REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edita Liachovičiūtė praleido tūkstančius valandų teniso kortuose kaip žaidėja ir pasiryžusi praleisti dar tūkstančius kaip aukščiausio lygio trenerė. Vilniaus teniso akademijos vyr. trenerė neseniai tobulinosi pusantro mėnesio trukusiuose Tarptautinės teniso federacijos (ITF) kursuose ir gavo trečiojo – aukščiausiojo – lygio licenciją.

Edita Liachovičiūtė praleido tūkstančius valandų teniso kortuose kaip žaidėja ir pasiryžusi praleisti dar tūkstančius kaip aukščiausio lygio trenerė. Vilniaus teniso akademijos vyr. trenerė neseniai tobulinosi pusantro mėnesio trukusiuose Tarptautinės teniso federacijos (ITF) kursuose ir gavo trečiojo – aukščiausiojo – lygio licenciją.

REKLAMA

Ir teorija, ir praktika

„Seniai to norėjau, tačiau tik dabar atsirado laiko. Labai džiaugiuosi ta patirtimi, kurios įgijau, ir tikiuosi ją įgyvendinti ugdant naujus Lietuvos talentus“, - sakė ilgametė Lietuvos teniso moterų rinktinės kapitonė, šiuo metu treniruojanti geriausias VTA tenisininkes.

ITF turi trijų lygių kursus. Pirmo lygio – darbui su pradedančiaisiais, antro lygio – pažengusiųjų treniruotėms ir trečio, aukščiausiojo – aukšto sportinio meistriškumo žaidėjų ugdymo.

REKLAMA
REKLAMA

Trenerių kursai Valensijoje (Ispanija), kuriuose dalyvavo E. Liachovičiūtė, truko šešias savaites. Į juos paprastai atrenkami tik du kandidatai iš Europos, o iš šalies – tik vienas specialistas. Jie finansuojami pagal olimpinio solidarumo programą. Editai pavyko gauti vardinį kvietimą.

REKLAMA

Per šešios savaites kursų dalyviai lankėsi šešiose skirtingose teniso akademijose, labai daug mokėsi. Galiausiai laikė net septynis egzaminus – penkis teorijos ir du praktikos.

„Praktiniai egzaminai trukdavo apie pusvalandį realios treniruotės – „išsitrauki“ temą ir vedi treniruotę. Tai pakankamai struktūrizuota pusės valandos parodomoji treniruotė. Jos metu turi parodyti tris būdus arba pratimus pagal „ištrauktą“ temą“, - pasakojo Palangoje gimusi teniso specialistė.

Galima tema - psichologija aikštelėje. Pasak jos, yra tam tikros technikos. Pavyzdžiui, fokuso susiaurinimas, vidinis susitelkimas. Siekiant, kad sportininkas nesiblaškytų ir dirbtų kryptingai, reikia išlaikyti koncentraciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Turi sutelkti dėmesį į specifinius dalykus, ką darai su tenisininkais gana dažnai. Nieko stebuklingo, tačiau labai gerai veikia. Pavyzdžiui, skaičiuoti garsiai. Vaikui tai atrodo, kad tai nesąmonė, tačiau kai muša ir skaičiuoja, pataikymo procentas dažniausiai padidėja 50 procentų“, - teigė E. Liachovičiūtė.

Anot trenerės, tikslų išsikėlimas taip pat vienas dalykų, kurie padeda išlaikyti ne tik koncentraciją, tačiau ir motyvaciją. Jei užsibrėši tikslą per treniruotę padaryti dešimt tikslių smūgių ir tai pasieksi, treniruotė bus vykusi. Kai treniruotės yra monotoniškos – tai vienas dalykų, kodėl vaikai praranda motyvaciją toliau pažinti teniso paslaptis. Pasak E. Liachovičiūtės, svarbu per treniruotę neprarasti džiaugsmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tenisas yra labai techniškas sportas, kuriame labai svarbu teisingai panaudoti kūną atliekant smūgius. Juk tie, kas tiesiog žiūri tenisą, tikriausiai mano, kad tenisas žaidžiamas rakete ir kamuoliuku. Tačiau iš tikrųjų jis žaidžiamas kūnu. Kai neišnaudoji kūno teisingai, negali tikėtis rezultato. Kitas dalykas, jei neteisingai naudoji savo kūną, atsiranda didelė tikimybė patirti traumą“, - sakė VTA vyr. trenerė.

Kaip išlaikyti sportininkus?

Kursų metu buvo mokomasi įvairių dalykų, apie juos diskutavo įvairių šalių teniso specialistai. Pasak E. Liachovičiūtės, kai kurie dalykai buvo žinomi, tačiau juos papildė koncentruota informacija, padedanti įveikti daugelį iššūkių.

REKLAMA

Vienas jų - išlaikyti vaikus šiame sporte, ypač mergaites. Tai yra labai sudėtinga, nors pasauliniu mastu pritraukti vaikus į tenisą yra gana lengva.

Pasak E. Liachovičiūtės, tenisas psichologiniu požiūriu yra viena sudėtingiausių sporto šakų.

„Esi vienas, treneris yra tik žiūrovas per varžybas. Psichologiškai tai labai sunku. Mažai kas tai atlaiko. Pradedame praradinėti sportininkus 14-15 metų. Varžybos vyksta savaitėmis, o ne savaitgaliais. Tai reiškia, kad turi praleisti pamokas mokykloje. Daugelis mokyklų to netoleruoja. Mano nuomone, tai yra neteisinga, nes įmanoma derinti sportą su mokslu. Dabar turi balansuoti, kad vaikas nenueitų vien į sportą, nes suvoki, kad jie turi augti pirmiausia sveiki ir geri žmonės, ir tuo pačiu ugdyti vaikus kaip sportininkus. Tokį balansą išlaikyti yra pakankamai sunku visur“, - teigė trenerė.

REKLAMA

Anot jos, į šiuos dalykus labai daug dėmesio kreipia visi VTA treneriai, ir darbas vyksta pastoviai, stabiliai.

„Labai džiaugiuosi Vilniaus teniso akademijos kolektyvu, kad jis yra pakankamai stabilus. Esame tvirta komanda. Esame pasiskirstę, kas dirba su bendro ugdymo vaikais, kurie lanko tenisą kaip būrelį. Kiti rūpinasi vaikais, kurie siekia sportinių rezultatų, kurie ne tik sportuoja, tačiau ir dalyvauja varžybose“, - sakė E. Liachovičiūtė.

VTA vadovai nuolat skatina trenerius dalyvauti mokymuose. Šįmet daug VTA trenerių laikė ir išlaikė II kategorijos egzaminus, kurie leidžia dirbti su 14-16 metų talentingais vaikais.

„Didžiausia jų investicija buvo laikas. Juk reikia rasti laiko, kurį skiri tobulėjimui, tačiau tuo metu negali dirbti savo tiesioginio darbo. Labai svarbu, kad jų darbdavys – Vilniaus teniso akademija – supranta tobulėjimo būtinybę ir ją palaiko. Visi mūsų treneriai yra sertifikuoti, visi dirba daug metų. Visi žaidę tenisą, sportavę, o vėliau pasirinko trenerio kelią. Aišku, yra kur tobulėti. Turime išsikelti naujus tikslus – tai turi būti nuolatinis procesas“, - teigė VTA vyr. trenerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugdomas ir sportininkas, ir žmogus

E. Liachovičiūtė gerai žino, į ką turėtų kreipti dėmesį tėvai, leidžiantys savo atžalą sportuoti.

„Kaip mama visuomet pasidomėčiau, kur leidžiu savo vaiką sportuoti. Tai turi būti mokykla, kuri turi istoriją, dirba seniai, turi savo pagrindus. Tada yra ten dirbantys žmonės, ar jie yra to reikalo specialistai, profesionalai. Kitas dalykas – man patinka mūsų filosofija, kad mes ugdome ne tik sportininką, tačiau ir žmogų. Man atrodo, kad tai vienas svarbiausių dalykų“, - sakė E. Liachovičiūtė.

Pasak jos, teniso profesionalo kelias gali būti vienas. Tačiau yra daugybė kitų teniso kelių.

„Norisi, kad pasirinkę juos žmonės mylėtų tenisą visą gyvenimą ir jis liktų kaip hobis, kaip darbas, kad jie visada norėtų grįžti ir prisiminti. Tokia ir yra VTA filosofija – sekti kelrode žvaigžde, tačiau pakeliui ugdyti ir kitas žvaigždes – žmones“, - teigė trenerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų