REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ispanija ir Kroatija. Tokios žvaigždžių perpildytos komandos susitiks pirmajame Europos krepšinio čempionato etape. Į likusius du C grupės aštuntfinalio kelialapius pretenduoja juodkalniečiai bei čekai. Vengrai ir rumunai krepšinį žaisti kol kas mokosi. Arba prisimena, kaip tai daryti.

Ispanija ir Kroatija. Tokios žvaigždžių perpildytos komandos susitiks pirmajame Europos krepšinio čempionato etape. Į likusius du C grupės aštuntfinalio kelialapius pretenduoja juodkalniečiai bei čekai. Vengrai ir rumunai krepšinį žaisti kol kas mokosi. Arba prisimena, kaip tai daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ispanija

Ispanijos rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Didžiausios pergalės. Nuolat galingą rinktinę surinkdavusiems ispanams prireikė laiko, kol užaugo auksinė ir varžovus traiškanti karta.

REKLAMA

Pau Gasolis, Juanas Carlosas Navarro, Felipe Reyesas, Rudy Fernandezas, Jose Manuelis Calderonas. Tai – keli ryškiausias pergales pasiekusios Ispanijos rinktinės kariai.

Ispanai dominavimą Europos čempionatuose pradėjo 1999-aisiais. Nuo to laiko ši rinktinė tik kartą nelipo ant prizininkų pakylos – 2005-aisiais Serbijoje ir Juodkalnijoje. Ispanai 2009-aisiais Lenkijoje, 2011-aisiais Lietuvoje ir 2015-aisiais Prancūzijoje tapo Europos čempionais, 1999-aisiais Prancūzijoje, 2003-aisiais Švedijoje bei 2007-aisiais namie – vicečempionais, 2001-aisiais Turkijoje laimėjo bronzos medalius.

REKLAMA
REKLAMA

Netektys. Ispanai į šių metų Europos čempionatą neatvyks pajėgiausios sudėties.

Vyriausiasis komandos treneris iš Italijos Sergio Scariolo, kaip visada, rinkosi iš dviejų natūralizuotų krepšininkų – NBA žaidžiančių Serge’o Ibakos ir Nikolos Mirotičiaus. Pagal FIBA taisykles, rinktinei gali atstovauti vienas natūralizuotas krepšininkas.

Šįkart laimingą bilietą ištraukė Juodkalnijoje gimęs N. Mirotičius. Puolėjas su Čikagos „Bulls“ derasi dėl naujos sutarties ir paklausė klubo rekomendacijų nevykti į Europos čempionatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar viena didelė ispanų netektis – Madrido „Real“ lyderis Sergio Llullas. Jis kontrolinių rungtynių su Belgijos rinktine metu patyrė kryžminių kelio raiščių traumą ir, kaip pranešama, devyniems mėnesiams iškrito iš rikiuotės.

Ispanijos rinktinei pirmąkart nuo 2009-ųjų nepadės puolėjas Victoras Claveras. Jam gegužės pabaigoje atlikta menisko operacija. Traumą patyrė ir Pau Ribasas.

Nebus ir ilgamečių komandos narių F. Reyeso ir R. Fernandezo. Abu pareiškė norą ilsėtis ir geriau pasiruošti artėjančiam klubiniam sezonui.

REKLAMA

Nikola Mirotičius (nuotr. SCANPIX)

Sudėtis. Nepaisant minėtų bėdų, žvaigždžių Ispanijos rinktinėje netrūksta.

Iš komandos išsiskiria broliai. Tai dvi aukštaūgių brolių, žaidžiančių NBA, poros. Labiau patyrę – 37-erių P. Gasolis (San Antonijo „Spurs“) ir 32-ejų Marcas Gasolis (Memfio „Grizzlies“). Jaunosios kartos broliai – 23-ejų Willy Hernangomezas (Niujorko „Knicks“) bei 21-erių Juanas Hernangomezas (Denverio „Nuggets“).

Rinktinėje – dar du NBA krepšininkai. Tai 26-erių Ricky Rubio (Jutos „Jazz“) ir 24-erių Alexas Abrinesas (Oklahomos „Thunder“).

REKLAMA

Stipriausiose Europos komandose žaidžia 31-erių Sergio Rodriguezas (Maskvos CSKA, Rusija) bei 37-erių J. C. Navarro („Barcelona“). Pastarasis po čempionato baigs karjerą rinktinėje.

Į komandą taip pat pateko į Eurolygą sugrįžusios „Valencia“ trejetas – 24-erių Guillemas Vivesas, 25-erių Joanas Sastre, 33-ejų Fernando San Emeterio ir vasarą iš Valanesijos į Barseloną persikėlęs 24-erių Pierre’as Oriola.

Juanas Carlos Navarro (nuotr. SCANPIX)

Lyderis. P. Gasolis. Nepaisant to, kad šiam NBA krepšininkui 37-eri, jis vis dar žaidžia aukščiausio lygio krepšinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Spurs“ puolėjas praėjusiame NBA sezone rinko 12,4 taško ir 7,8 atkovoto kamuolio. Jo karjeros už Atlanto statistika – atitinkamai 17,9 bei 9,4.

P. Gasolis – dukart NBA čempionas (2009, 2010 metai), dukart geriausias Europos krepšininkas (2008, 2009) ir dukart geriausias Europos čempionato žaidėjas (2009, 2015).

Pau Gasolis (nuotr. SCANPIX)

Treneris. Italas S. Scariolo Ispanijos rinktinę treniruoja nuo 2015-ųjų. Prieš tai šios komandos žaidimui vadovavo ir 2009–2012 metais.

56-erių S. Scariolo su ispanais triskart tapo Europos čempionu (2009, 2011, 2015 metais).

Sergio Scariolo (nuotr. SCANPIX)

Tikslas. Čempionės titulas.

„Negalime praleisti šanso laimėti medalį“, – šiemet sakė S. Rodriguezas.

Komandos lyderis P. Gasolis – daug drąsesnis: „Ispanijos rinktinė stipri kovoti dėl čempionės titulo. Turime dideles ambicijas. Noriu laimėti čempionatą ir medalį skirti S. Llullui, kuris svarbi mūsų komandos dalis.“

REKLAMA

Ekspertų vertinimas. Europos čempionatą per „Viasat Sport Baltic“ komentuosiantis Vaidas Čeponis ispanus vadina akivaizdžiais ne tik grupės, o ir čempionato favoritais. Esą stipriausios Ispanijos rinktinės grandys – įžaidėjai ir vidurio puolėjai. Silpniausia – atakuojantys gynėjai. Ispanai turi vienintelį tipišką šios pozicijos krepšininką – J. C. Navarro, kurio geriausi laikai praeityje. V. Čeponis mano, kad antruoju numeriu rungtyniaus ir A. Abrinesas.

„Ispanams iškovoti aukso medalius gali sutrukdyti nebent netinkamas nusiteikimas atkrintamosiose varžybose“, – mano V. Čeponis.

REKLAMA

Jam antrino Utenos „Juventus“ vyriausiasis treneris Gediminas Petrauskas: „Iš ispanų galima laukti visko. Jų krepšinis greitas, laisvas. Rinktinė turi stiprią priekinę liniją, gerus metikus, protingus įžaidėjus.“

Kroatija

Kroatijos rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Didžiausios pergalės. Praeityje. Pastaraisiais metais nuolat ryškių žvaigždžių nestokojanti rinktinė stebuklų neparodo.

Geriausi rezultatai buvo pirmaisiais kroatų Europos čempionatais – 1993-aisiais ir 1995-aisiais. Abukart iškovoti bronzos medaliai. Tada Kroatijos rinktinėje „koncertavo“ tokie krepšininkai kaip Toni Kukočius, Dino Radja, Žanas Tabakas ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kroatai netoli apdovanojimų pakylos buvo 2013-aisiais. Slovėnijoje 66:92 ispanams pralaimėtas mažasis finalas. Liko tenkintis „mediniu“ medaliu.

Netektys. Priekinė linija.

Rinktinei atsisakė padėti tokie krepšininkai kaip Los Andželo „Lakers“ aukštaūgis Ivica Zubačius, į Bostono „Celtics“ išvykstantis Ante Žižičius, „Barcelona“ narys Ante Tomičius, Zagrebo „Cedevita“ žaidžiantis Miro Bilanas. Visi jie – aukštaūgiai.

Prie netekčių reikia pridėti du gynėjus. Tai – Orlando „Magic“ narys Mario Hezonja ir „Cedevita“ krepšininkas Luka Babičius.

REKLAMA

Visi išvardyti žaidėjai vasarą nusprendė skirti poilsiui bei individualioms treniruotėms.

Mario Hezonja (nuotr. SCANPIX)

Sudėtis. Kroatijos rinktinė už Atlanto žaidžiančių krepšininkų turės.

28-erių Bojanas Bogdanovičius kitą sezoną atstovaus Indianos „Pacers“, 23-ejų Dario Šaričius ir toliau gins Filadelfijos „76ers“, 19-metis Draganas Benderis – Finikso „Suns“ garbę.

Eurolygoje seniai rungtyniauja 32-ejų Krunoslavas Simonas, vasarą susiejęs ateitį su Stambulo „Anadolu Efes“.

Kroatijos rinktinėje legionierių yra ir daugiau: 35-erių buvęs žalgirietis Marko Popovičius (Fuenlabrados „Baloncesto“, Ispanija), 23-ejų Dominikas Mavra (Badalonos „Joventut“, Ispanija), 26-erių Darko Planiničius („Dinamo Basket Sassari“, Italija), 26-erių Ivanas Buva (Stambulo BB, Turkija).

REKLAMA

Vietinėje lygoje rungtyniauja „Cedevita“ ketvertas – 32-ejų Roko Ukičius, 32-ejų Marko Tomasas, 27-erių Ivanas Ramljakas, 28-erių Filipas Krušlinas. Zagrebo „Cibona“ žaidžia 32-ejų Luka Žoričius.

Dario Šaričius (nuotr. SCANPIX)

Lyderis. B. Bogdanovičius.

Būtų galima rinktis iš dviejų NBA krepšininkų – B. Bogdanovičiaus ir D. Šaričiaus.

Pastarasis NBA debiutavo su trenksmu – 12,8 taško, 6,3 atkovoto kamuolio. D. Šaričius buvo realus pretendentas į geriausio lygos naujoko titulą, bet juo netapo. Tačiau kroatas pateko į pirmąją geriausių naujokų komandą.

REKLAMA
REKLAMA

Daug labiau patyręs ir tikras Kroatijos rinktinės lyderis – B. Bogdanovičius. Jis tapo Domanto Sabonio komandos draugu „Pacers“, o prieš tai rungtyniavo Bruklino „Nets“ ir Vašingtono „Wizards“. Anksčiau siautė Eurolygoje – Stambulo „Fenerbahce“.

B. Bogdanovičius praėjusiame sezone NBA lygoje su „Wizards“ marškinėliais rinko 13,7 taško, atkovojo 3,4 kamuolio. Bendra trejų metų NBA statistika – 11,3 taško, 3,1 atkovoto kamuolio.

B. Bogdanovičius ne tik Kroatijos rinktinėje, o ir NBA lygoje nevengia imtis atsakomybės, atlikti svarbius metimus. Kroatas pasižymi šaltais nervais ir universalumu.

Bojanas Bogdanovičius (nuotr. SCANPIX)

Treneris. Tai – pastarųjų metų Kroatijos rinktinės problema.

Daug ekspertų kritikos strėlių lėkė į Jasminą Repešą. Jis kroatus treniravo dukart – 2005–2009 ir 2012–2014. Strategas akivaizdžiai nesusitvarkė su Kroatijos krepšinio žvaigždžių ambicijomis ir nesugebėjo suburti vieningo kolektyvo. Keisti buvo ir kai kurie paties trenerio sprendimai.

58-erių Aleksandaras Petrovičius prie rinktinės vairo stojo 2016-aisiais. Prieš tai strategas 2013–2014 sezone tris mėnesius treniravo Vilniaus „Lietuvos rytą“, o tada buvo atleistas. A. Petrovičiaus vietą užėmė iki tol asistentu dirbęs Dainius Adomaitis. A. Petrovičius, savo ruožtu, dvejus metus buvo be darbo.

REKLAMA

Apskritai A. Petrovičius didelių pergalių kaip treneris nėra pasiekęs. Ryškiausi laimėjimai – su krepšininko apranga. A. Petrovičius iškovojo du pasaulio čempionato ir po vieną olimpinių žaidynių bei Europos pirmenybių bronzos medalį.

A. Petrovičius – legendinio Kroatijos krepšininko Draženo Petrovičiaus brolis. „Krepšinio Mocartu“ vadintas NBA krepšininkas 1993-aisiais žuvo automobilio avarijoje.

Aleksandaras Petrovičius (nuotr. SCANPIX)

Ekspertų vertinimas. „Kroatų pasirodymai nebūtina tokie, kokių jie patys norėtų. Tačiau tai – individualiai labai stipri komanda, pavojingas varžovas bet kokiai rinktinei“, – įsitikinęs G. Petrauskas.

V. Čeponio nuomone, kroatams gali išeiti į naudą tai, kad į čempionatą nevyks A. Tomičius. „Barcelona“ vidurio puolėjas renka nemažai taškų, bet yra lėtas ir prastai besiginantis centras. Komentatoriaus vertinimu, Kroatijos rinktinė, su L. Žoričiumi priešaky, galės sėkmingiau stabdyti varžovų derinį „du prieš du“.

„Kroatai turi du individualiai velniškai pajėgius krepšininkus – B. Bogdanovičių ir D. Šaričių. Treneris A. Petrovičius leidžia žaisti laisvą krepšinį su daug improvizacijos. Jis nėra toks principingas ir griežtas kaip, tarkime, J. Repeša ar Nevenas Spahija. Pastarieji sudėtingais charakteriais sukeldavo nemažai įtampos rinktinėje“, – pasakojo V. Čeponis.

REKLAMA

Juodkalnija

Juodkalnijos rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Didžiausios pergalės. Nėra.

2017-ųjų Europos čempionatas juodkalniečiams bus trečiasis istorijoje. Iki tol kalnų nenuversta. 2011-aisiais Juodkalnijos rinktinė liko 21-a, 2013-aisiais – 17-a.

Netektys. 25-erių Nemanja Radovičius. Jis vasarą pakeitė komandą Ispanijoje – iš „UCAM Murcia“ persikėlė į Obradoiro CAB.

208 centimetrų ūgio krepšininkas čempionatui ruošėsi, bet patyrė kojos traumą.

„Nemanjai reikia laiko, o mes jo neturime. Apskritai nesuprantu, kodėl taisyklės reikalauja į čempionatus vežtis tik 12 krepšininkų. Juk reikia sužaisti tiek daug rungtynių! Tai visiška gėda ir dėl to ne kartą kritikavau FIBA“, – piktinosi juodkalniečius treniruojantis Bogdanas Tanjevičius.

Sudėtis. Rinktinėje – vienas NBA krepšininkas. Tai – Orlando „Magic“ narys Nikola Vučevičius.

Eurolygos grando Madrido „Real“ priklauso 18-metis Dino Radončičius, „Barcelona“ žaidžia 30-metis natūralizuotas amerikietis Tyrece’as Rice’as. Jo istorija įdomi, mat juodkalniečiai pagrasino atimti krepšininko pilietybę. To išsigando ir „Barca“, nes T. Rice’as Ispanijoje nelaikomas legionieriumi. Taigi juodkalniečių ultimatumas pasiteisino – buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ legionierius vyks į Rumuniją.

REKLAMA

Šiemet Eurolygoje žais ir 25-erių Bojanas Dubljevičius, vilkintis „Valencia“ marškinėlius.

25-erių Marko Todorovičius žaidžia Maskvos srities „Chimki“ (Rusija), 25-erių Nemanja Durišičius – Bonos „Telekom Baskets“ (Vokietija), 27-erių Vladimiras Mihailovičius – Oldenburgo „EWE Baskets“ (Vokietija), 26-erių Milutinas Djukanovičius – „KTE-Duna Aszfalt“ (Vengrija), 29-erių Nikola Pavličevičius„Olaj“ (Vengrija).

Likę Juodkalnijos rinktinės kandidatai rungtyniauja vietos čempionate. Tai – Podgoricos „Budučnost“ atstovai 27-erių Filipas Barovičius, 23-ejų Nikola Ivanovičius, 24-erių Danilo Nikoličius, 30-ies Suadas Šehovičius. 29-erių Nemanja Vranješas„Mornar“ narys.

Tyrese'as Rice'as (nuotr. SCANPIX)

Lyderis. 26-erių N. Vučevičius NBA žaidžia nuo 2011-ųjų. Pirmasis juodkalniečio sezonas prabėgo „76ers“, kiti – Orlando „Magic“.

N. Vučevičius praėjusiame sezone vidutiniškai rinko dvigubą dublį – 14,6 taško, 10,4 atkovoto kamuolio. 213 centimetrų ūgio krepšininko šešių sezonų karjeros statistika – 14,6 taško, 9,9 atkovoto kamuolio.

NBA spindintis aukštaūgis dalyvavo dvejuose Europos čempionatuose, bet tapo Juodkalnijos sirgalių nusivylimu. 2011-aisiais Lietuvoje jis vidutiniškai pelnė 5 taškus, atkovojo 3,2 kamuolio, 2013-aisiais Slovėnijoje – 7 taškus, 4 atkovotus kamuolius.

REKLAMA

Nikola Vučevičius (nuotr. SCANPIX)

Treneris. B. Tanjevičius. Patyręs 70-metis specialistas komandą treniruoja nuo 2015-ųjų.

B. Tanjevičius 1979-aisiais laimėjo Eurolygą, vadovavęs Sarajevo „Bosna“ krepšininkams.

Strategas yra treniravęs Jugoslavijos, Italijos ir Turkijos rinktines. B. Tanjevičius su italais triumfavo 1999-ųjų Europos čempionate Prancūzijoje. Treneris su turkais ir jugoslavais laimėjo sidabro medalius. Turkijos rinktinė šiuos apdovanojimus iškovojo 2010-ųjų pasaulio pirmenybėse Turkijoje. Jugoslavijos – 1981-ųjų Europos čempionate Čekoslovakijoje.

Bogdanas Tanjevičius (nuotr. SCANPIX)

Ekspertų vertinimas. „Juodkalnijos rinktinė gali tapti tamsiuoju čempionato arkliuku. N. Vučevičius, B. Dubljevičius, T. Rice’as bus grėsminga jėga daugeliui varžovų. Komandos žaidimas neturėtų būti chaotiškas, nes jai vadovauja reiklus patyręs strategas B. Tanjevičius“, – vertino V. Čeponis.

G. Petrausko nuomone, N. Vučevičiaus prastesnį žaidimą Europos čempionate lemia prieš juodkalniečius rungtyniaujančių varžovų analizė. Be to, N. Vučevičius – priekinės linijos krepšininkas, tad jam reikia komandos draugų pagalbos. Jie Juodaklnijos rinktinėje – gerokai prastesni nei „Magic“.

REKLAMA

Čekija

Čekijos rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Didžiausios pergalės. Nėra.

Čekai nelaimėję jokių apdovanojimų šalies krepšinio istorijoje.

Rinktinė apskritai dažniausiai į Europos čempionatus nepatekdavo. Komanda Senojo žemyno pirmenybėse žaidė keturis kartus. Geriausias pasirodymas – praėjusiame Europos čempionate. Tada čekai ketvirtfinalyje 75:89 pralaimėjo serbams ir liko septinti.

Netektys. 2015-aisiais Čekijos rinktinės žaidimas laikėsi ant dviejų krepšininkų pečių – tuometinių Eurolygos žvaigždžių Tomašo Satoransky ir Jano Vesely.

Pastarojo šįkart nebus. 27-erių „Fenerbahce“ bokštas tokį sprendimą priėmė pats. Esą 213 centimetrų puolėjas po sezono yra pavargęs ir išsekęs.

Į rinktinę neatvyko ir kitas vidurio puolėjas, turėjęs tapti pagrindiniu centru. 24-erių metų 217 centimetrų Ondrejaus Balvino į nacionalinę komandą neišleido Ispanijos Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“.

Lyginant su sėkmingiausiu Čekijos krepšinio istorijoje Europos čempionatu, šįkart rinktinei nepadės Pavelas Houska, Davidas Jelinekas, Pavelas Pumprla ir natūralizuotas amerikietis Blake’as Schilbas.

Janas Vesely (nuotr. SCANPIX)

Sudėtis. T. Satoransky į Rumuniją vyks.

Jis pagalbos gali laukti iš keturių rinktinės legionierių – Ispanijoje žaidžiančio 22-ejų Adamo Pechaceko (Obradoiro CAB), Prancūzijoje rungtyniaujančio 24-erių Tomašo Kyzlinko („JL Bourg“) ir Lenkijoje save realizuojančių 27-erių krepšininkų Patriko Audos („Rosa Radom“) bei Lukašo Palyzos („GTK Gliwice“).

REKLAMA

Kiti aštuoni rinktinės kandidatai žaidžia Čekijoje. 24-erių Tomašas Vyoralas, 37-erių Jiri Welschas, 22-ejų Martinas Peterka, 25-erių Jaromiras Bohacikas ir 24-erių Martinas Krizas atstovauja Nimburko ČEZ. 24-erių Michalas Maresas rungtyniauja Prahos USK, 29-erių Jakubas Sirina„Opava“, o 30-metis Kamilis Svrdlikas„Pardubice“.

Iš Čekijoje žaidžiančių rinktinės krepšininkų didžiausia žvaigždė – J. Welschas. Tai – Čekijos krepšinio legenda, 2002–2006 žaidusi NBA lygoje. Šiuo metu gimtinėje rungtyniaujantis veteranas praėjusiame sezone rinko 4,8 taško.

Jiri Welschas (nuotr. SCANPIX)

Lyderis. Ilgai svarstyti ir dvejoti nereikia – T. Satoransky. Jis 2015-ųjų Europos čempionate rinko 14,1 taško ir 7,3 rezultatyvaus perdavimo.

Nors čekui 25-eri, jis pakankamai patyręs krepšininkas. T. Satoransky 2014–2016 metais žaidė „Barcelona“ ir buvo pagrindinis šios komandos įžaidėjas.

T. Satoransky praėjusią vasarą išvyko į NBA. Įžaidėjas Vašingtono „Wizards“ itin svarbus nebuvo. Čekas vidutiniškai pelnė 2,7 taško, atliko 1,6 rezultatyvaus perdavimo, atkovojo 1,5 kamuolio.

Tomašas Satoransky (nuotr. SCANPIX)

Treneris. Ronenas Ginzburgas. Izraelio pilietis seniai įleidęs šaknis Čekijoje. Strategas 2006-aisiais atvyko į ČEZ ir dirbo asistentu. R. Ginzburgui 2011-aisiais patikėtas vyriausiojo trenerio postas. Jį specialistas užima iki šiol.

53-ejų R. Ginzburgas Čekijos rinktinės treneriu dirba nuo 2013-ųjų.

Ronenas Ginzburgas (nuotr. SCANPIX)

Ekspertų vertinimas. „Mano nuomone, Čekijos ekipa be J. Vesely čempionate nepajėgi nuversti kalnų. T. Satoransky nebus vienas lauke karys“, – įsitikinęs V. Čeponis.

Panašiai kalbėjo ir G. Petrauskas. Jo nuomone, T. Satoransky – labai geras žaidėjas, bet ne tokio lygio, kad ištemptų visą komandą. Tiesa, treneris nenuverstino ir krepšininkų, žaidžiančių Čekijoje.

„Nors tai – visiškai ne krepšinio šalis, bet gali pateikti staigmenų. Juo labiau, kad ČEZ nariai patirties semiasi VTB Vieningoje lygoje. Joje Nimburko komanda žaidžia nuo 2011-ųjų“, – kalbėjo G. Petrauskas.

Vengrija

Adamas Hanga (nuotr. SCANPIX)

Didžiausios pergalės. Labai tolimoje praeityje.

Vengrijos rinktinė – viena iš dviejų C grupės komandų, galinčių pasigirti Europos čempionės vardu. Tačiau šį triumfą mažai kas pamena, mat jis buvo 1955-aisiais Vengrijoje. 1953-aisiais vengrai buvo antri, 1946-aisiais – treti. Vengrijos rinktinė triskart liko greta apdovanojimų pakylos – ketvirta (1957, 1959 ir 1963 metais).

Vengrijos komandos nuolatinės kelionės į Europos pirmenybes baigėsi 1969-aisiais. Tada rinktinė buvo aštunta. Nuo to laiko, per beveik pusę amžiaus, į Senojo žemyno čempionato pavyko prasibrauti kartą – 1999-aisiais. Vengrai užėmė 13-ąją vietą.

Sudėtis. Ryškiausia rinktinės asmenybė – 28-erių Adamas Hanga, žaidžiantis Eurolygoje.

Ispanijoje rungtyniauja ir 24-erių Rosco Allenas, atstovaujantis Tenerifės „Iberostar“.

Prestižiniame Jungtinių Amerikos Valstijų Kalifornijos universitete (UCLA) studijuoja ir žaidžia 21-erių Gyorgy Golomanas.

Kiti Vengrijos rinktinės krepšininkai verti mažiau dėmesio. Visi jie rungtyniauja savo šalies čempionate. „Olaj“ atstovauja 26-erių Davidas Vojvoda, 28-erių Peteris Kovačas, 32-ejų Adamas Tothas. „Atomeromu“, kurią praėjusio sezono pradžioje treniravo G. Petrauskas, žaidžia 29-erių Andrasas Rujakas ir 26-erių Janosas Eilingsfeldas. „Kormend“ nariai – 32-ejų Csaba Ferenczas bei 29-erių Milanas Csorvasi. „Szombathely“ krepšininkai – 30-metis Norbertas Tothas ir 22-ejų Benedekas Varadi. Vengrijos rinktinėje po atstovą turi ir „Alba Fehervar“ bei „KTE-Duna Aszfalt“. Tai atitinkamai Akosas Kelleris ir Krisztianas Wittmannas.

Akosas Kelleris (nuotr. SCANPIX)

Lyderis. A. Hanga.

Visą vasarą netilo kalbos, kur pakryps 28-erių vengro karjera. Tarp minimų karjeros stotelių buvo ir NBA klubai.

Galiausiai kovą dėl A. Hangos laimėjo ispanai – „Barcelona“.

201 centimetrų ūgio krepšininkas į Barseloną keliasi iš Vitorijos „Baskonia“. Vengras praėjusiame Eurolygos sezone rinko 10,5 taško, 4,4 atkovoto kamuolio ir 2,4 rezultatyvaus perdavimo.

Adamas Hanga (nuotr. SCANPIX)

Treneris. Stojanas Ivkovičius.

51-erių treneris – buvęs vidurio puolėjas. Jo ūgis 206 centimetrai. Jis 1980–1992 metais žaidė Jugoslavijoje. Tarp atstovautų komandų – Podgoricos „Budučnost“, Skopjės „Rabotnički“ ir kitos.

S. Ivkovičiaus krepšininko karjera 1992-aisiais pasuko į Vengriją. Ten šis žmogus baigė sportininko karjerą, o 2005-aisiais ėmėsi trenerio amato. S. Ivkovičius Vengrijos klubų žaidimui vadovauja iki šiol.

Ekspertų vertinimas. V. Čeponis mano, kad vengrai, su A. Hanga priešaky, yra pajėgūs įveikti čekus.

G. Petrauskas sako, kad be Lietuvos rinktinės Vengrijos komandą pažįsta geriausiai. Jo teigimu, vengrų rinktinėje išsiskiria užsienyje žaidžiantys krepšininkai. Iš vietos čempionate rungtyniaujančių žaidėjų G. Petrauskas išskiria labai gerą metiką D. Vojvodą, priekinės linijos atstovą J. Eilingsfeldą. Pastarasis žaidžia ketvirtojoje pozicijoje, nors jo ūgis siekia 196 centimetrus.

„Vengrijos lyga paremta legionieriais. Toje šalyje yra 25–30 aukštesnio lygio vietos žaidėjai ir tie klubai, kurie spėja juos nugriebti, šiuos krepšininkus pasikviečia. Todėl Vengrijoje žaidėjai labai dažnai migruoja“, – pasakojo treneris.

Rumunija

Lietuva – Rumunija (nuotr. Fotodiena.lt)

Didžiausios pergalės. Sąlyginai nėra.

Rumunai medalių Europos čempionatuose nėra iškovoję, tačiau pirmenybėse dalyvavo 17 kartų. Aukščiausios vietos – penktosios 1957-aisiais Bulgarijoje ir 1967-aisiais Suomijoje.

Rumunijos rinktinė į Senojo žemyno pirmenybes grįžta lygiai po 30 metų pertraukos. Pastarasis kartas buvo 1987-aisiais Graikijoje, kai rumunai liko 12-i.

Sudėtis. Vladas Moldoveanu – ryškiausia Rumunijos rinktinės asmenybė. Jis šiuo metu žaidžia Turkijoje, „Buyukcekmece“.

Emanuelis Cate rungtyniaus Ispanijoje, antrosios pagal pajėgumo lygos „Prat“ komandoje.

Kiti komandos krepšininkai žaidžia Rumunijoje. Tai – Catalinas Baciu, Octavianas Calota-Popa, Nandoras Kuti, Andrei Mandache, Titusas Nicoara, Bogdanas Nicolescu, Alexandru Olah, Radu Paliciucas, Catalinas Petrisoras, Rollandas Torokas, Adrianas Tudoras, Radu Virna.

Titusas Nicoara (nuotr. SCANPIX)

Lyderis. V. Moldoveanu – 29-erių rumunas, kuriuo domėjosi ir Dainiaus Adomaičio Klaipėdos „Neptūnas“.

Krepšininkas be Turkijos savo karjeroje žaidė Italijoje, Prancūzijoje, Estijoje, Lenkijoje.

Pastarojoje šalyje V. Moldoveanu gynė Zeliona Guros „Stelmet“ garbę. Tada ši komanda žaidė Eurolygoje. Kaune rumunas į „Žalgirio“ krepšį sumetė 10 taškų ir atkovojo 5 kamuolius, rungtynėse Lenkijoje surinko 16 taškų.

Vladas Moldoveanu (nuotr. SCANPIX)

Treneris. Marcelis Tenteris.

48-erių rumunas didesnes aukštumas pasiekė kaip krepšininkas. Įžaidėjas rungtyniavo ne tik gimtojoje šalyje, o ir Izraelyje, Vokietijoje. 2004–2005 metų sezonas praleistas Bambergo „Brose Baskets“.

M. Tenteris nuo 2009-ųjų treniruoja Rumunijos klubus.

Marcelis Tenteris (nuotr. Fotodiena.lt)

Ekspertų vertinimas. V. Čeponis, vertindamas rumunų šansus – negailestingas: „Būtų didelė šventė, jei jie iškovotų bent pergalę. Abejoju, ar tai pavyks. Šioje komandoje tik du žaidėjai aukštesnio lygio – V. Moldoveanu ir E. Cate.“

G. Petrauskas pasakojo, kad Rumunijos krepšinio lyga gana stipri. Jos klubai gali pasiūlyti geras sąlygas, tad žaidžia daug užsieniečių. Jie užima vietos krepšininkų vietas, kurie netobulėja.

Praėjusią savaitę draugiškas rungtynes su rumunais Rygoje sužaidė lietuviai, varžovų nepasigailėję – 97:64.

Prognozė

Sergio Rodriguezas (nuotr. SCANPIX)

V. Čeponis akivaizdžiais grupės favoritais įvardija ispanus. Komentatoriaus nuomone, dėl antrosios vietos kovos kroatais ir juodkalniečiai, ketvirtosios – čekai bei vengrai. Rumunai – grupės autsaideriai.

G. Petrauskas grupės rinktines sudėliojo taip: Ispanija, Kroatija, Juodkalnija, Čekija, Vengrija, Rumunija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų