REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Akcija „Nerk į žydrą“, skirta Pasaulinei kovos su prostatos vėžiu dienai (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Rugsėjo 15-ajai, Pasaulinei kovos su prostatos vėžiu dienai paminėti Nacionaliniame vėžio institute surengtoje akcijoje „Nerk į žydrą“ dalyvavę garsūs šalies vyrai prabilo apie savo patirtį ir ragino nedelsti pasitikrinti. Dar pernai paviešinęs apie tai, kad serga prostatos vėžiu, verslininkas Žilvinas Grigaitis neslėpė, kad išgirdus diagnozę buvo ir labai skaudžių dalykų.

20

Rugsėjo 15-ajai, Pasaulinei kovos su prostatos vėžiu dienai paminėti Nacionaliniame vėžio institute surengtoje akcijoje „Nerk į žydrą“ dalyvavę garsūs šalies vyrai prabilo apie savo patirtį ir ragino nedelsti pasitikrinti. Dar pernai paviešinęs apie tai, kad serga prostatos vėžiu, verslininkas Žilvinas Grigaitis neslėpė, kad išgirdus diagnozę buvo ir labai skaudžių dalykų.

REKLAMA

Kalbėdamas apie sergančiuosius prostatos vėžiu žinomas vyras atkreipė dėmesį į itin skaudžią problemą.

„Norėtųsi, kad nė vienas vyras Lietuvoje ir pasaulyje neišgirstų šios diagnozės. Nors pas mus tikrai suteikiamos visos gydymo galimybės, gaila, kad pacientas paliekamas vienas su savo problema. Yra labai skaudžių istorijų, kai vyrai, nebesusitvarkydami su skausmu, psichologinėmis problemomis, nusprendžia išeiti iš gyvenimo. Ypač dažnai apie savižudybę susimąstoma, jei liga jau yra pažengusi. Tai – opi problema, apie kurią dar mažai kalbama“, – sakė Ž. Grigaitis.

Paklaustas, ar pačiam teko išgyventi panašius jausmus, vyras neslėpė, kad buvo visko: „Turbūt kiekvienam pacientui, atsidūrusiam gyvenimo kryžkelėje ir išgirdusiam, kokia yra pirminė diagnozė, koks gali būti scenarijus, kyla daug minčių. Ypač jei kalbama apie onkologines ligas, kurios vis dar yra tabu. Be abejo, ir pačiam buvo kilusių įvairių minčių, kai apibrėžiamas laikas, galvojau, kaip reikės viską susitvarkyti, kad nekiltų problemų šeimai, tai ir paveldėjimo klausimai ir t.t.“

REKLAMA
REKLAMA

Ž. Grigaitis pastebėjo, kad neretai draugų, pažįstamų rate linkstama nutylėti apie ligą. „Bijoma nusišalinimo, net tam tikro pažeminimo, ypač mažesniuose miesteliuose gali labai skaudžiai atsiliepti toks pasiskelbimas. Ar pačiam teko tai patirti? Buvo labai įdomu stebėti kai kurių žmonių reakciją, buvo ir skaudžių momentų, kai negalėjai patikėti, kad žmonės gali taip reaguoti“, – pasakojo jis.

REKLAMA

Nėra mirties bausmė

Pašnekovas pabrėžė, kad prostatos vėžys toli gražu nėra mirties bausmė. „Taip, jei vyrui nėra žinomas PSA tyrimas, ligos diagnozė dažnai būna kaip griaustinis iš giedro dangaus. Taigi neturėtų būti gėda rūpintis savo sveikata ir laiku nueiti pasitikrinti. Tačiau jei jau pasidarei tyrimą ir jis buvo geras, nereiškia, kad vėl pasitikrinti turi eiti tik po dešimties metų“, – sakė Ž. Grigaitis.

Jam antrino ir jau devynerius metus su liga kovojantis baikeris, įmonės G4S vykdantysis direktorius Raimondas Bučys: „Profilaktinis pasitikrinimas – tai veiksmas be pralaimėjimo. Lydi didžiulė euforija, kai sužinai, kad esi sveikas. Jei išgirsti ne tokią gerą žinią, vadinasi, laikas pradėti gydytis. Ir tuomet tą padaryti yra ne vėlu. Prevencija iš esmės nieko nekainuoja – tyrimas siekia vienų pietų kainą, tad praktiškai kiekvienas vyras Lietuvoje yra įgalus susimokėti už prevenciją.

REKLAMA
REKLAMA

Juk automobilį į servisą varome ne tada, kai jau iškrenta durelės ar kas kita ima šlubuoti, o profilaktiškai nuvažiavus tam tikrą kiekį kilometrų. Taigi nereikia laukti ir iki 45–50, pasitikrinti anksčiau. Mano atveju taip ir buvo – apie ligą sužinojau atsitiktinai pasitikrinęs dar iki 45 metų. Kai atsiranda simptomai, viskas jau daug sunkiau. Ankstyvo vėžio aptikimo metu galimybė išgydyti daug didesnė.“

Paklaustas, ar neapmaudu, kad kitose šalyse prieinamas inovatyvesnis gydymas, vyras tikino, kad reikia pradėti nuo savęs, o tada ir apie gydymą nereikės galvoti.

„Kažkur kitur gal ir saulė šviečia skaisčiau, ir maistas skanesnis. Pirmiausia savo veiksmus padarykime – eikime pasitikrinti, o tada ir pagalba bus daug paprastesnė. Juo labiau kad mūsų medicina tikrai nėra atsilikusi, o kai laukiame ir yra kritinė situacija, tai vargu ar ir labiau išsivysčiusios šalys galėtų padėti“, – kalbėjo R. Bučys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, žinia, kad sergi vėžiu, bet kuriam žmogui sukelia šoką. „Tačiau reikia suvokti, kad tai – labai platus žodis, yra labai skirtinų vėžių – vieni progresuoja labai greitai, sunkiai gydomi, o prostatos vėžys, anksti diagnozuotas, yra pakankamai neblogai gydomas. Su liga tikrai nesistengiau susigyventi, užsiėmiau savo darbais. Aišku, šiandien turiu kas keletą mėnesių tikrintis“, – sakė jis.

Portalas tv3.lt jau rašė, kad, nepaisant gerėjančių prostatos vėžio diagnostikos ir gydymo galimybių, pacientų organizacijos jaučiasi diskriminuojamos dėl negaunamų inovatyvių vaistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų