REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su moterų orumo gynėjų judėjimu „#MeToo“ tapatinamos organizacijos pirmadienį kaip istorinę pergalę sveikino JAV teismo sprendimą pripažinti buvusį Holivudo magnatą Harvey Weinsteiną kaltu dėl lytinių nusikaltimų.

Su moterų orumo gynėjų judėjimu „#MeToo“ tapatinamos organizacijos pirmadienį kaip istorinę pergalę sveikino JAV teismo sprendimą pripažinti buvusį Holivudo magnatą Harvey Weinsteiną kaltu dėl lytinių nusikaltimų.

REKLAMA

67 metų nuteistasis buvo grąžintas kardomajam kalinimui Niujorko liūdnai pagarsėjusiame Raikerso salos kalėjime, iš septynių vyrų ir penkių moterų sudarytai prisiekusiųjų žiuri pripažinus kadaise didelę įtaką turėjusį Holivudo prodiuserį kaltu dėl pirmo laipsnio seksualinio užpuolimo ir trečio laipsnio išžaginimo.

Tačiau pirmadienio vakare jis paliko kalėjimą ir buvo paguldytas į Manhatane įsikūrusį Belvju medicinos centrą dėl nusiskundimų krūtinės skausmais, naujienų agentūrą AFP informavo vienas jo atstovas.

„Oskarą“ už filmą „Įsimylėjęs Šekspyras“ gavęs H. Weinsteinas buvo pripažintas nekaltu dėl pirmo laipsnio išžaginimo ir grobuoniško lytinio užpuolimo; už šiuos kaltinimus jam būtų grėsęs laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA

Vis tik dėl nuteisimo pagal minėtus kaltinimus jis gali būti pasiųstas už grotų iki 29 metų laikotarpiui.

Išbalęs kaltinamasis, dalyvavęs teismo posėdžiuose atsirėmęs į vaikštynę, neparodė beveik jokių emocijų paskelbus nuosprendį sausakimšoje Niujorko teismo salėje. Jis buvo uždarytas į areštinę laukti bausmės, kurią planuojama paskelbti kovo 11 dieną.

REKLAMA

H. Weinsteino advokatas Arthuras Aidala pareiškė, kad „priblokštas“ jo klientas murmėjo: „Esu nekaltas, esu nekaltas. Kaip taip galėjo nutikti Amerikoje?“

Pagrindinė jo advokatė Donna Rotunno pažadėjo apskųsti verdiktą, pabrėždama, kad „kova dar nesibaigė“. Ji taip pat pagyrė H. Weinsteiną už „vyrišką“ reakciją į nuosprendį.

Nevienareikšmiškai vertinamas verdiktas didele dalimi patvirtino dešimčių moterų pasakojimus apie H. Weinsteino lytinius nusikaltimus.

Teismo priimtas sprendimas yra svarbiausias apkaltinamasis nuosprendis dėl seksualinės prievartos Jungtinėse Valstijose nuo to laiko, kai komikas Billas Cosby 2018 metais buvo pripažintas kaltu dėl vienos moters apsvaiginimo vaistais ir seksualinio užpuolimo prieš 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA

JAV fondas „Time's Up“, įsteigtas iškėlus bylą H. Weinsteinui, pasveikino jos baigtį kaip „naujos teisingumo eros“ pradžią.

„Visi smurtautojai ir juos ginančios galingos pajėgos turėtų būti įspėti: atgal kelio nėra“, – nurodoma organizacijos pareiškime.

Manhatano apygardos prokuroras Cyrusas Vance'as gyrė H. Weinsteinui nepalankius parodymus davusias moteris, teigdamas, kad jos pakeitė „istorijos eigą“.

„Tai yra naujas klimatas seksualinį smurtą patyrusiems žmonėms. Tai – nauja diena“, – prie Niujorko teismo rūmų žurnalistams sakė C. Vance'as.

„Mes visi esame be galo skolingi jums, radusioms didžiulės drąsos papasakoti savo istoriją pasauliui, teismui, rizikuodamos asmeniškai ir patirdamos didžiulį asmeninį skausmą“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paslauga visuomenei“

H. Weinsteiną nederamu elgesiu kaltino daugiau nei 80 moterų, o jam pareikšti įtarimai paskatino 2017 metų spalį užgimti „#MeToo“ judėjimą prieš vyrus, piktnaudžiaujančius užimamais įtakingais postais.

Vis tik žiuri nagrinėjo tik kaltinimus, susijusius tik su dviem nukentėjusiomis: buvusia aktore Jessica Mann ir buvusia prodiuserio padėjėja Mimi Haleyi, kadangi daugelis įtarimų yra pernelyg seni, kad būtų galima juos svarstyti.

Vienas iš kaltinimų grobuonišku seksualiniu užpuolimu taip pat buvo paremtas populiaraus serialo „Sopranai: mafijos kronika“ žvaigždės Annabellos Sciorros parodymais. Aktorė tvirtina, kad H. Weinsteinas ją išžagino jos bute Niujorke 10-o dešimtmečio pradžioje.

REKLAMA

Nagrinėjant bylą šešios moterys teigė, kad H. Weinsteinas buvo jas lytiškai užpuolęs.

H. Weinsteino advokatai savo ruožtu surengė agresyvią kryžminę kaltintojų apklausą, stengdamiesi įtikinti teismą, kad šios moterys santykiavo su jų klientu abipusiu sutikimu.

Prokurorai apibūdino H. Weinsteiną kaip amoralų grobuonį, reikalavusį sekso mainais į prieigą prie kino pasaulio, kur jis vaidino įtakingą vaidmenį, tačiau nepateikė jokių kriminalistinių įrodymų ar trečiųjų šalių parodymų.

Vietoje to prokurorai prašė prisiekusiųjų tiesiog patikėti moterų pasakojimais.

Teismui paskelbus verdiktą, Ashley Judd, teigusi, kad H. Weinsteinas sužlugdė jos kaip aktorės karjerą, jai nesutikus su juo lytiškai santykiauti, tviteryje padėkojo nukentėjusiosioms.

REKLAMA

„Ačiū moterims, kurios liudijo šioje byloje ir išgyveno traumų pragarą. Jūs padarėte paslaugą visuomenei, visoms merginoms ir moterims“, – parašė ji.

Kita stotelė – Los Andželas

H. Weinsteinas, tvirtinantis, kad su visomis moterimis santykiavo abipusiu sutikimu, buvo apkaltintas buvusios aktorės J. Mann išžaginimu 2013 metais Manhatano centre įsikūrusiame viešbutyje „DoubleTree“.

H. Weinsteinas taip pat sulaukė kaltinimų, kad 2006 metų liepą privertė savo bute Niujorke oraliniu būdu su juo santykiauti M. Haleyi.

Rimčiausi buvo kaltinimai dėl grobuoniško seksualinio užpuolimo – sunkaus lytinio nusikaltimo, daromo daugiau nei vieno asmens atžvilgiu. Už tokį nusikaltimą baudžiama laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad prisiekusieji galėtų nuteisti H. Weinsteiną, jie turėjo patikėti arba J. Mann, arba M. Haleyi ir A. Sciorra.

Pastarosios moters teiginiai buvo pernelyg seni, kad buvusį prodiuserį būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl šio atskiro nusikaltimo padarymo, tačiau jie buvo įtraukti į kaltinamąjį aktą, siekiant pagrįsti bendrus kaltinimus dėl grobuoniško seksualinio užpuolimo.

A. Sciorra savo parodymus pavadino „skausmingais, bet būtinais“, pirmadienį pranešė leidinys „The Hollywood Reporter“.

Buvusi manekenė Lauren Young teisme tvirtino, kad H. Weinsteinas lytiškai užpuolė ją vieno Beverli Hilso viešbučio numerio vonioje 2013 metais, kai jai buvo 22 metų ir ji siekė aktorės karjeros.

REKLAMA

Dabar dėmesys nukryps į Los Andželą, kur nagrinėjami  L. Young pareiškimai, Kalifornijos miesto prokurorams vykdant atskirą tyrimą dėl įtariamų H. Weinstano seksualinių nusikaltimų.

Prokurorai kaltina buvusį Holivudo magnatą vienos italų manekenės išžaginimu 2013 metų vasarį ir L. Young užpuolimu kitą vakarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų