiai kenkia reikalui“, – parašė D.Trumpas sekmadienį paryčiais, turėdamas galvoje aktorius, muzikantus, rašytojus ir filmų kūrėjus, per eitynes Vašingtone griežtai kritikavusius naująjį prezidentą.

Po maždaug valandos D.Trumpas tviteryje paskelbė kiek taikesnę žinutę, kurioje rašė, kad „taikūs protestai yra mūsų demokratijos skiriamasis ženklas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors ne visuomet pritariu, aš pripažįstu žmonių teises reikšti savo pažiūras“, – rašė jis.

Daugiau nei du milijonai žmonių, daugiausia moterų, Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyje dalyvavo eitynėse už moterų teises ir prieš naujojo prezidento politiką.

D.Trumpui teko klausytis jam nepalankių šių eitynių palyginimų su ankstesnę dieną vykusia jo inauguracija ir joje dalyvavusių žmonių skaičiumi. Šeštadienį jis apkaltino žiniasklaidą pateikus melagingą informaciją apie tai, kiek žmonių dalyvavo jo prisaikdinimo ceremonijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Panašu, kad buvo milijonas, pusantro milijono žmonių“, – sakė D.Trumpas ir pridūrė, kad „visas kelias iki (George') Washingtono paminklo buvo sausakimšas“.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris taip pat užsipuolė žiniasklaidą, paskelbusią nuotraukas, kuriose buvo aiškiai matyti, kad minia buvo gerokai mažesnė ir tikrai nebuvo nusidriekusi iki paminklo. Jis pareiškė, kad toks nušvietimas yra „gėdingas“.

„Trumpas apsėstas skaičių“

Praeityje nekart patekusi į kontroversijų sūkurį dėl pateiktų vertinimų, dabar Vašingtono valdžia nebeskelbia duomenų apie susirenkančių minių dydį.

REKLAMA

Visgi aeronuotraukų ir miesto transporto pareigūnų pateiktų duomenų apie metropoliteno apkrovą analizė aiškiai parodė, kad į D.Trumpo inauguraciją susirinko kur kas mažesnė minia žmonių nei į Baracko Obamos (Barako Obamos) prisaikdinimą 2009-aisiais.

„Vertinant plačiai minios dydis yra nereikšmingas dalykas, – tviteryje parašė buvęs B.Obamos patarėjas Davidas Axelrodas. – Faktas, kad (prezidentas) apsėstas šio dalyko, nėra nereikšmingas“.

D.Trumpo patarėjai sekmadienį laikėsi gynybinės pozicijos, apiberti klausimų, kodėl administracijai taip rūpi minios dydis.

REKLAMA

Televizija NBC prezidento aukšto rango patarėjos Kellyanne Conway paklausė, kodėl D.Trumpas nurodė savo atstovui spaudai pateikti „įrodomai melagingus“ duomenis apie inauguracijoje dalyvavusių žmonių skaičių. Ji atsakė: „Seanas Spiceris pateikė alternatyvius faktus“.

Šis pareiškimas sulaukė audringos reakcijos tviteryje. Žyma #alternativefacts išplito kaip virusas ir tapo populiariausia Jungtinėse Valstijose bei antra pagal populiarumą pasaulyje.

Laukiantys darbai

K.Conway ir S.Spiceris sekmadienį stengėsi nukreipti dėmesį į administracijos laukiančius darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie pabrėžė, kad prezidento ateinančią savaitę laukia labai įtempta darbotvarkė, įskaitant planus pasirašyti kelis potvarkius, susijusius su rinkimų kampanijos metu duotų pažadų įgyvendinimu.

Naujasis prezidentas sekmadienį kalbėjosi telefonu su Izraelio vyriausybės vadovu Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi). Valstybių lyderiai aptarė „Irano keliamas grėsmes“ ir sutarė, kad Izraelis ir palestiniečiai dėl taikos turi tartis „tiesiogiai“, rašoma Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

Ketvirtadienį D.Trumpas Filadelfijoje susitiks su Kongreso nariais respublikonais.

Penktadienį naujojo prezidento laukia susitikimas su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May. Ji taps pirmąja užsienio valstybės lydere, apsilankiusia Baltuosiuose rūmuose po to, kai darbą pradėjo naujoji administracija.

REKLAMA

Svarbi parama Tillersonui

Kol kas Senatas yra pritaręs tik dviejų D.Trumpo kabineto narių paskyrimui. Tačiau sekmadienį naujasis prezidentas sulaukė gerų žinių dėl savo pasirinkto kandidato į valstybės sekretoriaus postą, buvusio naftos milžinės „ ExxonMobil “ valdybos pirmininko Rexo Tillersono.

Du įtakingi respublikonų senatoriai Lindsey Grahamas ir Johnas McCainas, anksčiau reiškę abejonių dėl R.Tillersono tinkamumo eiti valstybės sekretoriaus pareigas, sekmadienį pareiškė pritarsiantys jo paskyrimui.

Teisingumo departamentas savo ruožtu pranešė, kad vyriausybės kovos su nepotizmu įstatymai neužkerta kelio D.Trumpo žentui Jaredui Kushneriui (Džaredui Kušneriui) užimti prezidento aukšto rango patarėjo postą.

REKLAMA

Tuo tarpu jau daugiau nei 100 tūkst. žmonių tinklalapyje Whitehouse.gov pasirašė peticiją, reikalaujančią, kad milijardierius prezidentas nedelsiant paviešintų savo mokesčių deklaracijas. Surinkti 100 tūkst. parašų turėtų įpareigoti Baltuosius rūmus per 30 dienų reaguoti į peticiją.

Tačiau D.Trumpo patarėjai suskubo atmesti tokią galimybę, nors rinkimų kampanijos metu jis ne kartą žadėjo paviešinti mokesčių deklaracijas, kai bus užbaigtas federalinis mokesčių auditas.

„Jis neketina paviešinti savo mokesčių deklaracijų, – kategoriškai nukirto K.Conway. – Ginčijome tai viso rinkimų proceso metu. Žmonėms tai nerūpėjo, jie balsavo už jį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį per kelių naujosios administracijos narių prisaikdinimą D.Trumpas emocingai užsiminė apie „gražų laišką“, paliktą jam Baltuosiuose rūmuose B.Obamos.

„Atėjau į Ovalųjį kabinetą ir radau tą gražų laišką nuo prezidento Obamos“, – sakė jis.

„Tai buvo labai gražu iš jo pusės, ir mes jį branginsime“, – sakė D.Trumpas, laikydamas baltą voką, kurį vėliau įsidėjo į savo švarko kišenę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų