REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Emanuelis Ryklys (nuotr. Darius Petrulaitis/Dovaldė Butėnaitė/ organizatoriai)

Be karšto puodelio kavos daugelis tikriausiai negali įsivaizduoti nei dienos. Kavos ekspertas, kavos baro įkūrėjas ir knygos „Tebūnie kava“ autorius – Emanuelis Ryklys apie kavą žino viską. Keletu naudingų patarimų kavos žinovas pasidalino ir su naujienų portalu tv3.lt.

7

Be karšto puodelio kavos daugelis tikriausiai negali įsivaizduoti nei dienos. Kavos ekspertas, kavos baro įkūrėjas ir knygos „Tebūnie kava“ autorius – Emanuelis Ryklys apie kavą žino viską. Keletu naudingų patarimų kavos žinovas pasidalino ir su naujienų portalu tv3.lt.

REKLAMA

Pasak kavos eksperto, skaniausia kava – ką tik sumalta. Todėl jis rekomenduoja ją pirki pupelėmis ir malti patiems. Taip kava bus dar aromatingesnė, nes perkant jau sumaltą ji būna praradusi apie 20 proc. savo kvapo.

„Malkite pupeles patys, naudokite 90-95 laipsnių Celsijaus vandenį, jei ruošiate 200ml „užpiltinės“, tai naudokite 12 g kavos. Palaukę 4-5 min. išmaišykite ir gerkite. Jei mėgstate ilgai gerti tokią „užpiltinę” kavą, tai po 4-5 min. siūlau ją persipilti atsargiai į kitą puodelį, kad neliktų nuosėdų. Taip išvengsite didesnio kofeino kiekio“, – patarimais, kaip pasigaminti gardžią kavą dalinasi E. Ryklys.

Atskleiskite geriausias kavos savybes

Be to, kava bus dar skanesnė, jeigu prieš tai paruošite savo skonio receptorius – išgerkite vandens prieš ruošdamiesi gerti kavą, o patį gėrimą gerkite jau šiek tiek pravėsusį. Žemesnėje temperatūroje skonio receptoriai geriau pajaučia visus skoninius niuansus.

REKLAMA
REKLAMA

E. Ryklys nurodo, kad visada reikia ant pakuotės ieškoti kuo tikslesnės kilmės, geografijos, iš kur atvyko kava, o taip pat skrudinimo datos. Kuo ji arčiau pirkimo datos, tuo bus skanesnė. Įsigytas kavos pupeles laikykite pakuotėje, kurioje pirkote arba galima perpilti į sandariai užsidarantį indą, svarbiausia, laikyti toliau nuo šviesos.

REKLAMA

 „Afrika, Azija, Amerika – regionai kur auga kava. Būtent nuo regiono labai priklauso kavos skonis: Afrikos kavos rūgštesnės, visiškesnės, gaivesnės, Pietų Amerikos (Brazilijos, Kolumbijos) kavos – saldesnės, turinčios šokolado poskonio, o Azijos – karčiausios, su įvairių prieskonių natomis, egzotiškiausios. Taigi, renkantis kavos pupeles, pirmiausia, reikėtų žiūrėti iš kokio regiono yra kilusi – kuo tiksliau nurodyta vietovė, tuo geriau, bei skrudinimo datą – kuo šviežesnė, tuo geriau“, – pasakojo kavos žinovas.

REKLAMA
REKLAMA

Nebijokite eksperimentuoti

Jis taip pat siūlo būti atviriems skoniams, nes kava turi daug formų, kvapų ir skonių. Norinčius geriau susipažinti su kava, E. Ryklys skatina apsilankyti edukacinėse degustacijose arba perskaityti knygą „Tebūnie kava“.

„Daugiau nei aštuonerius metus vedu degustacijas. Pastebėjau, kad tautiečiai tikrai atviri skoniams. Jiems patinka, tiek klasikinės kavos (Brazilija, Kolumbija), tiek kažkokie egzotiniai dalykai (Papua Naujoji Gvinėja, Kinija), tiek vaisiškos kavos (Etiopija, Kenija, Ruanda). Dažniausiai manau renkasi saugesnes Amerikos kavas, bet tik dėl to, kad kartais pritrūksta patirties ar žinių kitų kavų atžvilgiu“, – apie lietuvių kavos įpročius pasakoja E. Ryklys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laidoje „La maistas“ su E. Ryklio ruošta kava virtuvės šefai Vyliaus Blauzdavičius ir Tomas Rimydis paruošė neįtikėtinų patiekalų su kava – nuo desertų iki šonkauliukų. Pats E. Ryklys įsitikinęs, kada kava tinka visiems patiekalams. Tereikia nebijoti eksperimentuoti ir atrasti tinkamas kavas, tinkamiems patiekalams.

„Dėkoju už galimybę sudalyvauti tokio pobūdžio laidoje. Virtuvės šefai mane tikrai įkvepia, jie neturi nusistatymų kas tinka, o kas ne, jie gali perkurti receptą čia ir dabar. Džiaugiuosi, kad Vylius ir Tomas patikėjo man paruošti kavas jų receptams. Nesitikėjau, kad kavos taip atsiskleis ir papildys skanius receptus. Man pačiam tai nuostabiai skani patirtis. Netikėčiausias ir labiausiai įsimintinas patiekalas – bulvių košė su kava“, – sako kavos ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų