REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
88
Marija Mizgaitienė

 Akušerės darbas, tikriausiai, vienas iš nedaugelio, kasdien taip jaudinančių ir daugybę emocijų keliančių darbų. Nuolatos padėti naujai gyvybei ateiti į pasaulį, palaikyti nėščias moteris, gimdymuose dalyvaujančius vyrus ir susidurti su kitais jaudulį keliančiai iššūkiai, galėtų ne kiekvienas. Šiam darbui būtinas pašaukimas.

88

 Akušerės darbas, tikriausiai, vienas iš nedaugelio, kasdien taip jaudinančių ir daugybę emocijų keliančių darbų. Nuolatos padėti naujai gyvybei ateiti į pasaulį, palaikyti nėščias moteris, gimdymuose dalyvaujančius vyrus ir susidurti su kitais jaudulį keliančiai iššūkiai, galėtų ne kiekvienas. Šiam darbui būtinas pašaukimas.

REKLAMA

Akušerė, tinklaraščio „SUMANI MAMA“ įkūrėja Marija Mizgaitienė pabrėžia, jog savo darbą be galo myli bei neigia dažnai visuomenėje vyraujančius įsitikinimus, jog akušerės pareigos apsiriboja tik gimdykla.

– Ar visuomet gyvenimo planuose buvo tikslas tapti akušere?

– Vaikystėje svajojau būti gydytoja, vėliau, mokykloje, kada pradėjau domėtis biologija ir moters kūnu supratau, kad man ši sritis ypač įdomi. Svarsčiau apie ginekologės arba akušerės profesiją, tačiau tuo metu norint būti ginekologe 12-ka metų besitęsiančios studijos pasirodė itin ilgos, todėl pasukau link akušerijos.

Bestudijuodama supratau, kad tikriausiai jokia kita profesija man nebūtų suteikusi tokios artimos galimybės pažinti moters kūną, naujagimio bei visos šeimos sveikatą. Nuo to laiko dėl savo sprendimo nei akimirkos nesigailėjau, o šiandien jau skaičiuoju 9 metus, kaip dirbu šioje srityje.

REKLAMA
REKLAMA

– Dažnai vyrauja įsitikinimas, kad akušerės darbas apsiriboja tik gimdykla, ar tai tiesa?

– Šioje profesijoje tik gimdykla tikrai neapsiriboju, visada stengiausi būti universali. Domėjausi ne tik gimdymo procesu, kuris be abejonės kiekvieną kartą yra stebuklas, tačiau ir moters sveikata nėštumo, žindymo metu, nes šie etapai yra ne ką mažiau svarbūs.

REKLAMA

Juk kas moteriai padeda susidūrus su žindymu? Žinoma, akušerė. Jei besiruošianti gimdyti moteris ir vaisius yra sveiki, juos taip pat prižiūri ir stebi akušerė, o gydytojas įsiterpia tik tuomet, jei yra kokia nors rizika.

– Iššūkiai šiame darbe, kokie jie?

– Šiame darbe iššūkių išties netrūksta. Gimdymo metu esame atsakingi už dvi gyvybes: mamos bei vaiko, ir nors gimdymas yra normalus fiziologinis procesas, jis bet kurią akimirką gali pasisukti bet kuria linkme. Todėl mes privalome ne tik laiku pastebėti galimas rizikas, tačiau ir iš anksto tai numatyti.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie emocijas, gimdymas bet kuriuo atveju visiems kelia jaudulį, tačiau visada poroms akcentuoju, kad tai yra šviesus įvykis, gimtadienis, todėl prasidėjus gimdymui būtina džiaugtis, o nepasiduoti baimei. Be to, pasibaigus gimdymui visada pasidžiaugiu už moterį, kokia ji šaunuolė, pasidžiaugi už vyrą, jei jis dalyvavo gimdyme, ir už vaiką, galų gale ir už save.

– Ar sunku atskirti asmeninį gyvenimą nuo darbo?

– Kadangi dirbame pamainomis, būna, kad grįžti namo ir galvoji, ar viskas gerai moteriai, vaikeliui, kada pagimdė, kaip baigėsi gimdymas. Vėliau, atėjus į darbą ir turint laisvą minutę, stengiesi kuo greičiau registre peržiūrėti informaciją, kaip vyko gimdymai. Galima sakyti, mes gyvename su moterimis net mintimis, todėl ir ima taip viskas rūpėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, grįžus namo taip pat savo išgyvenimais pasidalini su šeima, kartais mano vyras net juokauja, kad galėtų dirbti akušeriu, nes teorinių žinių iš manęs jau prikaupęs pakankamai.

– Kokios baimės dažniausiai kamuoja gimdyti besiruošiančias moteris?

– Besilaukiančias moteris dažniausiai kamuoja klausimai, ar viskas gerai vaikeliui. Taip pat pradžioje baiminamasi dėl persileidimo, apsigimimų.

Artėjant gimdymui moterims atsiranda gimdymo baimė. Tai yra aktuali tema, todėl apie tai kalbu dažnai ir net vedu seminarus, kaip su šia baime susidoroti. Stengiuosi moterims paaiškinti, kad gimdymas nėra toks baisus, kaip daugelis įsivaizduoja. Šį nerimą dažnai paskatina aplinkinių kalbos, nesėkmingų gimdymo istorijų pasakojimai, tačiau visada sakau, kad to reikia kuo mažiau klausytis.

REKLAMA

Žinoma, gimdymui moteris privalo pasiruošti tiek fiziškai, tiek emociškai. Jei gimdyme planuoja dalyvauti vyras, jam pasiruošimas taip pat būtinas. Tam pasirengti padeda literatūra, dalyvavimas seminaruose, gimdyvėms – mankštos, bendravimas su mažyliu, svarbu palaikyti ryšį ir medikais, akušerėmis, klausti visko, ko tik norisi.

– Kaip patiems vyrams pavyksta susitvarkyti su emocijomis gimdymo metu?

– Kaip minėjau, gimdymui jie taip pat privalo ruoštis, mano vedamuose seminaruose net 40 proc. informacijos skirta būtent vyrams: kaip vyks gimdymas, ko galima tikėtis ir panašiai. Vėlgi, vyrai klaidingai įsivaizduoja, kad gimdyme matys daug kraujo, nualps, nepakels matomų savo moters kančių.

REKLAMA

Stebint gimdymo metu vyrą iš karto gali suprasti, ar jis tam ruošėsi. Jei vyras aktyviai padeda, nesiblaško, į viską žvelgia supratingai, kalba ramiu tonu, pasiteiravus tikrai visuomet išgirsti, kad jis tam ruošėsi. Kitu atveju, vyro akyse matyti didelė baimė, net panika, jis blaškosi, tampa chaotišku ir tik viską apsunkina. Gimdymo metu moteris tikisi, kad jos vyras jai padės jaustis užtikrinčiau, suteiks saugumo jausmą, tačiau be pasiruošimo galima sulaukti atvirkščio rezultato.

– Ką palinkėtumėte besilaukiančioms ar nėštumą planuojančioms moterims?

– Norėčiau akcentuoti, kad moterims labai svarbu nebijoti bendrauti su akušerėmis, gydytojais, klausti, bandyti atrasti tarpusavio ryšį. Visi nori matytu laimingas mamas, sveikus kūdikius, todėl pozityvus nusiteikimas situaciją tik palengvins.

Ne tik gimdymo, tačiau ir viso nėštumo metu reikia stengtis, kad emocija būtų teigiama, tai išties labai padeda laukimo laikotarpiu, gimdymo metu ir jau sulaukus vaikelio. Taip pat trokštu, kad moterys kuo mažiau klausytų neigiamų gimdymo istorijų, netikėtų aplinkinių gąsdinimais, o save apsuptų tik pakiliomis mintimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų