REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
V. Klimas komentavo mitus apie kontraceptines tabletes (nuotr. 123rf.com)

Šiomis dienomis kontracepcijos priemones vis dar gaubia daugybė mitų, o ypač kontraceptines tabletes. Vienos moterys ryžtasi jas naudoti, norint išvengti neplanuoto nėštumo, kitos nuo jų susilaiko, išgirdusios neigiamų nuomonių. Tačiau kokia iš tiesų yra kontraceptinių tablečių nauda ir trūkumai, atskleidžia Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų akušeris-ginekologas med. dr. Vytautas Klimas.

6

Šiomis dienomis kontracepcijos priemones vis dar gaubia daugybė mitų, o ypač kontraceptines tabletes. Vienos moterys ryžtasi jas naudoti, norint išvengti neplanuoto nėštumo, kitos nuo jų susilaiko, išgirdusios neigiamų nuomonių. Tačiau kokia iš tiesų yra kontraceptinių tablečių nauda ir trūkumai, atskleidžia Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų akušeris-ginekologas med. dr. Vytautas Klimas.

REKLAMA

Šiais laikais kontraceptinių priemonių yra tikrai nemažai. Moterys gali rinktis geriausiai žinomas iš jų – prezervatyvus, lytinio akto nutraukimą arba hormoninę kontracepciją – tabletes, žiedus, pleistrus, injekcijas.

Populiariausi prezervatyvai ir nutrauktas aktas

Vis dėlto Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų akušeris-ginekologas med. dr. Vytautas Klimas patikina, kad Lietuvoje vis dar yra populiaresnės mažiau efektyvios kontraceptinės priemonės.

REKLAMA
REKLAMA

„Populiariausios iš jų – nutrauktas lytinis aktas ir prezervatyvai. Efektyvios priemonės, pavyzdžiui, hormoninė kontracepcija, yra mažiau populiarios“, – sako gydytojas.

REKLAMA

Tačiau šį kartą apžvelkime plačiau vieną iš bene daugiausia mitų apipintą priemonę – kontraceptines tabletes.

Socialinės ir sveikatos rizikos

Kaip pasakoja akušeris-ginekologas V. Klimas, kontraceptinės tabletės yra vaistai, kurių paskirtis yra padėti apsisaugoti nuo neplanuoto pastojimo. Būtent toks neplanuotas gyvenimo įvykis yra susijęs su socialinėmis ir sveikatos rizikomis.

„Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, maždaug 650 tūkst. moterų kasmet miršta dėl priežasčių, kurios yra susijusios su nėštumu. Moterys tokiais atvejais pastoja per anksti, per vėlai, per dažnai – tuomet, kai geriausia būtų buvę nepastoti. Jeigu šios moterys būtų laiku naudojusios efektyvią apsisaugojimo priemonę, tuomet jos būtų sveikos ir laimingos“, – tikina gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Klimas tikina, kad kontraceptinės tabletės yra pakankamai efektyvi priemonė, norint apsisaugoti nuo neplanuoto pastojimo. O kaip jis pats teigia, tai labai svarbu, kalbant apie nepilnametes merginas.

„Lietuvoje maždaug 1,5 tūkst. vaikų kasmet pagimdo merginos, vos sulaukusios aštuoniolikos. Penkiolikmetės ir jaunesnės merginos pagimdo kasmet apie 40-50 vaikų. Greičiausia jos vėliau neįgija gyvenime tinkamo išsilavinimo, būna mažiau pasiruošusios konkurencijai darbo rinkoje. Jei būna sudaryta santuoka, ji greičiau būna iš reikalo ir nelabai tvirta. Neplanuotas nėštumas kenkia ir socialiniai gerovei, ir sveikatai“, – kalba pašnekovas.

Padeda išlaikyti vaisingumą

Taip pat gydytojas pastebi, kad kontraceptinės tabletės turi teigiamų efektų ypač toms moterims, kurios ilgą laiką negali pastoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man tenka dirbti su nevaisingomis moterimis. Dažnai apsilanko jaunos moterys, kurios po vedybų ilgą laiką negali susilaukti vaikų. Dažnais atvejais yra nustatoma endometriozė. Jeigu moteris būtų vartojusi kontraceptines tabletes, endometriozė nebūtų išsivysčiusi.

Kontraceptinės tabletės apsaugo nuo nepageidaujamo pastojimo ir išsaugoja pastojimo tikimybę vyresniame amžiuje“, – pasakojas gydytojas ir priduria: „Tokios tabletės taip pat du kartus sumažina kiaušidžių, storosios žarnos ir gimdos vėžių riziką, o mėnesinės pasidaro mažiau gausios ir skausmingos“.

Išsigąsta šalutinių poveikių

Tačiau kontraceptinėse tabletėse slepiasi tikrai ne vien teigiami efektai. Gydytojas V. Klimas pripažįsta, kad pradėjus vartoti jas, nemažai moterų susiduria su neigiamais poveikiais. Nors kaip pasakoja pats gydytojas – jie yra tik laikini.

REKLAMA

„Kontraceptines tabletes reikia vartoti kiekvieną dieną ir reguliariai, o tai sukelia diskomfortą nemažai moterų. Taip pat prisitaikymo laikotarpiu būdingas krūtų veržimas, nereguliarus kraujavimas, nuotaikos svyravimai. Todėl merginos neretai išsigąsta ir nutraukia tablečių vartojimą“, – atskleidžia pašnekovas.

Mitai apie svorį – neatitinka tikrovės

Būtent apie kontraceptines tabletes sklando bene daugiausia mitų. Vienas didžiausias iš jų – staigus svorio priaugimas. Tačiau gydytojas V. Klimas patikina, kad pasirinkus tinkamas kontraceptines tabletes, svorio didėjimo tikrai nebūna.

„Tai yra vienas iš mitų. Svoris didėja su amžiumi visoms moterims: ir toms, kurios vartoja kontraceptines tabletes ir toms, kurios jų nevartoja. Mokslas nepatvirtino tokio fakto, kad nuo jų auga svoris. Nors moterys kartais galvoja, kad būtent dėl to priaugo svorio“, – priduria gydytojas.

REKLAMA

Ar žalinga greitoji kontracepcija?

Paklausus, nuo kurio amžiaus galima pradėti vartoti kontraceptines tabletes, V. Klimas patikina, kad galima jau tada, kai tik atsiranda kontracepcijos poreikis. Tačiau neretai moterys nesiryžta vartoti reguliarias kontraceptines tabletes ir verčiau renkasi greitąją kontracepciją.

Pasidomėjus, ar tokios greitosios kontraceptinės tabletės nepridaro žalos mūsų organizmui, V. Klimas vienareikšmiškas – tikrai ne.

„Kadangi jos naudojamos vienkartinai arba du kartus per mėnesį, jokios rimtos įtakos sveikatai jos neturi. Praktiškai nėra nustatyta jokių kontraindikacijų, nes kontraceptinės tabletės sukelia panašią būklę, kuri būna nėštumo metu. Jeigu yra rizika kontracepcijai, vadinasi daug didesnę riziką sveikatai keltų nėštumas“, – priduria gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų