REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsibėgėjus žiemai gripas pakerta vis daugiau žmonių, tačiau nėščiosioms ši liga ypač pavojinga. Gydytoja akušerė-ginekologė Ingrida Kravčenkienė atkreipia dėmesį, kokie simptomai gali kelti grėsmę motinai ir vaisiui bei įvardina būdus, padėsiančius išvengti gripo infekcijos.

Įsibėgėjus žiemai gripas pakerta vis daugiau žmonių, tačiau nėščiosioms ši liga ypač pavojinga. Gydytoja akušerė-ginekologė Ingrida Kravčenkienė atkreipia dėmesį, kokie simptomai gali kelti grėsmę motinai ir vaisiui bei įvardina būdus, padėsiančius išvengti gripo infekcijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia reikia suprasti, kad gripo virusas nepatenka tiesiogiai per kraują, todėl vaisiaus užkrėtimas per placentą mažai tikėtinas. Daugiausia komplikacijų vaisius patiria dėl motinos susirgimo infekcija.

REKLAMA

Jei nėščioji suserga pirmame nėštumo trimestre, ji gali patirti persileidimą. Susirgus antrame ir trečiame trimestre atsiranda didesnė priešlaikinio gimdymo ar vaisiaus žūties rizika, taip pat dėl ligos naujagimis gali gimti per mažo svorio“, – teigia gydytoja.

Pasekmės – grėsmingos

Ginekologė tvirtina, kad gripo komplikacijos nėštumo metu gana grėsmingos, ypač mamoms, kurios liga serga itin sunkiai. Taip pat nėščiosios šiai infekcijai yra kur kas imlesnės, lengviau suserga gripu, nei tokio pat amžiaus kitos moterys.

REKLAMA
REKLAMA

Nėštumas sąlygoja tam tikrus imuninės sistemos pokyčius, todėl sumažėja ląstelinis imunitetas. Taip pat dėl nėštumo, ypač trečiame trimestre, sumažėja moters plaučių tūris, padidėja širdies plakimo dažnis, širdies darbas tampa apsunkintas ir atsiranda didesnis deguonies poreikis.

Dėl šių organizmo pokyčių moteris atsiduria didesniame pavojuje užsikrėsti ir sunkiau sirgti gripo infekcija“, – nurodo Ingrida Kravčenkienė.

Pasiteiravus, ar nėštumo metu gripas gali daryti įtaką naujagimio imuninei sistemai, gydytoja tvirtina, kad kūdikio imuniteto atsparumui didžiausią reikšmę turi gimimo metodas, tai reiškia, kad vaikas turi gimti natūraliais gimdymo takais. Taip pat svarbu, kokiame nėštumo trimestre kūdikis gimė ir ar buvo išnešiotas. Tai yra esminiai faktoriai, lemiantys vaiko imuninės sistemos atsparumą ligoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Be to, pastebėta, kad naujagimiai, kurių mamos buvo skiepytos nuo gripo, apie pusę metų turėjo pakankamai gerą atsparumą gripo infekcijoms. Taigi, jei mama persirgo gripu nėštumo metu arba buvo pasiskiepijusi, tai ir gimęs vaikas turės didesnį atsparumą ir stipresnį imunitetą infekcinėms ligoms, negu kiti vaikai, kurių mamos nesirgo gripu ar nebuvo pasiskiepijusios“, – priduria gydytoja.

Simptomai, kada nedelsiant reikia kreiptis į medikus

Susirgus gripu, vaisiaus būklė priklausys nuo to, kaip motinos organizmas susidoros su infekcija. Gydytoja prisimena, jog paskutinės gripo pandemijos metu 2009-2010 metais, ši infekcija nusinešė net nėščių moterų ir tuo pačiu vaisių gyvybes.

REKLAMA

Norint išvengti skaudžių pasekmių, tik įtarus gripo infekciją būtina ją tiksliai diagnozuoti ir atkreipti dėmesį į gripui būdingus simptomus, kaip karščiavimas, galvos ir gerklės skausmas, jausmas, lyg laužytų kaulus, vėmimas arba viduriavimas, dingęs apetitas, silpnumas, vangumas bei galvos svaigimas.

„Kiekviena nėščioji privalo žinoti, kokius simptomus pajutus būtina nedelsiant kreiptis į medikus. Jei staiga tampa sunku kvėpuoti, trūksta oro, atsiranda ūmus skausmas pilve ar krūtinėje, ima varginti silpnumas, atsiranda trumpas sąmonės aptemimas, nesiliaujantis vėmimas arba viduriavimas, jei vaikas nustojo judėti arba judesių ženkliai sumažėjo, jei 39 laipsnių temperatūros per parą nepavyksta sumažinti paracetamoliu ar kitais panašiais vaistais – nieko nelaukiant vykite į ligoninę“, – perspėja Ingrida Kravčenkienė.

REKLAMA

Įvardinti gripo simptomai moters ir vaisiaus sveikatai ypač pavojingi. Jie gali sąlygoti ir plaučių uždegimo susirgimus, kas gali komplikuoti tiek nėštumą, tiek dėl plaučių audinių pažeidimų tolimesnį moters gyvenimą.

Kaip išvengti infekcijos?

Gripas nėštumo metu komplikuotas ir dėl to, kad moteris negali gerti vaistų, antibiotikų, kuriuos įprastai paskiria gydytojas ligos atveju. Ginekologės teigimu, sergant nėštumo metu pagrindinis vaistas temperatūros mažinimui yra paracetamolis ir kiti panašūs vaistai. Kiti ligos gydymo metodai – lovos režimas, ramybė bei šiltų skysčių gėrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sveikti nu gripo infekcijos padeda ir antivirusiniai vaistai, kuriuos paskiria gydytojas. Šie padeda nugalėti infekciją, greičiau pasveikti ir nėra kenksmingi vaisiui“, – sako ginekologė.

Siekiant apsisaugoti nuo gripo infekcijos, pati paprasčiausia, tačiau labai svarbi priemonė – nuolatos plauti rankas. Taip pat nėščioms moterims reikėtų vengti bendravimo su ligoniais, stengtis sveikai maitintis, išsimiegoti ir kuo mažiau nervintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų