REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kumščio dydžio skylės sienoje, sudeginti virtuvės baldai, prirūkytas kambarys ir po jį basomis lakstantis mažametis – į tokią landynę buvo paverstas nuomojamas butas. Klaipėdietė Ieva dalijasi ir kitomis istorijomis, kaip nesąžiningi nuomininkai, butų šeimininkus įklampina į milžiniškas skolas.

Kumščio dydžio skylės sienoje, sudeginti virtuvės baldai, prirūkytas kambarys ir po jį basomis lakstantis mažametis – į tokią landynę buvo paverstas nuomojamas butas. Klaipėdietė Ieva dalijasi ir kitomis istorijomis, kaip nesąžiningi nuomininkai, butų šeimininkus įklampina į milžiniškas skolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyrui iškart ji pasirodė nepatikima, o man jos pagailo. Vieniša mama su 3 ar 4 metų vaiku. Maniau bus rami, sąžininga, tad patikėjome ja. Sumokėjo užstatą, nuomą, patarnavimus. Tačiau kartą apsilankius bute ištiko šokas: virtuvės baldai sudeginti, garų surinktuvas, lubos – apdegę. Sienoje – kumščio dydžio skylės. Kambaryje prirūkyta, peleninės mėtosi, o vaikas visur aplinkui basas laksto,“ - pasakojo klaipėdietė Ieva.

REKLAMA

Moteris sakė, nors širdį ir spaudė skausmas dėl motinos vaiko, tačiau išvydusi šitaip suniokotą turtą, nuomininkę iš buto tiesiog išmetė į gatvę.

„Pati tuomet buvau ką tik susilaukusi kūdikio, tad su juo ant rankų stovėjau ir laukiau kol ji susirinks daiktus ir išeis. Per porą valandų jos su vaiku bute nebeliko. Butui sutvarkyti nepakako palikto užstato,“ - pasakojo Ieva.

Nuomininkai jaučiasi neskolingi

Po šios istorijos, Ieva butą išnuomavo jaunai šeimai.

„Jie taip norėjo ten gyventi. Prieš tai nuomavosi butą toje pačioje laiptinėje, turėjo jau čia draugų, tad labai norėjo dar pagyventi tame name. Sutikau, sumokėjo depozitą, nuomą, patarnavimus. Pragyveno apie pusantrų metų ir štai šiandien – atnešė buto raktus, sako, išsikraustėm prieš 2 savaites, grąžinkit depozitą,“ - teigė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Nuomos sutarties su šiais nuomininkais klaipėdietė nebuvo sudariusi.

„Aš nežadu pasiduoti ir grąžinti jiems užstato. Kodėl turėčiau? Juk jie iš anksto net nepranešė, kad planuoja išsikraustyti. Taip pat jie turi susimokėti ir už tas 2 savaites – tiek nuomą, tiek ir už komunalinius patarnavimus. Jiems neva tiek laiko prireikė išsikraustymui, buto tvarkymui, sako paklauskit kaimynų – mes ten nebegyvenom, tad jaučiasi neskolingi. Bet mokesčius ir nuomą tai juk jie turi sumokėti,“ - įsitikinusi Ieva.

Į gatvę išvarė šeimą su 2 vaikais

Moteris sako, jog nuo nevykusių nuomininkų nukenčia ne tik jos šeima.

„Vyro sesuo nuomavo butą šeimai. Nežinau kas jiems sutiko, bet liovėsi mokėti už patarnavimus ir nuomą. Buto šeimininkai pagailėjo, tikėjo, kad sumokės vėliau, vis gi šeima su 2 vaikais. Tačiau pusę metų buvo vilkinama. Susidarė milžiniškos skolos. Teko šeimą iškraustyti. Jie nepasiėmė nė vieno savo daikto. Su 2 vaikais ir keliais maišais išėjo tiesiog į gatvę,“ - pasakojo Ieva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nors moteriai dėl tokių istorijų skaudu, tačiau dar skaudžiau, kai patikėjusi gera valia, moteris lieka apgauta.

„Kartą išnuomavom savo butą 2 asmenims. Paaiškėjo, kad ten 10 darbininkų gyvena. Iškraustėm. Tai vėliau dar jie ir apvogė kitus nuomininkus. Nepakeitėm spynų, tad jie atsirakino ir išnešė žmonių kompiuterius, pinigus,“ - pasakojo Ieva.

Po visų šių nesėkmingų istorijų, moteris tikina butą parduosianti, o iki tol jei atsiras nauji nuomininkai - su jais bus sudaroma nuomos sutartis. Tačiau susitvarkyti dokumentų ir būstą nuomoti legaliai, sumokant valstybei mokesčius, moteris neketina.

REKLAMA

„Lietuvoje vien tik mokesčius ir tereikia mokėti. Tai kas beliktų iš nuomos tada? Užstato nepakanka nuomininkų nuostoliams padengti, po kiekvieno gyventojo reikia būstą atnaujinti,“ - kalbėjo Ieva.

Nelegaliai nuomai – valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) dėmesys

Gyventojai, nepriklausomai nuo to, trumpam ar ilgam laikui norintys nuomoti nekilnojamąjį turtą, tai gali padaryti įsigijęs verslo liudijimus. Paslaugą galima teikti ir neįsigijus minėto dokumento, tačiau tokiu atveju metams pasibaigus gyventojui privalu deklaruoti pajamas ir sumokėti 15 procentų gyventojų pajamų mokestį.

REKLAMA

Siekiant išvengti turto niokojimo, nuomotojai privalo su nuomininkais sudaryti sutartis raštu.

„Pažymėtina, kad nuomojant nekilnojamąjį turtą, gyventojams tikslinga sudaryti su nuomininku patalpų nuomos sutartį raštu. Sutartyje būtina aptarti esmines naudojimo patalpomis sąlygas, atlyginimo dydį, atsiskaitymų tvarką, atsakomybę žalos atveju ir kitus aspektus. Ši sutartis skirta ne tik įrodyti laikinosios nuomos teisėtumą, bet ir apsaugoti nuomotoją bei patį nuomininką nuo galimų nesusipratimų,” - portalui tv3.lt komentavo Valstybinės mokesčių inspkcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė - Šnirienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie nelegalios nuomos atvejus, mokesčių inspekcija dažniausiai gauna pranešimus. Visi kilę įtarimai, jog būstas yra nuomojamas nesumokant priklausančių mokesčių, patikrinami. Per praėjusius metus VMI dėmesio sulaukė 306 asmenys.

„Pastebime, jog tie mokesčių mokėtojai, kurie sulaukia VMI dėmesio ir pokalbių metu išsiaiškinama, jog būstas buvo nuomojamas, o mokestinės prievolės liko neįvykdytos, sutinka bendradarbiauti ir pateikia ar patikslina gyventojų pajamų deklaracijas. Praėjusiais metais, VMI taikytų stebėsenos veiksmų metu įvykdyti 306 pokalbiai dėl pajamų neapskaitymo ir neregistruotos veiklos. Po informavimo pateikti ar patikslinti deklaracijas, papildomai deklaruota GPM suma siekė 30,87 tūkstančių eurų,” - teigė S. Aliukonytė – Šnirienė.

VMI atkreipia dėmesį, kad privačiame apgyvendinimo sektoriuje kasmet auga registruotos veiklos skaičiai. Verslo liudijimą vykdyti veiklą „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų“ 2016 m. buvo įsigiję 7125 gyventojai, 2015 – 5768; 2014 – 5042; 2013 – 4277.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų