REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vytautas – gidas po sūrių pasaulį: pasakė prie ko derinti populiariausius sūrius (nuotr. facebook.com)

Sūris gali būti ne tik supjaustytas riekelėmis ir dedamas ant sumuštinio. Tai kasdien bando įrodyti sūrio ekspertas iš specializuotos parduotuvės „Say cheese“ – Vytautas Vaga, kuris jau 7 metus keliauja po sūrių pasaulį ir prie šios kelionės skatina jungtis ir kitus.

9

Sūris gali būti ne tik supjaustytas riekelėmis ir dedamas ant sumuštinio. Tai kasdien bando įrodyti sūrio ekspertas iš specializuotos parduotuvės „Say cheese“ – Vytautas Vaga, kuris jau 7 metus keliauja po sūrių pasaulį ir prie šios kelionės skatina jungtis ir kitus.

REKLAMA

Vyras teigia, kad nėra nieko paprasčiau nei leistis į kulinarinę kelionę – tam užtenka tik išbandyti naujus ir neatrastus sūrius. Vytautas yra išragavęs visus Europos sūrius, tačiau vertina ir lietuviškus, ypač ūkininkų gamintus. „Lietuviai dabar ypač tobulėja sūrių gamyboje. Lietuvos sūrio istorija yra kuriama būtent dabar“, – sako jis.

Sūrių ekspertas buvo prisijungęs prie profesionalių laidos „La maistas“ šefų Tomo Rimydžio ir Vyliaus Blauzdavičiaus ir kartu su jais gamino ypatingus patiekalus iš sūrių.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai renkasi gerai pažįstamus skonius

Sūrių žinovas laidos žiūrovams papasakojo daug įdomių dalykų: kaip atsirado pirmieji sūriai, kaip sūryje atsiranda skylutės, kada sūryje nebelieka laktozės ir jį gali valgyti net laktozės netoleruojantys žmonės, kokį sūrį su kuo derinti ir kaip skaniausia jį valgyti.

REKLAMA

„Dalyvavimas laidoje buvo visiška avantiūra, bet buvo labai įdomu. Drąsiai ėjau į filmavimą, nes esu 100 proc. tikras, ką darau ir savo žiniomis. Visada man yra didelis džiaugsmas galintis savo žiniomis.

Buvo labai smagūs pašnekovai Vylius ir Tomas. Sūris yra dar pakankamai neatrastas Lietuvoje. Laidoje laiko buvo nedaug, norėjosi parodyti ir papasakoti kuo daugiau. Vienareikšmiškai, jeigu atsirastų galimybė, tikrai vėl eičiau, pasakočiau ir daryčiau, nes kuo daugiau žmonių sužinos apie gerą ir kokybišką sūrį, tuo mažiau žmonių bijos jį ragauti ir atrasti naujus skonius“, – šypteli jis.

REKLAMA
REKLAMA

Vytautas priduria, kad lietuviai yra labai santūrūs rinkdamiesi dūrius ir dažniausiai renkasi tai, kas yra geriausiai pažįstama: dažniausiai tai olandiškas „Gaudos“ sūris arba parmedžanas (sūrio ekspertas vengia sąvokos „parmezanas“, nes tikrasis šis sūris yra kilęs iš Italijos ir jo pavadinimas tariamas su „dž“).

Ragina atrasti naujus skonius

„Lietuviai nelabai linkę ragauti kažką nematyto ir negirdėto. Tad to norėčiau ir palinkėti, nes sūrių pasaulyje yra kur kas daugiau. Lietuviai nevengia ožkų pieno sūrių, kas yra sveikintina. Maža to, kad tai yra sveikas ir lengvai virškinamas sūris, bet ir be galo skanus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra dalis klientų, kurie sako, kategoriškai atsisako ožkų pieno gaminių, tačiau jie pasižymi švelniu ir maloniu skoniu. Lietuviai kol kas dar nėra atradę avių pieno sūriai – tokie sūriai irgi yra labai skanūs. Jie šiek tiek riebesni, bet turi daug naudingų medžiagų“, – pasakoja jis.

Pasak sūrių eksperto, sunku pasakyti, kas dera prie vyno ar užkandžių, nes nėra tokio universalaus ir prie visko tinkančio sūrio.

„Aš visada rekomenduoju išbandyti tai, ko žmonės dar nėra ragavę. Pas mus parduotuvėje yra daugiau nei 70 skirtingų sūrių rūšių, tad tikrai yra ką išbandyti. Reikėtų klausti vietoje, kurioje perkate, kas tiktų prie vyno, kurį ruošiatės gerti, ar tiktų prie keptos mėsos. Bet pavyzdžiui ožkų pieno sūris su mėlynuoju pelėsiu yra ganėtinai retas reiškinys sūrių pasaulyje, tačiau jį tikrai vertėtų išbandyti prie raudonojo vyno“, – patarimais dalijasi jis.

REKLAMA

Prie ko tinka populiariausi sūriai?

Naujienų portalui tv3.lt sūrių ekspertas sutiko praskleisti šydą į sūrių pasaulį ir papasakojo šiek tiek daugiau apie geriausiai žinomus ir pamėgtus sūrius.

Pirmiausiai Vytautas siūlo atkreipti dėmesio į sūrio sudėtį. Tikras sūris turės tik 4 pagrindinius ingredientus: pieną, druską, fermentą ir bakterijų kultūrą.

Feta

Pirmiausiai Vytautas pataria, kad reikėtų išsiragauti bent keletą rūšių fetų iš visos parduotuvėse siūlomos paklausos, kad atrastumėte sau tinkamą skonį. Kartais vieniems žmonėms labiau patinka sunkesnio skonio sūriai, o kitiems atvirkščiai – kuo lengvesni.

Radus jums patinkantį skonį, sūrio ekspertas sako, kad derėtų atsiminti taisyklę, jog sūris turėtų būti skanus iš savęs – valgydami jį nenaudokite papildomą ryškų skonį suteikiančių padažų ar prieskonių.

REKLAMA

„Jeigu fetą naudojame salotoms, nereikia naudoti sunkių užpilų, pavyzdžiui, balzamiko acto, įvairių žolelių. Fetos skonis geriausiai atsiskleidžia šalia salotos lapų ir pomidoriukų. Tai puikus skonių derinys, jį dar galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Bus sotu, sveika ir skanu“, – šypteli jis.

Mocarela

Vytautas sako, kad mocarelą reikėtų valgyti kuo šviežesnę. Be to, reikėtų ieškoti ne tik itališkos, bet pagamintos Apulijos ir Kampanijos regionuose, nes juose gaminama tikra mocarela. Apulijos regione ji gamina iš karvių pieno, o Kampanijos – iš buivolių pieno.

„Pirkdami mocarelą pirmiausiai atkreipkite dėmesį į jos galiojimą – ji turi būti kuo šviežesnė, tada valgydami ją galime ieškoti tik jai būdingo kremiškumo ir grietinėlės poskonio. Jeigu mocarela ne tokia šviežia, geriausia ją naudoti ant picų ar kepant kitus patiekalus“, – pataria jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėlynasis pelėsinis sūris

Sūrių ekspertas siūlo paragauti etaloninio pelėsinio sūrio – rokforu. Jis yra sodraus skonio, pagamintas iš avių pieno. Rokforas turi ne tik pagrindinius keturis ingredientus: druską, pieną, fermentus ir bakterijas, bet ir penktąjį – mėlyną pelėsį.

„Yra tik vienuolika rokforo gamintojų, kurie savo gaminius žymi specialiu ženklu – raudona avimi. Rokforas yra universalus sūris – juo galima mėgautis prie saldaus raudono vyno arba prie porto vyno. Sūrio sūrumas labai gražiai balansuoja su vynų saldumu.

Taip pat prie vyno galima pasiimti šiek tiek sūrio ir gabalėlį juodo šokolado, tai yra junginys, kuris ne vienam iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti keistas, tačiau pabandžius pamato, kaip idealiai jie dera tarpusavyje. Lygiai taip pat jį galima naudoti padažuose – čia jo reikia nedaug, nes jo skonis ryškiai jaučiamas. Puikiai tinka ir įvairiausioms sriuboms“, – sako Vytautas.

REKLAMA

Parmedžanas

Parmedžanas dažniausiai vadinamas parmezanu, tačiau sūrių ekspertas paaiškina, kad tai nėra tikrosios kilmės sūris. Permezaną sukūrė amerikiečiai, kurie norėjo atrasti savąjį parmedžaną.

„Jeigu kalbame apie parmedžaną – jis yra vienas seniausių Europoje. Jis unikalus tuo, kad jo sudėtyje yra tik 3 ingredientai – pienas, druska ir fermentai. Bakterijų kultūra šįkart nėra naudojama, nes gamybai naudojamas nepasterizuotas pienas. Vėl gi, perkant permedžaną reikėtų dėmesį atkreipti į sudėtį“, – sako jis.

Vyras sako, kad geriausias ir skaniausias sūris būna nelaikytas vakuume, tad rekomenduojama pirkti didelę sūrio galvą ir ją skaldyti. Šitas sūris tinka tiek makaronams, tiek kitiems karštiems patiekalams. Taip pat jis tinka prie gėrimų, pavyzdžiui, alaus. Jį galima dėti ir į salotas, ir valgyti vieną.

REKLAMA

Čederis

„Čedarį gamina visas pasaulis, lydo, dažo oranžine spalva. Visi lydyti čedariai nėra tas pats, kas tikras sūris. Jis originaliai gaminamas Anglijoje. Jo pavadinimas atsirado nuo tos vietovės, kurioje jis buvo pradėtas gaminti. Jo skonis yra ryškus, šiek tiek pakandantis liežuvį. Jaučiama pieno rūgštelė“, – sako sūrių ekspertas.

Čederis tinka įvairiems karštiems sumuštiniams kepti, taip pat įvairioms trintoms sriuboms. Šis sūris būna įvairių brandinimų: būna švelnūs, aštrūs, o tai ir lemia brandinimas. Įprastai brandinimas trunka 2-3 mėnesius, bet kartais galima rasti ir brandinto beveik metus, tai padaro sūrius labai skirtingus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų