REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
tv3.lt koliažas

„Auksinis tualetas“, „auksiniai šaukštai ir šakutės“, o dabar – ir „auksinis sviestas“ Vilniaus darželiuose. Buvęs Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas paviešino informaciją apie išskirtines sąlygas sostinės darželių maisto tiekėjams.

12

„Auksinis tualetas“, „auksiniai šaukštai ir šakutės“, o dabar – ir „auksinis sviestas“ Vilniaus darželiuose. Buvęs Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas paviešino informaciją apie išskirtines sąlygas sostinės darželių maisto tiekėjams.

REKLAMA

Švietimo sritį Vilniaus savivaldybėje anksčiau prižiūrėjęs vicemeras Valdas Benkunskas savo „Facebook“ paskyroje publikavo dokumentus, rodančius, kad maisto tiekimo įmonė UAB „Pontem“ Vilniaus darželiams galimai tiekė produkciją išskirtinėmis sąlygomis ir be konkurso.

Protu nesuvokiamos kainos

Pasak V. Benkunsko, 2015 m. naujoji Vilniaus miesto savivaldybės vadovybė iš buvusios valdžios paveldėjo jau pasibaigusį konkursą dėl maisto ir kitų prekių tiekimo Vilniaus miesto vaikų darželiams. Pasikonsultavusi su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) savivaldybė pasirašė sutartis su UAB „Pontem“ ir UAB „Sanitex“, 2017 m. gruodį sutartis pasirašė ir dalis Vilniaus darželių.

Kaip portalui tv3.lt sakė V. Benkunskas, iš 120 Vilniaus darželių šiuo metu apie 80 sudarę sutartis su UAB „Pontem“. Tuo tarpu 10 darželių savo produkciją perka patys.

REKLAMA
REKLAMA

„Kainos išties buvo mažos, todėl tiekėjai praėjus keliems mėnesiams po sutarties sudarymo pradėjo išsisukinėti. Produktų, kurių kaina sutartyje buvo mažiausia, jie dažniausiai neturėdavo ir negalėdavo pristatyti. Arba jei ir pristatydavo, tai jų kokybė, švelniai tariant, buvo netinkama – pienas į ne pieną panašus ir pan.“, - „Facebook“ rašė V. Benkunskas. 

REKLAMA

2017 m. rudenį darželiams leista atlikti papildomus pirkimus, norint nusipirkti sutartyse nenumatytų produktų, darželiams pateiktas tokių produktų sąrašas. Anot V. Benkunsko, savivaldybė patenkino UAB„Pontem“ prašymą indeksuoti 2015 m. sutartyje nurodytas kainas ir viskas pabrango 3,88 proc.

Kaip rašo V. Benkunskas, darželiai be konkursų ir apklausų pasirašė sutartis su UAB „Pontem“, o savivaldybė darželius ragino šias sutartis nedelsiant sudaryti.

„Dvaro“ sviestas (200 g.) eilinėje parduotuvėje kainuojantis 1,88 Eur, naujojoje sutartyje perkamas už 2,54 Eur, nors pagal 2015 m. sutartį darželiai jį galėtų pirkti už 1,20 Eur. „Piemenėlio“ grietinė (200 g.), kurią pagal 2015 m. sutartį darželiai galėtų pirkti už 0,50 Eur, naujoje sutartyje perkamas už 0,87 Eur. Saulėgrąžų aliejus, kurį pagal 2015 m. sutartį darželiai galėtų pirkti už 1,63 Eur, naujoje sutartyje perkamas už 2,19 Eur.“, - rašė V. Benkunskas.

REKLAMA
REKLAMA

Darželių vadovus viliojo dovanomis?

Kalbėdamas su portalu tv3.lt V. Benkunskas teigė, kad jam dirbant vicemeru ketinta baigti centralizuotas sutartis su maisto tiekėjais ir leisti darželiams patiems vykdyti pirkimus su tėvų priežiūra.

„Mes turime praktiką su dešimtimis darželių, kurie turi praktiką savarankiškai pirkti ir tas labai pasiteisino. Telpa jie puikiai į pinigus, nusiperka jie tuos produktus daug kokybiškesnius, neturi problemų dėl kokybės ir visi patenkinti. Tam pritarė ir Tėvų forumas, tėvų bendruomenės atstovai. Tik reikėjo daryti namų darbus, reikėjo ruošti administracijos darželių viešųjų pirkimų procedūras atlikti, nes ten tų pirkimų procedūrų yra šiek tiek daugiau“, - tv3.lt sakė V. Benkunskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors neaišku, ar ketinama imtis šios praktikos, V. Benkunskas atkreipia dėmesį, kad UAB „Pontem“ turi išskirtines sąlygas tiekti produktus daliai Vilniaus darželių.

„Čia yra grubus pažeidimas. Darželiai net nedarė apklausų. Man pasakojo visą situaciją vieno darželio atstovas, kuris atsisakė pasirašyti sutartį, kad atvažiuodavo UAB „Pontem“ atstovai su dovanomis pas vadovus ir palikdavo tas sutartis, kurias aš pridėjau, ir jie tiesiog pasirašydavo“, - teigė V. Benkunskas.

Surinktą informaciją V. Benkunskas teigė pateikęs VPT ir tėvų atstovams. Tuo tarpu VPT atstovė Sigita Zumerytė portalui tv3.lt teigė, kad tarnyba apie šią situaciją sužinojo iš žiniasklaidos, iki šiol į juos niekas nesikreipė. Vis dėlto VPT ketina tirti konkurso sąlygas bent dalyje Vilniaus darželių.

REKLAMA

Paaiškino pardavimų schemą

Lietuvos forumo vedėjas Audrius Murauskas teigia, kad jau porą metų signalizavo Vilniaus savivaldybei, jog konkursas su UAB „Pontem“ įvyko blogai ir yra netinkamas.

Nors konkursas apskųstas VPT, tarnyba problemų jame neįžvelgė. Tačiau A. Murauskas teigė netyčia užčiuopęs, kaip UAB „Pontem“ sugebėjo laimėti konkursą, siūlydama ypatingai mažas kainas.

„Vienos kainos – ypatingai mažos, kitos – ypatingai užaukštintos. Mes supratome esmę, kaip  UAB „Pontem“ konkrečiai šį konkursą laimėjo, nes išvedamas kainos vidurkis prekių ir gaunasi jis labai mažas. Tarkim, sviestas yra už 10 centų ir už 30 eurų. Tada išeina, kad kilogramo kaina 15 eurų. Normalus tiekėjas negali konkuruoti. Bėda ta, kada užsakinėja darželiai pas UAB „Pontem“ už 10 centų sviestą, jie sako, neturime dabar, bet turime už 30 eurų“, - tv3.lt sakė A. Murauskas.

REKLAMA

Paaiškino, iš kur dovanos

Portalas tv3.lt susisiekė ir su įmone UAB „Pontem“. Pasak jos vykdančiojo direktoriaus Donato Garbausko, 2017 m. inicijuotas papildomų maisto produktų pirkimas organizuotas pagal teisės aktų reikalavimus. Pasibaigus pirkimo procedūroms UAB ,,Pontem“ pakviesta pasirašyti produktų tiekimo sutartis.

„Organizuodama pirkimą, darželių administracija pateikė pageidaujamų maisto produktų sąrašą. Pagal tai buvo teikiamas pasiūlymas pirkimui. Pagrindinis apklausos kriterijus buvo mažiausia kaina, todėl ir dabar, ir anksčiau konkuruojame ir dirbame rinkos sąlygomis. Perkant skaidriai ir didesniais kiekiais, visada yra pigiau ir taupiau, o kur dar faktas, kad prisiimame visas logistikos išlaidas, visą tiekimo proceso administravimą“, - atsakyme tv3.lt rašė D. Garbauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak D. Garbausko, faktas, kad rinkoje prekių kainos kyla, o įmonė produktų kainų analogiškai pakelti negali.

„Taigi rinkos svyravimų riziką prisiimame sau ir produktų kainų nekeisime net ir joms augant. Šio pirkimo kainos yra fiksuotos metams. Sutarčių pasirašymas vyko Kalėdiniu laikotarpiu. Darželio administraciją pasveikinome su artėjančiomis šventėmis ir padovanojome maišelį pačių mūsų kolektyvo moterų su meile iškeptų imbierinių meduoliukų ,,Linksmieji žmogeliukai“, - teigė D. Garbauskas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų