REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kaune, K. Genio gatvėje esančiuose namuose, kovo 4-ąją pagimdyto kūdikio be gyvybės ženklų istorija įgauna nužudymo detalių. Įtarimai dėl bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo vakar buvo pareikšti 1986 metais gimusiai kūdikio motinai.“ – tokia skaudi žinia jau antra šiais metais Lietuvoje.

„Kaune, K. Genio gatvėje esančiuose namuose, kovo 4-ąją pagimdyto kūdikio be gyvybės ženklų istorija įgauna nužudymo detalių. Įtarimai dėl bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo vakar buvo pareikšti 1986 metais gimusiai kūdikio motinai.“ – tokia skaudi žinia jau antra šiais metais Lietuvoje.

REKLAMA

„Jaunai kėdainiškei sausio pabaigoje pareiškti įtarimai dėl naujagimio nužudymo.Tik gimusi mergaitė šeštadienio naktį rasta prie motinos namų esančiame lauko tualete.

Tokios tragedijos Lietuvoje įvyksta bent kelis kartus metuose", - sako VšĮ „Krizinio nėštumo centro“ vadovė Zita Tomilinienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad atvejai, kuomet moterys slepia nėštumą nuo artimųjų ir slapčia pagimdo bei nužudo savo naujagimius yra pasekmės gilios krizės, kurią išgyveno nėščia moteris, bijodama aplinkinių pasmerkimo ir kuri nežinojo, kur kreiptis pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

„Neplanuoto, nelaukto nėštumo metu moterys gana dažnai patiria psichologinę įtampą ir baimę dėl ateities, kuri gali peraugti į asmeninę krizę ir pastūmėti pasielgti neadekvačiai. Laiku suteikus tinkamą pagalbą nėščioms moterims sunkiausiu periodu, būtų galima užkirsti kelią nelaimei.

REKLAMA

„Noriu paraginti visus - jei pastebite nėščią moterį, kuri stokoja palaikymo savo artimoje aplinkoje, skambinkite mums, jūs galite padėti išgelbėti ne vieną gyvybę“, - sako Z.Tomilinienė.

Per penkerius gyvavimo metus centras padėjo daugiau kaip 1200 moterų, išgyvenančių krizinį nėštumą. „Krizinio nėštumo centro“ žiniomis, po suteiktos pagalbos, gimė per 200 kūdikių.

„Turėjome ne vieną nėščią moterį, kuri taip išgyveno dėl neplanuoto nėštumo, jog net galvojo apie savižudybę, tačiau sulaukusios visapusiškos pagalbos, jos pagimdė ir sėkmingai augina savo vaikus, o praėjus porai metų net išreiškė norą pačios savanoriauti šiame centre“, - džiaugiasi Z.Tomilinienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Krizinio nėštumo centras“ padeda ne tik nėštumo laikotarpiu, bet ir pirmaisiais vaiko auginimo metais. Visos čia besikreipiančios nėščios moterys gauna nemokamą emocinę, psichologinę, socialinę, materialinę pagalbą. Joms padedama pasiruošti kūdikio gimdymui, žindymui ir priežiūrai, moterys gauna reikalingą kūdikio kraitelį (rūbelius, vežimą, lovytę, sauskelnes).

Jei moteris tikrai nemato galimybės auginti vaikelį, centro darbuotojai suteikia informaciją apie galimybę saugiai palikti kūdikį gyvybės langelyje arba ligoninėje.

Kaltės nepripažįsta

Primename, kad prokuroras pateikė ir daugiau ikiteisminio tyrimo detalių: „Pirminė informacija yra tokia, kad naujagimis mirė dėl ūmios išorinės hipoksijos. Mirtis ištiko dėl deguonies trūkumo organizme. Yra pagrindo manyti, kad kūdikis gimė gyvas, bet tą dar turės patvirtinti teismo medicinos ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sieksime išsiaiškinti, kodėl kūdikiui nustatyta ūmi išorinė hipoksija.“ V. Gataveckas patvirtino, kad trečiadienio popietę buvo apklausta ir kūdikio motina. Apklausa užsitęsė iki vėlyvo vakaro. „Kūdikio nužudymu įtariama moteris nepripažįsta savo kaltės.

Per apklausą ji papasakojo visas aplinkybes nuo to laiko, kai pastojo iki nelaimės akimirkos. Ji neigia, kad gimus kūdikiui atliko kažkokius nusikalstamus veiksmus. Plačiau apklausos detalių komentuoti negaliu“, – teigė ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras.

Anot jo, toliau bus atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai. Bene svarbiausiomis išvadomis turėtų tapti ekspertų atsakymas, ar kūdikis gimė gyvas. Bet šių ekspertų išvadų gali tekti palaukti apie du mėnesius.

REKLAMA

Po apklausos kūdikio motina buvo paleista į laisvę. „Nebuvo pagrindo prašyti jos suėmimo. Jai skirtos kelios kardomosios priemonės: rašytinis pasižadėjimas neišvykti, periodiškas registravimasis policijos įstaigoje ir dokumentų paėmimas“, – teigė V. Gataveckas.

Paklaustas, koks statusas šiame tyrime tenka vaiko tėvui, prokuroras atsakė, kad jis nėra tyrimo subjektas: „Sieksime nustatyti jo tapatybę. Bet šiame tyrime jis nėra tyrimo subjektas.

Ateityje jis gali įgyti liudytojo statusą.“ Gresia griežta bausmė Naujienų portalas tv3.lt rašė, kad praėjusį pirmadienį (kovo 4-ąją – aut. past.) apie 9 val. Kaune, K. Genio g., bute, vonioje, moteris (g. 1986 m.) pagimdė vyriškos lyties kūdikį be gyvybės ženklų. Atvykę medikai konstatavo kūdikio mirtį.

REKLAMA

Ant kūdikio smurto požymių nepastebėta. Moteris buvo paguldyta į ligoninę. Tačiau Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas iškart patvirtino, kad pradėtas tyrimas dėl nužudymo, pagal Baudžiamojo kodekso 129 straipsnį.

Primename, kad tas, kas nužudė mažametį, bejėgiškos būklės žmogų, savo artimą giminaitį ar šeimos narį – baudžiamas laisvės atėmimu nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų