REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai pastebi, kad Lietuvoje daugėja vyresnių mamų, atžalų susilaukiančių gerokai per keturiasdešimt ar net sulaukus penkiasdešimties. Kai kurie gydytojai grūmoja – lauktis vaiko vyresnio amžiaus – rizika ir mažyliui, ir mamai. Tačiau pačios vyresnės mamos atkerta – jeigu vaikas laukiamas, tai visai nesvarbu, kokio amžiaus mama jį pagimdė.

Medikai pastebi, kad Lietuvoje daugėja vyresnių mamų, atžalų susilaukiančių gerokai per keturiasdešimt ar net sulaukus penkiasdešimties. Kai kurie gydytojai grūmoja – lauktis vaiko vyresnio amžiaus – rizika ir mažyliui, ir mamai. Tačiau pačios vyresnės mamos atkerta – jeigu vaikas laukiamas, tai visai nesvarbu, kokio amžiaus mama jį pagimdė.

REKLAMA

Nuotraukų albumą varto močiutė Aldona. Ir štai, ji rodo savo mamą, pagimdžiusią septynis vaikus. Ir prisimena, kad visi jos broliai ir seserys gimė namuose. Paskutinę mergytę, mama pagimdė būdama keturiasdešimt penkerių. O viena istorija močiutei labiausiai įstrigo. Kol tėtis ieškojo pribuvėjos, seserį mama gimdė padedama dukros – kitos Aldonos sesers.

„Sako, ateik vaikeli, aš tau parodysiu, ką daryti. Ir ta nupjovė, viską sutvarkė, ir aš girdėjau, kai ji verkdama viską darė. Tėtis ateina su ta pribuvėja, jau vaikas yra", – pasakojo žoliautoja Aldona Bartaševič.

REKLAMA
REKLAMA

Aldona sako anuomet vyresnės mamos nieko nestebindavo. Štai todėl ir dabar nesistebi, kad gimdyti vyresnei – grįžta į madą.

„Mano mama sakydavo, kad vaikas pagimdyti, tai kas… tai kas kiaušinienę iškept. Dievas kai duoda, tai ir susitvarko", – kalbėjo A. Bartaševič.

REKLAMA

Tuo įsitikino ir pati keturiasdešimties mama tapusi Santaros klinikų Akušerijos skyriaus vyresnioji akušerė Lina. Moteris rodo dabar jau antroko Teodoro nuotraukas, ir jį vadina dovana. Mat išvertus iš graikų kalbos, šis vardas reiškia Dievo dovaną.

„Didžiulė dovana yra motinystė. Aš visą gyvenimą skyriau mokslams, karjerai, ir taip jau gavosi, kad pati didžiausia dovana mano keturiasdešimtmečio proga buvo nėštumas. Aš jį sutikau, ne kažkokį balių didelį organizavau, nekviečiau daug svečių, bet buvau nėščia, trisdešimties savaičių, ir man tai buvo pati didžiausia artėjančio jubiliejaus dovana", – pasakojo Santaros klinikų vyr. akušerė Lina Pakamorienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tad Lina sako besidžiaugianti dėl visų gimdyvių, tiek jaunų, tiek mažylių susilaukusių vėliau. O štai Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorė, gydytoja akušerė ginekologė Gražina Drąsutienė pastebėjusi – vyresnių mamų kasmet daugiau.

„Mūsų klinikoje pati vyriausia gimdžiusi buvo penkiasdešimt septynerių metų. Ir visai neseniai, beje. Buvo porą moterų penkiasdešimt trejų metų amžiaus. Čia priežastys… gal net ne viena priežastis, keitėsi moterų prioritetai", – pasakojo VU Medicinos fakulteto profesorė Gražina Drąsutienė.

Gimdymą dažna atideda tam laikui, kai jau bus užkopta karjeros laiptais. Profesorė sako, kad vidutinis gimdyvės amžiaus vidurkis per trisdešimt metų gerokai šoktelėjo – nuo dvidešimt penkerių iki trisdešimties metų. Gydytoja akušerė ginekologė gimdyti vyresnėms nepatartų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visų pirma, moterys prisirenka daug gretutinių ligų – bendrosios ligos, gretutinės ligos. Jos nors ir remisijoje, bet jos yra. Juk jeigu gimdo vyresnio amžiaus moteris, tai jos audiniai nebėra tokie elastingi, kaip, sakykim, kaip dvidešimt vienerių metų moters. Tai irgi gimdymo komplikacijos su tuo susijęs motinos traumatizmas, vaiko traumatizmas", – dėstė profesorė.

Tad, kaip sako profesorė, tampa sunkiau pastoti, pagimdyti neišnešiotą vaiką. Idealiausias amžius, kaip aiškina profesorė – dvidešimt penkeri metai. Tiesa, su tuo vyresnės mamos nesutinka.

Paskaičiuota, kad vidutinis gimdyvės amžiaus vidurkis per trisdešimt metų gerokai šoktelėjo – nuo dvidešimt penkerių iki trisdešimties metų.

REKLAMA

Anot medikų, dėl vyresnio amžiaus tampa sunkiau pastoti, pagimdyti neišnešiotą vaiką. Idealiausias amžius, kaip aiškina profesorė – dvidešimt penkeri metai. Tiesa, su tuo vyresnės mamos nesutinka.

„Labai jauna moteris gali sirgti sunkiomis ligomis. Tai neapsaugo… ir aišku, viskas priklauso nuo situacijos. Dabar tokia medicina, net nežiūrint amžiaus, tokie pasiekimai, kad galima sėkmingai išnešioti… Sėkmingai, saugiai pagimdyti ir būti laiminga mama", – mano Santaros klinikų vyr. akušerė L. Pakamorienė.

Svarbiausia, kaip priduria akušerė, kad šeimoje mažylis būtų tikrai laukiamas. Mat daug atvejų jos praktikoje, kai jaunos, sveikos mamos, pagimdžiusios mažylius, juos tiesiog palieka. Gimdančios vyresnio amžiaus tokių sprendimų, kaip sako medikė, nepriima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų