REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Dula Mantautė padeda kitoms moterims pasiruošti gimdymui ir jo metu būna šalia (Nuotr. Akvilė Razauskienė)

Vargu, ar bent vienas iš mūsų prisimintume pirmąsias savo gyvenimo minutes šiame pasaulyje. Tačiau būtent šios trumpos akimirkos yra pačios svarbiausios mūsų mamoms. Vienos besilaukiančios moterys labiau už viską nekantrauja, kol pagaliau galės pažvelgti į savo mažylio akis, kitos šiek tiek nerimauja, jog viskas praeitų sklandžiai. Būtent tokiomis akimirkomis nėščiosioms moterims į pagalbą atskuba ne kas kitas, o dulos.

5

Vargu, ar bent vienas iš mūsų prisimintume pirmąsias savo gyvenimo minutes šiame pasaulyje. Tačiau būtent šios trumpos akimirkos yra pačios svarbiausios mūsų mamoms. Vienos besilaukiančios moterys labiau už viską nekantrauja, kol pagaliau galės pažvelgti į savo mažylio akis, kitos šiek tiek nerimauja, jog viskas praeitų sklandžiai. Būtent tokiomis akimirkomis nėščiosioms moterims į pagalbą atskuba ne kas kitas, o dulos.

REKLAMA

Galbūt ne visi paklausti iš karto galėtų paaiškinti, kas yra dula ir ką ji atlieka gimdymo metu. Tačiau dulos specialybę iš tiesų galima suprasti gana paprastai – tai moteris, kuri teikia ne medicininę, o emocinę, informacinę, fizinę pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir pogimdyminiu laikotarpiu.

Neretai dulos yra painiojamos su pribuvėjomis, tačiau svarbu suvokti, kad dulos nepriiminėja naujagimių. Dulą galima laikyti tarsi sese ar drauge, kuri padeda kitai moteriai pačiai atrasti savą, individualų gimdymo kelią.

REKLAMA
REKLAMA

Susipažinkite su kauniete Mantaute Morkvėne (32) – penkių vaikų mama, Lietuvos dulų asociacijos nare, lektore, būsima akušere bei „Tampu Mama“ įkūrėja. Šios moters istorija – iš tiesų unikali ir itin jautri. Dar ankstyvoje jaunystėje, suradusi savo antrąją pusę, vėliau Mantautės šeima susidūrė su nevaisingumo problema. Tačiau ši lyg iš giedro dangaus sulaukta žinia nė kiek nesužlugdė moters.

REKLAMA

Natūraliai susilaukusi penkių savo atžalų šiandien ji padeda kitoms moterims pasiruošti būsimo vaikelio atėjimui į šį pasaulį bei atrasti savitą žavesį gimdymo procese.

Mantaute, save pristatote kaip kvalifikuotą dulą ir būsimą akušerę. Tikriausiai sutiksite, kad tokios veiklos pasirinkimas iš tiesų ganėtinai unikalus. Kas jus paskatino tapti dula?

Pagal savo pirmąją specialybę esu istorikė, vėliau studijavau ir strateginio organizacijų valdymo magistrantūroje, kaip ir visai ne į temą... (juokiasi)

Su vyru susižadėjome labai anksti, vos būdami šešiolikos ir visuomet svajojome apie gausią šeimą. Mūsų šeima susidūrė su nevaisingumo problemomis, tokios naujienos trenkė kaip žaibas iš giedro dangaus, negalėjome tuo patikėti.

REKLAMA
REKLAMA

... tačiau dabar turite net penkis vaikus?

Taip, kartu su vyru susilaukėme penkių vaikų natūraliai. Mudu pradėjome žiūrėti į gyvybę per holistinį požiūrį: gimdymas ir nėštumas tai nėra tik fizinis, tačiau ir dvasinis, emocinis ir giluminis procesas.

Visi mano gimdymai vienas po kito buvo tokie šviesūs, išjausti ir sąmoningi. Bet savo gyvenime aplink girdėdavau moterų istorijas, kurių gimdymai būdavo visai priešingi – kupini skausmų ir tamsių emocijų. Pagalvojau, kaip galėčiau joms padėti, padrąsinti ir motyvuoti. Troškau joms parodyti, kad gimdymas gali būti gražus ir visiškai kitoks, kad žinios ir pasitikėjimas savimi įgalina moterį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt skaitytojams papasakotume plačiau, kokius mokymus turi praeiti būsimos dulos?

Tokius kursus rengia Lietuvos dulų asociacija. Jų metu dėsto įvairūs sričių specialistai, medikai, kurie suteikia ne tik psichologinių, bet ir medicininių žinių. Kursas apima 12 teorinių ir praktinių savaitgalių, taip pat yra kvalifikacinis reikalavimas sudalyvauti dviejuose gimdymuose.

Gimus trečiam vaikeliui, sužinojau apie organizuojamus dulų mokymus. Tuomet ant rankų turėjau vos poros savaičių naujagimį, todėl nusprendžiau laukti kitų metų. Bet tik po ketverių metų buvo organizuojami antrieji dulų mokymai. Toje srityje aš ir likau. (šypteli)

Tačiau lietuviai vis dar dažnai painioja dulų ir pribuvėjų paskirtį gimdymo metu. Kuo jos skiriasi?

REKLAMA

Tai visiškai skirtingi dalykai. Pribuvėjos – tai moterys, kurios net ir neturėdamos medicininio išsilavinimo priima naujagimį, o dulos atlieka visiškai kitą paskirtį, jos nepriiminėja kūdikių. Dulos fiziškai ir emociškai palaiko moteris, bet ne medicinine prasme: nesvarbu, ar atvažiuoja į namus, ar ligoninę. Kartais visuomenėje įvyksta dulos ir pribuvėjos sąvokų supainiojimas. Kalbant apie namus, į juos dula atvažiuoti gali pačiame pradinime etape.

Pavyzdžiui, jeigu vyras yra išvykęs ir moteris jaučia diskomfortą arba moteris turi vyresnių vaikų ir reikia jai padėti nuvažiuoti į ligoninę. Dažniausias variantas būna toks, kad dulos su moterimis susitinka ligoninėje, prasidėjus gimdymui.

REKLAMA

Dėl kokių priežasčių moterys nusprendžia, kad joms gali prireikti dulos paslaugų?

Dažniausiai dulas renkasi moterys, kurios gimdo pirmą kartą arba jau turi ne visai išsipildžiusią gimdymo patirtį iš anksčiau. Pateiksiu paprastus pavyzdžius – na, tarkime, prieš tai moteris bandė gimdyti pati, tačiau situacija nesusiklostė ir buvo atliktas Cezario pjūvis, o šį kartą ji norėtų pabandyti pagimdyti natūraliais takais. Na, arba stengėsi gimdyti, prasidėjo skatinimas, vyras pasimetė, šeima liko su neigiamais prisiminimais.

Galėtumėte teigti, kad dulas renkasi vis daugiau moterų?

Na, bent jau mano patirtis tai tikrai rodo. Anksčiau buvo gajus mitas, kad dulos susijusios su kažkokia mistika. Tačiau dabar yra daugiau informacijos, knygų, moterys skaito ir užsienio tyrimus apie dulas, išgirsta apie tai iš lūpų į lūpas ir supranta, kad nieko mistiško tame nėra. Tai yra paslaugos, kurias galima rinktis, kaip ir psichologų, masažistų, kirpėjų ar fotografų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moterys vis labiau nori pasiruošti, įgauti reikiamų žinių, kaip tinkamai judėti gimdymo metu ir pasitikėti savimi, jos nori palaikymo, ne retai ir gimus vaikeliui.

Dulos su moterimis bendrauja dar prieš gimdymą, o stipriausiu jų tarpusavio ryšio tašku būtų galima vadinti gimdymo akimirką. Tačiau ar vėliau palaikote ryšį su tomis moterimis?

Labai individualiai, visos moterys yra skirtingos ir su savo patirtimi. Paprastai būna susitikimai iki gimdymo, kurių kiekį nustato kiekviena dula individualiai. Pavyzdžiui, aš, asmeniškai su būsimais tėvais iki gimdymo darau tris susitikimus po dvi valandas.

Tokie susitikimai yra visoms skirtingi, jų metu nebūtina pasiruošti nuo a iki ž, svarbiau yra išgirsti moters lūkesčius, baimes, jas nuraminti, pajausti, kaip vyras integruojasi į būsimą gimdymą ir ar yra specialių poreikių. Aptariame kiekvieno komandos nario vaidmenį iš anksto.

REKLAMA

Vėliau, nuo 38 nėštumo savaitės, prasideda budėjimo periodas – jų metų dula būna pasiruošusi visą parą.

Po gimdymo pabūnu keletą valandų, o vėliau parašau gimdymo istoriją, paruošiu nuotraukas, moterys paprašo patarimo tam tikrais klausimais, susirašinėjame, susiskambiname, jei reikia konsultacijų dėl žindymo, daugkartinių sauskelnių, nešioklių arba tiesiog aptarti gimdymo patirtį – dar kartą susitinkame Ta virkštelė tarp dulos ir mamos paskui natūraliai energetiškai ir emociškai atsiskiria, lieka draugiški ryšiai.

Savo feisbuko puslapyje daug kalbate apie holistinį gimdymą. Kas tai?

Holistinis požiūris į nėštumą ir holistinio gimdymo sąvoka apima pagrindinius žmogui svarbius aspektus į vieną visumą: fiziologinį, emocinį, psichologinį, dvasinį, netgi socialinį.

REKLAMA

Visi jie, neišskiriant nei vieno, daro įtaką gimdymui, lygiai taip pat kaip ir nuo gimdymo patirties vėliau priklauso mūsų emocijos, fiziologiniai pokyčiai, įsitikinimai, dvasiniai aspektai. Tai yra uždaras, vientisas ratas.

Galbūt esate skaičiavusi, kiek vaikų jau padėjote atvesti į šį pasaulį?

Taip, vedu tokią statistiką. (šypteli) Šiai dienai jau dalyvavau 27 gimdymuose. Žinoma, kaip akušerė-praktikantė esu mačiusi ir daugiau gimdymų, taip pat esu konsultavusi moteris ir dėl nėštumo planavimo, lydėjusi kelyje iki gimdymo bei po jo.

Gimdymo metu kiekviena moteris yra labai individuali. Vienai gali užtekti palaikyti ranką, kitai reikės viso muzikos grojaraščio. Kokie moterų pageidavimai jums pasirodė įsimintinesni?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man patiko viena moteris, kuri pagimdė lygiai taip pat, kaip ir matė savo vizijoje, lygiai taip pat kaip aš savo penktąją: toje pačioje vietoje, toje pačioje pozoje, pati pagavo savo naujagimį. Mane sužavėjo jos išjautimas, kaip ji žinojo, ką daryti ir kaip jausti gimdymo procesą.

Kartą turėjau dainuoti moteriai tam tikrą dainą, mintinai ją išmokau, nes ji skambėjo viso gimdymo metu, gal šešias valandas. Kita prašė kartoti ketureilį, kurį buvau jai sukūrusį kaip padrąsinimą. Moterims prireikia įvairiausių dalykų, būna, kad pašnabžda į ausį, jog norėtų, kad išeitų vyras. Vyrų dalyvavimas gimdyme – aktualus klausimas, nes dulai reikia žinoti, ką daryti, jei moteris jaučia įtampą dėl jo. Dažniausiai jie padeda, bet būna ir atvejų, kai tiesiog nenorėdami trukdo gimdymo metu.

REKLAMA

Savo feisbuko puslapyje taip pat dalijatės ir jautriomis gimdymo akimirkomis, kurios užfiksuotos fotografijose. Kokia žinutė jose slypi?

Iš tiesų, tokios fotografijos yra skirtos labiau pačiai šeimai. Tam, kad jie prisimintų akimirkas, kurių neužfiksavo savo atmintyje gimdymo metu. Kai pagimdo, moterys jaučia euforiją, tačiau būna labai liūdna, kai nelieka kur pasižiūrėti ir prisiminti tų pirmų mažylio akimirkų. Siekiu parodyti, kokios stiprios moterys, žengdamos per gimdymo slenkstį, todėl esu dėkinga toms, kurios sutinka dalintis ir savo pavyzdžiu įkvėpti kitas.

Labai gailiuosi, kad pati neturiu fotografijų iš savo pirmų gimdymų. Jeigu reiktų samdytis profesionalų fotografą, jis atliktų visai kitokią funkciją gimdymo metu. Jis atsakingas už kuo tobulesnes nuotraukas, rūpinasi gerais kadrais, o fotografuojanti dula įamžina akimirkas tik tada, kai gali atsitraukti, kai jos rankų tuo metu nereikia, nes prioritetas yra mama. Ji fotografuoja organiškai, įsilieja į procesą. Tokia mano siekiamybė.

REKLAMA

Iš jūsų pasakojimų galima suprasti, kad dula labai padeda besilaukiančiai bei gimdančiai moteriai. O ką tokia veikla suteikia asmeniškai jums?

Aš pasikraunu, tiek energetiškai, tiek dvasiškai. Matau tame prasmę, visą laiką bandau parodyti moterims jų sparnus, kuriuos aš matau jose. Po kiekvieno gimdymo aš pradedu tikėti jomis ir moteriškumu. Gimdymo procesas man be galo gražus, labai džiaugiuosi, kad žmonės vis labiau sąmoningėja, įsijaučią į gimdymą moterys trokšta paimti galią į savo rankas. (šypteli)

Pati jūs auginate penkis vaikus, o dulos veiklos nesuplanuosi – gali tekti važiuoti ir anksti ryte ar vidury nakties. Kaip suspėjate laviruoti tarp savo darbo ir mamos pareigų?

REKLAMA
REKLAMA

Man labai padeda mano šeima, ypač vyras su anyta, mano mama. Jeigu yra iškvietimas, mano vyras pasiima mažylę ir vis priveža man ją pamaitinti. Žinoma, dabar jau jai vienuolika mėnesių, todėl nebevalgo taip dažnai, bet jai gimus, pirmasis lydėtas gimdymas įvyko po trijų mėnesių, todėl tekdavo vis išbėgti ją pamaitinti.

Penki vaikai neatsiranda per vieną žaibo blyksnį, tai natūralus procesas. Tai tarsi kopimas į kalną, kai supranti, kad krūvis didėja, bet tavo raumenys adaptuojasi ir pripranti prie vis didesnio krūvio, išmoksti atsakingai skirstyti prioritetus. Aš negaliu tiesiog sėdėti, esu užtaisas – jeigu neišreikščiau savęs ir savo sugebėjimų – tiesiog susprogčiau. (juokiasi)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų