REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministras Aurelijus Veryga žada išbraukti galimybę verslininkams dalyvauti sudarant mokyklų valgiaraščius.

Ministras Aurelijus Veryga žada išbraukti galimybę verslininkams dalyvauti sudarant mokyklų valgiaraščius.

REKLAMA

A. Veryga apie tai pranešė savo feisbuko paskyroje, reaguodamas į LRT skelbiamą informaciją, kad kuriant naują vaikų maitinimo ugdymo įstaigose aprašą dalyvavo ir maisto technologė Raminta Bogušienė, kurios leidinius remia vienas didžiausių maisto tiekėjų šalies mokyklose.

„Išsakyti pastebėjimai dėl R. Bogušienės ir maisto tiekimo įmonių interesų vertintini labai rimtai. Tad nedelsiant, skubos tvarka, inicijavau vieno iš punktų maitinimo apraše išbraukimą, kuriame numatoma viena iš valgiaraščių sudarymo galimybių. Ministro įsakymo pakeitimas jau ruošiamas ir greitai bus pasirašytas!“, – rašo A. Veryga.

Anot jo, įsigaliojus pakeitimams, verslo atstovai „nebeturės jokios galimybės savo knygų ar kitų leidinių su siūlomais valgiaraščiais, neva suderintais SAM, pardavinėti ugdymo įstaigoms ir iš to pelnytis“.

REKLAMA
REKLAMA

Jis stebėjosi, kad R. Bogušienė „kažkokiu mistiniu būdu buvo įtraukta į ekspertų darbo grupę“, rengusią mitybos taisykles vaikams.

„Dar labiau gėdinga yra tai, kad nesuderinusi su SAM ir negavusi leidimo, savo įmonės produkcijos (svetainėje, knygose ir kituose leidiniuose) ji savavališkai naudojo SAM logotipą neva kaip partnerių. Tai jau įžūlumo viršūnė“, – pareiškė ministras.

REKLAMA

Jis teigia, kad artimiausiu metu bus kreiptasi į virtuvės šefus, su kuriais ministerija yra pasirašiusi susitarimą dėl nemokamų pavyzdinių valgiaraščių sudarymo ugdymo ir gydymo įstaigoms, „kad jie būtų parengti kaip galima greičiau“.

„O kol lauksime šefų rekomenduojamų valgiaraščių, kaip ir iki šiol, įstaigos galės savo iniciatyva suderinti meniu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba“, – pareiškė jis.

Kaip skelbia LRT, R. Bogušienė 2017-aisiais buvo įtraukta į SAM tarpžinybinę darbo grupę, rengusią naująjį vaikų maitinimo aprašą – ji grupėje buvo vienintelė verslo atstovė. Ministerijos atstovai LRT patvirtino, kad ji grupėje siekė, jog SAM rengiamas aprašas nesiskirtų nuo jos knygos „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ turinio. Moteris patvirtino, kad technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinio leidimą finansavo Irmantas Norkus, valdantis maitinimo paslaugas teikiančias įmones „Pontem“ bei „Kretingos maistas“, anksčiau veikusią „Bruneros“ pavadinimu.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiais duomenimis, I. Norkaus valdomos įmonės atsiriekia daugiau kaip trečdalį maitinimo paslaugų rinkos: tiekia produktus, gamina maistą ir išveža maisto atliekas.

Anot LRT, su žurnalistais bendravę SAM atstovai tvirtino, kad R. Bogušienę į darbo grupę atvedė buvusi viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė. Pati viceministrė tai neigia ir tvirtina, kad A. Bogušienei tarpininkauti galėjo buvęs A. Verygos patarėjas Danas Bakša. Abu jie iš ministerijos pasitraukė kilus skandalui dėl galimo spaudimo vykdant konkursą Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriui atrinkti.

Apie 100 eurų kainuojančią R. Bogušienės knygą įsigijo ir joje siūlomais receptais, organizuodamos vaikų maitinimą, vadovaujasi maždaug 300 ugdymo įstaigų.

Nuo rugsėjo įsigaliojus naujoms SAM patvirtintoms vaikų maitinimo taisyklėms darželiuose, mokyklose, stovyklose ar socialinės globos įstaigose negali būti siūloma pieno produktų su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių, džiūvėsėliuose voliotų ar pabarstyti kepti mėsos, žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė. Taip pat ribojami didžiausi cukraus, druskos kiekiai, nustatyta, kad ne mažiau nei trečdalį patiekalo turi sudaryti daržovės, privalo būti siūlomas vegetariškas patiekalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų