REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
„Pabaisa iš rytų“ į Europą atnešė šalčio bangą (nuotr. SCANPIX)

Siaubą keliantis arktinis šaltis smogs Europai visa jėga

Negailestingos meteorologų žinios

„Pabaisa iš rytų“ (Beast from the East) žiniasklaidos pramintas meteorologinis reiškinys į didžiąją dalį Europos antradienį vėl atnešė didelius šalčius, o europiečiai ruošėsi dar vienai sumaišties dienai keliuose.

13

„Pabaisa iš rytų“ (Beast from the East) žiniasklaidos pramintas meteorologinis reiškinys į didžiąją dalį Europos antradienį vėl atnešė didelius šalčius, o europiečiai ruošėsi dar vienai sumaišties dienai keliuose.

REKLAMA

Per pastarąsias tris dienas šalčio banga Europoje jau nusinešė mažiausiai 10 gyvybių. Taip pat baiminamasi dėl pavojaus benamiams ir senyviems žmonėms.

Arktinis frontas, britų žiniasklaidos pavadintas „Pabaisa iš rytų“, į Senąjį žemyną atslinko iš Rusijos. Dėl žvarbių orų ir sniego daug kur sutriko eismas ir buvo uždarytos mokyklos.

Tuo tarpu Arktyje tvyro neįprastai šilti orai, nors dabar ten – gili poliarinė naktis, kai saulė niekada nepakyla virš horizonto.

REKLAMA
REKLAMA

Grenlandijos šiaurėje esančiame Moriso Džezupo kyšulyje nuo vasario vidurio keliskart buvo užfiksuota teigiama temperatūra, informavo Pasaulio meteorologijos organizacija. Šis reiškinys sukėlė nuostabą daugeliui mokslininkų.

REKLAMA

„Arktį šiuo metu užplūdo neįtikėtina šilumos banga“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Europos geomokslų sąjunga.

Paprastai gana šiltoje Romoje pirmadienį dėl poliarinio sūkurio pirmąkart per šešerius metus iškrito sniegas.

Italijos sostinėje antradienio paryčiais termometro stulpeliai rodė -4 laipsnius pagal Celsijų, informavo Meteorologijos tarnyba.

Jei šalčiai nesitrauks, trečiadienį gali būti atidėta ištisa virtinė svarbių futbolo varžybų, įskaitant ir rungtynes tarp „Juventus“ ir „Atalanta“ bei „AC Milan“ ir „Lazio“, perspėjo pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Viena žemiausių temperatūrų Europoje – minus 40 laipsnių pagal Celsijų – buvo užfiksuota šiaurės Italijoje esančiame Kampoluce (Dolina Campoluzzo). Vis dėlto ta meteorologijos stotis įsikūrusi 1 768 metrų aukštyje.

Sniegas Viduržemio jūros regione

Lenkijoje, kur nuo šeštadienio mirtinai sušalo mažiausiai keturi žmonės, naktį iš pirmadienio į antradienį termometrai rodė -12 laipsnių.

Tuo tarpu daugelyje Lietuvos regionų temperatūra krito žemiau kaip 20 laipsnių Celsijaus; šalyje nuo šalčio mirė trys žmonės.

Prancūzijoje artimiausiomis dienomis prognozuojami -10 laipsnių Celsijaus šalčiai, o jutiminė temperatūra gali siekti ir -18 laipsnių pagal Celsijų. Ten irgi mirė trys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pietrytiniame Valanso mieste sekmadienį buvo aptiktas sušalusio 35 metų benamio lavonas, o penktadienį Paryžiaus priemiestyje esančioje girioje landynėje rasti 62 metų vyro palaikai.

Dar vieno mirtinai sušalusio 53 metų vyro palaikai pirmadienio popietę buvo rasti Gresi prie Ekso mieste.

Kai kuriose šalyse valdžia įpareigojo pareigūnus įkurti laikinų pastogių benamiams.

Belgijos Briuselio regiono Eterbeko komunos meras Vincentas De Wolfas (Vinsentas De Volfas) nurodė pareigūnams prievarta suimti benamius, kurie nesutinka eiti į prieglaudas.

Politikas sakė, jog šaltis yra „didelė rizika“, ir teigė esąs atsakingas, kad naktį iš antradienio į trečiadienį, oro temperatūrai nukritus iki 15 laipsnių šalčio, būtų išvengta potencialių mirčių.

REKLAMA

Berlyno pareigūnai nurodė, kad benamių prieglaudose užpildyta jau 95 proc. vietų, o kai kuriose Vokietijos vietose termometro stulpeliai naktį iš pirmadienio į antradienį rodė -20 laipsnių Celsijaus.

Dėl šaltų orų Nyderlanduose ir Didžiojoje Britanijoje sutriko eismas.

Be to, sniego iškrito ir Viduržemio jūros regione: snigo Prancūzijos Nicos kurorte, o Kroatijos Adrijos jūros pakrantėje netgi buvo uždaryti keli keliai.

„Atrodo, ši savaitė yra šalčiausias laikotarpis, kokį esame turėję JK per kelerius metus“, sekmadienį sakė britų meteorologijos tarnyba.

„Kai kuriose Anglijos ir Velso dalyse gali būti šalčiausi orai nuo 2013-ųjų, o gal ir 1991-ųjų“, – sakė Meteorologijos biuro vyriausiasis specialistas Frankas Saundersas (Frenkas Sondersas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų